Montenegro snøt Norge for gullet i vanvittig nervedrama

Det måtte fire(!) ekstraomganger til for å skille Norge og Montenegro i EM-finalen søndag. Etter 80 elleville minutter måtte de norske jentene innse nederlaget.

Knezevic, Herrem og Edin

Montenegros storscorer Milena Knezevic jubler etter ett av sine ti mål. Camilla Herrem og Anja Edin var tydelig skuffet etter finaletapet.

Løke

Heidi Løke måtte tåle mye juling mot det montenegrinske forsvaret.

– Det er bittert, men jeg er stolt av jentene, sier Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

De siste 20 minuttene av EM-finalen i Serbia kommer han til å huske lenge:

• Først reddet Ida Alstad ekstraomganger da hun utlignet til 24-24 ni sekunder før full tid.
  • Ti minutter senere sikret hun nye ekstraomganger, denne gangen 13 sekunder før sluttsignalet gikk.

Etter tre av fire spilte ekstraomganger var det også uavgjort, og alt skulle dermed avgjøres i de siste fem minuttene. Der var Montenegro best.

Hjem med sølv og løse tenner

En tominutters utvisning på Heidi Løke ble utslagsgivende, og Montenegro vant til slutt 34-31 etter en formidabel sluttspurt.

Den utvisningen var hun ikke fornøyd med, etter å ha tatt imot unormalt mye juling fra det montenegrinske forsvaret hele kampen.

– Det er nesten ikke håndball lenger. Men jeg må bare spille der hvor dommerne setter linja, men det blir litt vanskelig som strekspiller når man ikke kommer seg inn mellom seks og ni meter, sier hun.

Hun reiser nå hjem med EM-sølv og «tre løse tenner». Hun opplyser nemlig til TV 2 at alle duellene gikk utover tanngarden. Likevel er hun fattet når hun oppsummerer nederlaget.

– Jeg er selvfølgelig skuffa. Det er kjedelig å ikke vinne. Men vi får bare gratulere Montenegro, de var gode, sier hun.

Les videre under bildet!

Norge

Montenegro jublet hemningsløst da deres aller første EM-gull var et faktum. Anja Edin, Karoline Dyhre Breivang og Kristine Lunde-Borgersen innser tapet.

– Vant fortjent

– Det er aldri noe gøy å tape finaler. Det er en uvant følelse. Vi fighter oss inn i kampen gang på gang, men i dag holder det ikke, sier Karoline Dyhre Breivang til TV 2.

Likevel var de fleste enige om at Montenegros aller første EM-gull var fortjent.

– Montenegro vinner fortjent. Norge har mange matchballer de ikke benytter seg av, og var ikke helt på topp i dag, sier TV 2-ekspert Randi Gustad.

Landslagssjefen er helt enig.

– Montenegro er bedre enn oss i dag. De er voldsomt sultne, og veldig samspilte. Det er et veldig godt lag fra en veldig god håndballkultur, sier Hergeirsson.

Montenegro best i åpningen

Montenegro var best fra start i finalen. De første ti minuttene lå montenegrinerne stabilt to mål foran, men klarte aldri å hekte de norske jentene ordentlig av.

Norge spilte seg imidlertid kraftig opp utover i omgangen, og etter et kvarters spill var lagene igjen like langt.

Deretter fulgte en lengre periode hvor Norge styrte kampen, før Montenegro igjen festet taket mot pause. Anført av en meget opplagt Sonja Barjaktarovic i mål, kunne montenegrinerne ta pause med ledelse 12-11.

Keeperen reddet begge de norske straffekastene i første omgang, og presterte totalt 11 redninger i første omgang. Til sammenligning reddet Katrine Lunde Haraldsen bare 6 baller.

Norge i mur

EM-finalen mellom Norge og Montenegro kommer til å stå igjen som en av de mest dramatiske noensinne.

Nok en dårlig start

– Vi må bli mye mer direkte i spillestillen. Vi må gå rett på mål i angrep, sa assistenttrener Mia Hermansson Högdahl til TV 2 i pausen.

Montenegro gikk likevel like kompromissløst til verks i andre omgang. Fire minutter etter hvilen hadde de økt ledelsen til tre mål.

Men Norge viste nok en gang karakter og kranglet seg tilbake i kampen. Etter 43 minutter kunne de norske jentene juble for ledelse 19-18.

Camilla Herrem

Camilla Herrem og Norge kunne juble underveis, men kom til kort mot Montenegro.

Lagene fortsatte å følge hverandre tett, og det var duket for en thriller av en avslutning da stillingen var 21-21 ti minutter før slutt.

Med tredve sekunder igjen ledet Montenegro 24-23. Thorir Hergeirsson tok time-out, og byttet samtidig ut keeper Lunde med utespiller Karoline Dyhre Breivang.

Taktikken fungerte. Med bare ni sekunder igjen på kIokka banket Ida Alstad inn utligningen og sikret ekstraomganger.

Alstad reddet Norge for andre gang

I den første ekstraomgangen var montenegrinerne overlegne, og vant 2-0.

Det så helsvart ut for Norge da Montenegro økte til tremålsledelse i andre ekstraomgang, men anført av en Ida Alstad som nektet å tape, klarte Norge nok en gang å sikre spilleforlengning med en scoring helt på tampen.

Denne gangen var det 13 sekunder igjen på klokka da Alstad banket inn 28-28 og to nye ekstraomganger.

Der viste imidlertid Montenegro seg hakket for sterke, og de norske jentene måtte skuffet erkjenne at EM-gullrekka var brutt.

Alstad imponerte

Ida Alstad ble finalens store spiller med 11 scoringer – deriblant to som viste seg svært viktige

– Jeg skal ta med meg det, men ikke noe mer, sier hun til TV 2.

Hun var naturligvis skuffet etter nederlaget, men forsøkte likevel å glede seg over sølvet.

– Det blir ikke noe gullfest nå, men det blir nok noe sosialt. Sølv er bra det også, så får vi være litt fornøyd med det, sier hun.

Bayern München raste 12 minutter på overtid: – Det gir ingen mening

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Dommerskandale i cupen: Annullerte scoring for hands fra spiller på feil lag

Levanger sto for nok en cupbombe da de slo ut Viking i fjerde runde. På veien dit ble en annullert Viking-scoring den store snakkisen.

• Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

Kristian Eriksen
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

Vetlesen
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)