Hopp til innhold

Sjakkpresidenten til NRK: – Tror du på romvesener?

CHENNAI (NRK.no): Kirsan Iljumsjinov (51) fra lille Kalmykia skal lede sjakken inn i sin gullalder. Så det er godt han slapp fri da han ble kidnappet av romvesener.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

NRK møter sjakkpresident Kirsan Iljumsjinov i lobbyen på hotellet der sjakk-VM spilles. Han forteller livlig om Bobby Fischer, presidentkampen mot Garry Kasparov og hans møte med skapninger fra verdensrommet. Se intervju med den karismatiske lederen her!

Kasparov og Anand

Det skal bli tøft for legendariske Garry Kasparov å ta over presidentjobben i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE). Den sittende presidenten synes nemlig å ha romvesenene på sin side.

Foto: MAURICIO LIMA / AFP

Det sies at det finnes flere mulige sjakktrekk enn det finnes atomer i verdensrommet, men de færreste tror på at sjakken kommer fra det ytre rom.

Bortsett fra sjakkens høyeste leder, selvfølgelig.

NRK møter Kirsan Iljumsjinov, presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), i lobbyen på VM-hotellet i Chennai.

Den lille, smilende 51-åringen har formet sjakken de siste 20 årene. Nå skal han snart ut i valgkamp mot selveste Garry Kasparov.

Politikeren fra den lille russiske republikken Kalmykia tar seg god tid til norsk TV – uten å legge skjul på historien som har gjort ham til sjakkens mest omstridte makthaver.

– Du tror kanskje jeg er gal, men det er jeg ikke. Det var i 1997. Tre av vennene mine kom til leiligheten min i Moskva og lette etter meg, og plutselig dukket jeg opp midt mellom dem. De trodde ikke sine egne øyne, sier sjakkpresidenten mens han gestikulerer, smiler og forteller.

Fikk være med opp i romskipet

Ifølge Iljumsjinov fikk han på seg en gullfarget romdrakt og ble tatt med opp i et enormt romskip.

Der kommuniserte han med romvesener via telepati – akkurat som han kan gjøre med Dalai Lama, forklarer han – og fikk beskjed om at mennesket ikke var kommet spesielt langt i sin utvikling.

– Jeg spurte, «hvorfor reiser dere ikke til BBC og CNN og sier at dere finnes?», og de sa «Kirsan, du er gal, for sivilisasjonen deres er som en baby».

– Jeg spurte hvordan han kunne si det når vi har PCer, biler og romfart, men han svarte at jeg tok feil: «Dere er veldig tidlig i utviklingen deres, for dere spiser fortsatt kjøtt. Hunder, katter og griser har hjerner akkurat som dere, og dere spiser dem». Det er veldig interessant, sier sjakkpresidenten, og lar ordene henge i luften.

– Tror du meg? spør han NRKs reporter med et forventningsfullt smil.

Omstridt mann

Morten Sand

Norske Morten Sand var visepresident i FIDE under Kirsan Iljumsjinov. Han har nå 'byttet lag' og en en sentral rådgiver i presidentkampanjen til Garry Kasparov.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Nå splitter milliardæren sjakkverdenen. Han har villig fortalt sin historie, og har blitt latterliggjort gang på gang.

Han har dessuten blitt anklaget for omfattende korrupsjon i hjemstaten Kalmykia, hvor redaktøren i opposisjonsavisa skal ha blitt funnet død i en innsjø bare noen dager etter at hun begynte å avdekke en korrupsjonsskandale.

To av Iljumsjinov politiske hjelpere ble dømt for drap, men selv nektet han for å ha noe med saken å gjøre.

51-åringen skaffet sin enorme formue i gassrike Kalmykia på 90-tallet, men hvordan det skjedde er et mysterie, ifølge New York Times.

– Han holdt jo hele VM i gang med private donasjoner. Om millionene var hans private penger eller om de kom fra staten Kalmykia, vet vi lite om, sier norske Morten Sand, som i en årrekke var 51-åringens nestkommanderende i FIDE.

– Med pengene han brukte på VM-kampen mellom Kramnik og Topalov, kunne vi reddet systemet vårt for å bekjempe tuberkolose, som ligger i ruiner, uttalte en motstandspolitiker til Guardian i 2006.

Samarbeid med Saddam

Det hjelper selvfølgelig ikke at Iljumsjinov har regnet Muammar al-Gaddafi og Saddam Hussein som sine venner. Blant annet prøvde han å arrangere sjakk-VM i Saddams Bagdad i sin første presidentperiode. USA ble rasende og truet med å fengsle spillerne.

– Alle som googler FIDE, finner en mann som har blitt bortført av romvesener og spiller sjakk med Gaddafi, sier motkandidat Garry Kasparov til New York Times.

Norske Morten Sand har nå gått over til å støtte konkurrenten Kasparovs presidentkandidatur.

– Kirsans bekjentskaper og kontaktapparat har stort sett vært østlige diktaturer og den slags, og vi prøver nå å bringe sjakken noen divisjoner opp fra dette og inn i virkelighetens verden, sier Sand til NRK.

Libya Russia Chess With Gadhafi Moammar Gadhafi, Kirsan Ilyumzhinov

Kirsan Iljumsjinov spiller sammen med Muhammar al-Gaddafi.

Foto: Ap

Blir stadig gjenvalgt

Selv om flere kjennere i sjakkmiljøet er frustrert over at dårlig PR, blir den eksentriske, gamle sovjeteren stadig gjenvalgt som sjakkpresident.

I kulissene mumles det om valgfusk, blant annet fordi det er lett å påvirke små nasjonale sjakkforbund når FIDE-presidenten velges av alle medlemslandene. Delegaten fra Palau har like mye å si som delegaten fra Russland.

Iljumsjinov benekter alle beskyldningene, men 51-åringen har også sagt i intervjuer at man dessverre må regne med korrupsjon i dagens samfunn.

Har brukt millioner på sjakken

Samtidig har eksentrikeren, som sier han elsker Norge og gleder seg til sjakk-OL i Tromsø, vist et genuint engasjement for å bygge sporten.

Kanskje ikke så rart – han fikk nemlig inntrykk av at romvesenene kunne komme og ødelegge jordkloden hvis ikke flere begynte å spille sjakk, ifølge The Independent.

Topalov, Kramnik og Kirsan

Kirsan Iljumsjinov har fått med seg mange store sjakkspillere til 'Chess City' i lille Kalmykia. Her smaker stormesterne Veseli Topalov og Vladimir Kramnik på en lokal rett.

Foto: MERGEN BEMBINOV / AP

Da bittelille Kalmykia arrangerte sjakk-OL i 2000, for eksempel, bestemte Iljumsjinov seg for å bygge verdens sjakkhovedstad for 300 millioner kroner.

Grandiose Chess City inneholdt blant annet et 24 meter høyt tårn formet som en sjakkbrikke, og OL ble en suksess.

– Jeg ville bygge et palass for sjakk. Vi inviterte 1500 sjakkspillere, sier Iljumsjinov med et stolt smil.

Sjakkens mektige mann er styrtrik. Han har en armada av Rolls Roycer, egen privatjet og hus over hele verden. Og hans egne historier tyder på at han er en raus mann.

– Da jeg tok over FIDE i 1995, hadde de store økonomiske problemer. Det var ingen inntekter i budsjettet, bare gjeld. Jeg bestemte meg for å donere mine egne penger. Jeg har donert mer enn 17 millioner dollar til FIDE, sier han til NRK.

Brukte 100.000 på Fischer - fikk ikke ta bilde

Lommeboka har alltid vært åpen for promo-stunt. Som da han prøvde å få selveste Bobby Fischer, sjakkgeniet som støtte fra seg alt og alle, til å flytte inn i Chess City.

Bobby Fischer og Boris Spasskij

Bobby Fischer, her under den legendariske kampen mot Boris Spasskij i 1972, var kjent for å være ekstremt vrien. Alle detaljer skulle være i orden, og alle pengesedler skulle telles.

Foto: ap / AP

Notorisk vanskelige Fischer hadde kranglet med Sovjet, og mente han hadde krav på 100.000 dollar. Iljumsjinov sveipet inn og tilbød Fischer å betale gjelden – mot at Fischer flyttet inn i Chess City.

– Hvorfor ikke? Jeg hadde mange store bedrifter, banker, millioner av dollar, hus i USA og hus i Sveits, så jeg betalte. Han insisterte på å få pengene i kontanter, og Bobby Fischer telte hver eneste 100-lapp.

– Han telte pengene, det var greit, og vi skålte i vodka. Jeg hadde tatt med en kilo svart kaviar fra Kalmykia og russisk svart brød. Men da jeg ba om å få ta et bilde med ham, sa han nei – det var ikke noe bilde med i avtalen om de 100.000 dollarene, gliser presidenten.

Mener han forenet sjakken

Reklamestunt til tross, kritikerne mener at sjakken ikke har kommet noe lenger med eksentrikeren som sjef.

– Etter hvert kunne man ikke leve med en situasjon hvor presidenten personlig dekket mye av utgiftene i forbundet, og man har prøvd å gå over til mer ordinær sponsorvirksomhet. Det har man delvis fått til, men det trengs nok et litt annet mannskap for å nå ut til internasjonale selskaper som IBM og Coca-Cola, sier Morten Sand.

Selv er presidenten svært fornøyd med at han har klart å samle sjakkverdenen under én fane.

Han er snar med å påpeke at det var motkandidat Garry Kasparov som brøt ut og dannet sitt eget sjakkforbund på 90-tallet, og at det var Iljumsjinov som gjenforente de to grenene.

– Da jeg fikk høre at Kasparov skal stille til valg, ble jeg glad, for det betyr at jeg har lyktes som FIDE-president. Oppdraget mitt i 1995 var å forene sjakken. Da hadde vi to mestere. Nå har vi én, Vishwanathan Anand. Hvis Kasparov nå vil bli president, kan jeg vel ikke ha gjort en for dårlig jobb? spør sjakkpresidenten retorisk.

Carlsen: – FIDE betyr nesten ingenting for meg

De fleste sjakkspillerne holder seg unna hele saken, uansett om det er snakk om korrupsjon eller romferder.

– Jeg har hatt mye problemer med FIDE opp gjennom årene, men for meg betyr FIDE nesten ingenting. De publiserer ratinglistene og arrangerer turneringen som kårer verdensmesteren, men ut over det: ikke mye. Slik tenker de fleste toppspillerne, sier Magnus Carlsen i biografien «Verdens beste sjakkspiller».

Det skal i hvert fall bli tøft for Garry Kasparov å vinne valgkampen om den sittende presidenten har romvesenene på sin side.

Han er 22 år, han er geni-erklært og han skal spille VM til uka. Magnus Carlsen er noe for seg sjøl og det har han vært lenge. Len deg godt tilbake og bli med på reisen fra vidunderbarn, til stormester og nå kanskje verdensmester.

Se NRKs ni minutter lange mini-dokumentar om Magnus Carlsen.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö.

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal