Hopp til innhold

– Totalt diskvalifiserende for systemet

Det kan være umulig å få bevist at russiske utøvere var dopet under OL i Sotsji, erkjenner antidopingekspert Inggard Lereim – som likevel håper på konsekvenser.

Inggard Lereim

OPPRØRT: Inggard Lereim er skuffet, men ikke overrasket over opplysningene om omfattende russisk doping.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Torsdag kveld fortalte New York Times om omfattende russisk dopingjuks under OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. En lang rekke russiske utøvere skal ha blitt systematisk dopet, og potensielt positive prøver skal ha blitt like systematisk erstattet av rene prøver.

Informasjonen kommer fra Grigorij Rodtsjenkov, som var sjef for laboratoriet som håndterte dopingprøve under lekene.

Hjemme i Trondheim sitter Inggard Lereim, mangeårig norsk dopingjeger, og er usikker på hvordan han skal forholde seg til opplysningene. Lereim hadde ikke lest artikkelen da NRK først kontaktet ham torsdag kveld.

Etter å ha lest den, stiller han til intervju:

– Hva tenker du om det du leser der?

– For det første har jeg sluttet å bli overrasket av informasjon om juks i internasjonal idrett, og særlig fra den nasjonen som igjen er i søkelyset. Vi har hatt et utall historier fra Russland de siste par årene. Det kommer fram at en varsler, som heter Vitaly Stepanov, har framsatt disse beskyldningene. Og jeg kjenner også meget godt sjefen for laboratoriet, som her er trukket fram som sentral i denne saken, Grigorij Rodtsjenkov. Han har jeg sittet sammen med i komité i fem-seks år, så jeg vet hva han står for.

Sår tvil om troverdigheten

– Er det grunn til å tro at det som står i artikkelen stemmer?

– Rodtsjenkov, som var sjef for antidopinglaboratoriet – hvis man kan kalle det det – i Russland, også under Sotsji, har servert veldig mange ting som ikke er i tråd med de faktiske forhold. Så jeg tror nok Wada gjør rett i å være meget grundige i sine undersøkelser av hva som er sant.

– Men jeg håper også man ikke har destruert de prøvene Wada har rett til å etter-analysere også fra Sotsji-OL. Gregorij forteller jo hvordan de jukset. De reelle prøvene ble byttet med forhåndstestede, rene prøver. Hvis det har vært gjennomført fullstendig for russiske langrennsløpere, og andre utøvere, så er man sjanseløs i å etter-analysere de riktige prøvene.

Frykter det er umulig å etter-teste

– Så hvis det er riktig at alle positive prøver er luket ut og erstattet av rene prøver, så vil det heller ikke ha noen hensikt å etter-analysere?

– Nei. Men spørsmålet er om det bare gjelder urinprøvene, eller om man kan finne blodprøvene. Begge skal jo tas vare på. Spørsmålet er i hvilken grad eventuelle juksemakere i testsystemet har lyktes med å være grundige nok. I fjor kom det også opplysninger om at Grigorij Rodtsjenkov og hans folk har tømt ut 1417 dopingprøver for å forebygge at de ble etter-analysert. Ikke fra OL spesifikt, men kanskje det også. Så det er et betydelig etterforskningsarbeid og etter-analysearbeid som ligger foran, uansett om det er falske eller korrekte prøver man har tatt vare på.

– Hva bør skje nå?

– Wada har jo allerede besluttet at de skal ha et styremøte meget snart, og går raskt inn i dybden i denne saken, og det er de som har ansvaret for å gjøre det, selvsagt sammen med IOC.

Legkov

STORESLEM: Maxim Vylegsjhanin, Alexander Legkov og Ilja Tsjernousov henviste Martin Johnsrud Sundby til fjerdeplass på OL-femmila. Nå navngis Legkov som juksemaker av den russiske laboratoriesjefen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Opprørt, skuffet og sint

– Hvis det viser seg å stemme, hvilke konsekvenser bør det få?

– Hvis det er riktig, er det jo totalt diskvalifiserende for systemet. De har vist sin uetterrettelighet i tilstrekkelig grad bare igjennom det siste året. Jeg har fulgt med antidopingarbeidet internasjonalt i flere tiår og har et utall eksempler av lignende karakter gjennom mange år. Jeg har også vært i Russland på oppdrag fra IOC og i annen sammenheng, så jeg kjenner mange av disse innenifra. Så intet er overraskende, men her må det handles raskt, og så godt det lar seg gjøre.

– Martin Johnsrud Sundby har en fjerdeplass fra OL-femmila i Sotsji, bak tre russere, tror du dette akn ende med at Sundby blir olympisk mester på femmil?

– Jeg vil ikke spekulere i hva som blir sluttresultatet, det som er viktig er at Wada gjør alt de kan så fort de kan for å få sannheten på bordet.

– Blir du opprørt når du leser artikkelen?

– Altså, det er klart jeg synes det er veldig skuffende. Og særlig folk man har kjent så godt som jeg gjør med nøkkelpersonen her. Jeg vil gjenta at jeg ikke er overrasket, men at jeg blir opprørt, skuffet og sinna, er vel gitt.

Hevder de laget doping

Ifølge Rodtsjenkov bidro de ikke bare til å skjule prøver, de laget også doping. En blanding av anabole steroider som gjorde at utøverne kom seg raskere til hektene etter trening, og lot dem presse kroppen flere dager i strekk. Dopet skal så ha blitt servert med whiskey til herrene og i en martini til de kvinnelige utøverne. Oppskriften var presis; et milligram steriode per milliliter med alkohol.

– Alle utøvere er som små barn. De putter alt du gir dem i munnen, sier Rodtsjenkov i det omfattende intervjuet New York Times viser til.

Den amerikanske avisen har vært i kontakt med Russlands sportsminister Vitalij Mutko. Han svarte med å innkalle til pressekonferanse og kalle anklagene for et nytt angrep på landet.

Søndag sendte TV-programmet «60 Minutes» et intervju med varsleren Vitalij Stepanov, hvor Rodtsjenkov ble nevnt som mannen bak jukset i Sotsji. Nå bekrefter han altså alt, og mer til.

Påstår at Legkov var dopet

Rodtsjenkov hevder minst 15 av de russiske medaljevinnerne deltok i et statlig dopingprogram planlagt i forkant av OL. Et OL hvor Russland til slutt toppet medaljestatistikken med 33 medaljer - 13 gull.

Rodtsjenkov navngir også en rekke utøvere, blant annet hevder han at langrennsløper Alexander Legkov er en av utøverne som dopet seg. Han er én av 14 langrennsløpere som skal ha vært systematisk dopet.

Legkov tok gull på femmila, foran to landsmenn. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire. Også bobkjører Alexander Zubkov og skeletonkjører Alexander Tretjakov navngis.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som var en del av programmet. Hvis disse tok medalje måtte urinprøvene skiftes ut. Den tidligere laboratioriesjefen sier også at de byttet ut og fikset over 100 urinprøver.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal