Hopp til innhold

Krever opprydding: – Alt er mulig i en «gal» verden

Landslagssjef Vidar Løfshus opplever dopingpåstandene fra Sotsji som smått surrealistiske. Han forventer at IOC og Wada kommer til bunns i saken.

Løfshus

VIL HA SVAR: Landslagssjef Vidar Løfshus, her sammen med Petter Northug, vil vite hva som faktisk skjedde i nattens mulm og mørke under OL i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke lest artikkelen, men sett oppslag og hørt om saken gjennom media i Norge. I den grad det baserer seg på fakta, så synes jeg det er veldig synd at det dukker opp en sånn sak til, sier landslagssjefen i langrenn, Vidar Løfshus, til NRK.

Han snakker om artikkelen New York Times publiserte torsdag kveld. Der forteller Grigorij Rodtsjenkov, som var sjef for dopinglaboratoriet under OL i Sotsji i 2014, i detalj om hvordan russiske utøvere systematisk ble dopet og positive prøver fjernet.

15 russiske medaljevinnere skal ha vært dopet. 14 langrennsløpere skal ha vært med i programmet, hevder Rodtsjenkov.

Vil ha sannheten på bordet

Løfshus opplever detaljene om hvordan dopingprøver skal ha blitt fjernet som på grensen til surrealistiske.

– Ja, det er jo det når det er på den måten der. Men man har selvsagt hørt om saker der det er byttet prøver, så som jeg sier, alt er mulig i en – i anførselstegn – gal verden.

– At prøver har blitt byttet ut på laboratoriet, kan du se for deg at det har skjedd?

– Det er vanskelig å si. Det er en person som tydeligvis har hatt en sentral rolle i opplegget som kommer med sånne påstander. Jeg håper først og fremst IOC og Wada tar tak i saken og kommer til bunns i den. Da håper jeg at til slutt får vi alle fakta på bordet, og får vite hva som er sant og ikke sant.

– Tror du det er mulig å bytte ut prøver på et IOC-laboratorium under et OL?

– Alt er sikkert mulig hvis det er planlagt godt og man legger opp til juks og fanteri, så det er det sikkert, sier Løfshus.

I nattens mulm og mørke

– Hvordan opplevde du organiseringen av antidopingarbeidet under OL i Sotsji?

– Jeg er aldri med når prøvene blir tatt. På OL sender vi vår lege, og det var vel helt greit nok. Vi hadde inntrykk av at ting ble gjort etter forskriftene. Men hva som foregikk i nattens mulm og mørke, har ikke vi så gode forutsetninger for å uttale oss om, sier Løfshus.

Han understreker at han har samme holdning som alltid i slike saker:

– Det har versert mange rykter og beskyldninger om doping mot Russland de siste årene. Men folk er uskyldige til bevismaterialet er så sterkt at man faktisk kan dømme folk. Man skal være veldig forsiktig med å uttale seg om sånne ting basert på enkeltuttalelser fra enkeltpersoner.

Siste nytt

  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • KBKs Max Williamsen ute resten av sesongen

    Et avrevet korsbånd i venstre kne gjør at sesongen er over for Kristiansunds Max Williamsen.

    Etter 15 minutter i onsdagens cupkamp på Reknesbanen, gikk KBKs høyreback i bakken etter en duell med en Træff-spiller, skriver Tidens Krav.

    – Det er bare å forberede seg på det verste, sa 20-åringen til da han hinket inn i KBK-bussen for å reise hjem til Kristiansund en liten time etter kampslutt.

    Etter MR-undersøkelse torsdag kom bekreftelsen på at 20-åringen ikke kan spille mer fotball denne sesongen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Kristiansund - KFUM Oslo (1-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal