Hopp til innhold

– Den skitneste valgkampen i sjakkens historie

TROMSØ (NRK.no): Mens Magnus Carlsen og resten av sjakk-eliten spiller OL-turnering, utspiller det seg en utspekulert maktkamp om presidentvervet i det internasjonale sjakkforbundet i kulissene.

Iljumzjinov og Kasparov

KASPAROV UTFORDRER ILJUMSJINOV: Garri Kasparov (t.h.) bruker store ressurser i valgkampen for å overta presidentvervet til den sittende FIDE-presidenten Kirsan Iljumsjinov (t.v.).

Foto: NTBscanpix

– Dette har vært den skitneste valgkampen i sjakkens historie, sier NRKs sjakkekspert Atle Grønn.

Atle Grønn

Atle Grønn omtaler den pågående valgkampen som 'den skitneste i sjakkens historie'.

Foto: NRK

– Begge leire beskylder hverandre for korrupsjon, dokumentforfalskning, sniklesing av e-poster og datahacking. Det er rett og slett mye dritt, sier Grønn.

Se sjakk-OL: Norge møter Tyskland lørdag kl 14.00

Kirsan Iljumsjinov (51) fra den lille republikken Kalmykia har blitt gjenvalgt som president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hele seks ganger, og stiller til nok et gjenvalg førstkommende mandag. Hans motkandidat er sjakklegenden Garri Kasparov.

I den pågående valgkampen beskyldes begge parter for å ha brukt skitne triks for å sverte motstanderen.

Beskyldes for å «kjøpe» stemmer

Dagens FIDE-president, Illjumsjinov, har blant annet blitt beskyldt for å kjøpe stemmer fra de mindre medlemslandene i sjakkforbundet, og ryktene om ulike former for korrupsjon florerer.

Den sittende presidenten har også blitt kritisert for å skremme vekk vestlige sponsorer på grunn av sitt noe frynsete rykte og diktator-aktige lederstil.

Det er ventet at valget vil bli svært jevnt.

– Iljumsjinov føler seg nok truet. Kasparov har gått veldig offensivt ut. Og det at han (Kasparov journ.anm.) har fått støtte fra Norge som har den sittende verdensmesteren, betyr ganske mye. Det at Carlsen ikke liker Iljumsjinov, kan påvirke mange land når de skal stemme, sier Grønn.

Magnus Carlsen er en uttalt Kasparov-tilhenger. Sjakkstjernen har lite til overs for den gammeldagse lederstilen til Iljumsjinov og ønsker et presidentskifte.

– Jeg mener at de som er her nå har sittet for lenge. De gjør ikke en god nok jobb for sjakken, spesielt ikke i vesten, sa Magnus Carlsen til NRK før sjakk-OL.

Benekter alle beskyldninger

De to presidentkandidatene er begge på besøk i Tromsø i disse dager. Både Illjumsjinov og Kasparov jakter stemmer før mandagens valg. Mer enn 170 delegater fra de ulike medlemslandene skal stemme i valget.

Eksentriske Illjumsjinov, som i et tidligere NRK-intervju har hevdet at han har blitt kidnappet av romvesener, benekter alle beskyldninger om korrupsjon.

– Det jeg har gjort i denne perioden har jeg gjort ærlig og åpent. Alle kan se hva jeg har gjort, hevder Iljumsjinov.

– Hvorfor skal man stemme på deg?

– I løpet av mine 19 år som president har jeg løst mange problemer innenfor sjakken. Jeg samlet sjakken under ett forbund, og fikk endret den internasjonale oppfattelsen av sjakk som sport. Nå er vi anerkjent av IOC som en idrett, har god økonomisk stabilitet og arrangerer over tusen turneringer i året. Jeg holder det jeg lover, proklamerer han.

– Hva synes du om Kasparov og hans presidentkandidatur?

– Jeg har stor respekt for ham som sjakkspiller, men jeg ser ikke på ham som en god leder. Siden 1991 har han kjempet mot sjakkforbundet og Russland, og alle prosjektene hans har feilet. Det at han nå ønsker å bli president i FIDE, betyr bare at jeg har gjort en god jobb med å samle sjakken under ett forbund, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Garri Kasparov og Kirsan Iljumsjinov

PÅ STEMMEJAKT: Både Garri Kasparov (t.h.) og Kirsan Iljumsjinov (t.v.) traver rundt i sjakklokalet i Tromsø. Begge to anser seg selv som favoritt i valgkampen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Kasparov: – Sjakken trenger en reformasjon

Garri Kasparov, mangeårig sjakkverdensmester på 1980- og 90-tallet, mener Iljumsjinov har gått ut på dato og at forbundet nå må stake ut en ny kurs. Kasparov er sterk i troen på at han kan vinne valget, til tross for at Illjumsjinov altså har blitt gjenvalgt seks ganger på rad.

– Sjakkverden trenger en reformasjon, en retningsendring. Vi trenger bedre sponsorer, bedre merkevarebygging og mer åpenhet. Alt det kan jeg sørge for, sier Kasparov til NRK.

– Jeg har et godt team bak meg og vi har en unik plan som vil gagne sjakksporten, sier han.

Kasparov har blant annet varslet at dersom han vinner presidentkampen, vil han flytte høstens VM-kamp – oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand – til 2015, for å tiltrekke seg vestlige sponsorer og gjøre arrangementet større.

Kasparov ønsker også at VM-kampen skal spilles i en av de store vestlige byene, mens Iljumsjinov og FIDE har annonsert at kampen skal spilles i OL-byen Sotsji. Endelig beliggenhet for VM-kampen blir bestemt etter presidentvalget.

Hvem som blir ny sjakkpresident i FIDE avgjøres mandag.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal