Hopp til innhold

Johnsrud Sundby seiler opp som Tour de Ski-favoritt

OBERHOF (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby leverte sitt livs sprintløp og er allerede godt foran sitt eget skjema i Tour de Ski - som etter planen skal føre ham til sammenlagtseier.

sundby

Martin Johnsrud Sundby har tatt store steg som skiløper de siste årene, og seiler nå opp som favoritt til å vinne Tour de Ski.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg ble nesten litt overrasket selv, sier en smilende Martin Johnsrud Sundby.

Han imponerte nemlig stort da han med litt flaks på veien tok seg helt til sprintfinalen i søndagens etappe av Tour de Ski, hvor han til slutt suste inn til tredjeplass.

Pallplassen kom overraskende, ettersom Johnsrud Sundby gjennom hele karrieren har slitt med å hevde seg i sprint - og den gjør også at han seiler opp som storfavoritt til å vinne touren.

Sjefen har Sundby som favoritt

Han har nemlig plutselig fått et ørlite forsprang på de andre sammenlagtkandidatene i Tour de Ski.

Foreløpig ligger Johnsrud Sundby på femteplass i sammendraget, men de som ligger foran ham er løpere som først og fremst gjør det bra i sprint.

SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-TOUR-DE-SKI-MEN

Landslagssjefen spår at sammenlagtseieren vil stå mellom Aleksandr Legkov, som vant i fjor, og Martin Johnsrud Sundby.

Foto: ROBERT MICHAEL / Afp

– Personlig tror jeg det kommer til å stå mellom Martin og Aleksandr Legkov nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Russiske Legkov vant touren sammenlagt i fjor, og har også klart seg bra på de to første etappene selv om også han normalt sliter litt på korte distanser. Han ligger to plasser bak Johnsrud Sundby i sammendraget.

Selv hadde ikke Røa-løperen trodd han skulle melde seg på i toppen av sammendraget før på den fjerde etappen, ettersom de tre første etappene er prolog, sprint og sprint.

– Jeg er foran mitt eget skjema, helt klart. Jeg hadde sett for meg å tape mer mot de beste enn jeg gjorde i dag. Men samtidig er vi så vidt i gang, så det er ikke tid for å oppsummere helt ennå, sier han.

– Prestert langt over forventningene

NRKs langrennskommentator Jann Post mener veien ligger åpen for Johnsrud Sundby nå.

– Han fremstår som en vinnerkandidat, sier han, og utdyper:

– Martin hatt overraskende god start. Med sjetteplass i prologen og tredjeplass i sprinten har han prestert langt over forventningene. Men det er på de fire siste etappene han virkelig må gjøre det, om han skal vinne. Kommer han seg til fjerde etappe og ligger under minuttet etter sammenlagtlederen, da er alt mulig.

Har utviklet seg mye

Johnsrud Sundby har ikke deltatt i Tour de Ski siden 08/09-sesongen. Da ble han nummer åtte sammenlagt, men i ettertid har han utviklet seg mye som skiløper.

Før denne sesongen var fokuset hans spesielt på hurtighetstrening, og kanskje var det disse treningstimene man så resultatet av på sprinten i Oberhof.

– Jeg har trent veldig mye hurtighet. Det var jo blant annet med tanke på å gjøre det mulig å karre seg videre fra en sprint i Tour de Ski, for å få med seg noen få ekstra sekunder og ikke tape for mye på sprintetappene. Det har vært målet hele sesongen, sier han.

For et par år siden var fokuset hans å bli bedre i skøyting, ettersom han nesten bare hevdet seg i klassiskrenn tidligere i karrieren. Nå regnes Johnsrud Sundby som omtrent like god i begge stilartene.

Dermed er han også blitt en løper som kan hevde seg helt i toppen av Tour de Ski, som mange mener skal kåre den mest allsdige skiløperen.

– Det er imponerende at han tok tak i sine egne svakheter i så stor grad, og forbedret seg så mye som han har gjort. Han er blitt betydelig mer allsidig, men jeg tror ikke vi skal bli altfor vant til å se ham på pallen i sprint, sier Post.

Nøkkeletappe nest siste dag

Allerede tirsdag må Johnsrud Sundby bryne seg på en ny sprint, også da i fristil.

– Jeg må ha litt tur om det skal gå bra da også. Den sprinten er en ny akilleshæl. Men etter den kommer det gode distanser for meg, sier han.

Selv har han sett seg ut den nest siste etappen som en nøkkeletappe for seg selv.

– Tour de Ski er lagt opp til at 15-20 menn skal gå samlet i langetappen fra Toblach (5. etappe), og om alt går normalt blir det sånn i år også. Det betyr at man må gå styggfort på 10 kilometer klassisk i Val di Fiemme om man skal henge med i toppen. Det blir en nøkkeletappe før vi skal bryne oss på Monsterbakken den siste dagen, sier han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal