Hopp til innhold

Kaller Kjærgaards smutthull «urimelig»

Selv om han dopet seg i mange år, slipper Steffen Kjærgaard helt fri for straff. Cykleforbundet vil nå endre loven - men Idrettsforbundet vil ikke love noe som helst.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard nektet for dopingbruk i et helt tiår. Etter heksejakten mot Lance Armstrong måtte til slutt også han legge frem den mørke sannheten til slutt. Men straff får han ikke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tirsdag måtte sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen erkjenne at Steffen Kjærgaard slipper all straff selv om han har holdt hele sykkel-Norge for løgn.

– Vi må nå jobbe for å endre regelverket. Det inneholder noen hull som tydeligvis ikke er godt nok gjennomtenkt, sier Tiedemann Hansen til NRK.no.

Kjærgaard slipper straff fordi han - som administrativt ansatt sportssjef - ikke var underlagt straffebestemmelsene i Norges Idrettsforbunds lovverk.

Steffen Kjærgaard i 2001

Steffen Kjærgaard avbildet i 2001, like før han deltok i Tour de France for US Postal det samme året. Kjærgaard har innrømmet at han bedrev systematisk doping på denne tiden.

Foto: Eriksen, Per- Espen / NTB scanpix

Hadde han i kraft av den stillingen vært medlem av Norges Idrettsforbund ville han imidlertid blitt straffet.

– Det kan ikke være slik at de som jobber i idretten ikke kan rammes av idrettens egne regler, sier sykkelpresidenten.

– Frivillige ville blitt straffet

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener dagens lovverk er urimelig og trekker frem følgende eksempel for å vise det:

– Hadde dette vært en frivillig som hadde gjort dette på fritiden, for eksempel ved at han var valgt som sportssjef, ville han blitt straffet, men fordi Kjærgaard får lønn for arbeidet går han fri.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, vil ikke love at idrettsledelsen kommer til å jobbe for en lovendring.

– I dag er vel ikke akkurat dagen for å gjøre den typen vurderinger, sier Andersen til NRK.no og legger til:

– Vi får eventuelt bruke tiden frem til sommeren 2015 til å se på om regelverket kan gjøres bedre.

Sommeren 2015 er da neste Idrettsting skal avholdes, og det er bare et slikt ting som kan endre loven. Ifølge Gunnar Martin Kjenner er det imidlertid ikke vanskelig å endre loven.

– Det kan Idrettstinget gjøre med et pennestrøk, sier han.

Et lovforslag må fremmes av styret i Norges idrettsforbund.

Harald Tiedemann Hansen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener Kjærgaard slipper unna på grunn av 'hull' i lovverket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Lovforslagene som NIF-styret kommer med går i all hovedsak gjennom på Idrettstinget, sier Kjenner.

Støtter sykkelpresidenten

Tiedemann Hansen får støtte av flere i sykkelmiljøet som nå ønsker at idretten ser nærmere på loven.

– Jeg mener at alle som har en rolle i idretten må bli fanget opp av lovverket, ikke minst den type sentrale roller som det er snakk om i dette tilfellet, sier Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll.

Steffen Kjærgaard var sportssjef i Norges Cykleforbund da han for ett år siden innrømmet å ha dopet seg gjennom seks år som proffsyklist.

– Denne saken er en god mulighet til å gjøre noe med loven, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggesad.

Strengere kontrakter

Inge Andersen mener idrettsforbundets skjerpede arbeidskontrakter gjør det vanskeligere å slippe unna med lovbrudd - selv om loven ikke endres.

– Norges idrettsforbund har på bakgrunn av flere saker de siste årene gjort en rekke tiltak jeg tro det norske folk husker at vi gjorde i november og desember 2012, sier Andersen.

Etter at Tysse-saken, Vukicevic-saken og til slutt Kjærgaard-sak i fjor høst skadet norsk idrett valgte Norges Idrettsforbund å skjerpe sine arbeidskontrakter. Nå må blant annet de ansatte signere på at de ikke har brutt dopingbestemmelsene.

Andersen mener denne «julerengjøringen», som arbeidet ble kalt, viser at idretten har tatt situasjonen på alvor.

Kan ta nye verv

Steffen Kjærgaard har i denne saken risikert straff på to områder. Først for å ha brutt dopingbestemmelsene. Den saken ble i våres henlagt på grunn av foreldelsesfristen.

Derfor anmeldte Norges Cykleforbund Kjærgaard til Norges Idrettsforbunds doms- og sanksjonsutvalg for å ha «skadet idrettsarbeidet og idrettens anseelse».De ønsket å få ham utestengt fra sykkelsporten i ti år. Tirsdag ble imidlertid anmeldelsen avvist.

Det betyr at Steffen Kjærgaard slipper all straff og at han igjen kan ta verv i idretten.

Siste nytt

 • Rovanperä ble verdensmester – Solberg nummer fem

  Finske Kalle Rovanperä kunne søndag juble for VM-seier i WRC-klassen etter at han vant Rally New Zealand. Oliver Solberg havnet på 5.-plass.

  Det gjenstår to VM-runder av årets sesong, men Rovanperä sikret seg tittelen med triumfen i New Zealand. Etter 17 fartsprøver skilte deg 34 sekunder ned til franske Sébastien Ogier.

  Den 22 år gamle finnen er nå historiens yngste VM-vinner i rally. Ikonet Colin McRae hadde den tidligere rekorden. Han var 27 år da han tok tittelen i 1995.

  Estiske Ott Tänak, som lå på nærmest i VM-sammendraget før helgens runde, endte på tredjeplass i New Zealand og kunne med det ikke hindre Rovanperä.

  Norsk-svenske Oliver Solberg kjørte inn til en femteplass, 3.55 minutter bak Rovanperä. Solberg kjørte rallyet for første gang. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB
 • Ruuds overmann til topps i Sør-Korea

  Japanske Yoshihito Nishioka slo overraskende canadiske Denis Shapovalov i finalen i ATP 250-turneringen i Sør-Korea og tok sin første ATP-tittel på fire år.

  27-åringen vant med sifrene 6-4, 7-6 (7-5) i den sørkoreanske hovedstaden Seoul søndag morgen norsk tid. Nishioka står nå med to ATP-triumfer etter at han tok sin første i kinesiske Shenzheni september 2018.

  Shapovalov var fjerdeseedet i turneringen og hadde ikke tapt ett eneste sett før finalen. Nishioka slo ut femteseedede Daniel Evans i 1. runde før landsmann Taro Daniel ble slått i annen runde. I kvartfinalen storspilte Nishioka da han slo den norske stjernen Casper Ruud 6-2, 3-6, 6-2.

  Ruud var førsteseedet i turneringen og storfavoritt til tittelen.

  South Korea Tennis Korea Open
  Foto: Lee Jin-man / AP
 • 129 døde i opptøyer på fotballkamp

  I byen Malang i Indonesia er 127 mennesker bekreftet døde etter at det brøt ut opptøyer under en fotballkamp lørdag kveld, melder en lokal radiostasjon ifølge NTB. Minst 180 skal være skadd i trengselen.

  Sammenstøtet fant sted på Kanjuruhan stadion i Malang da hjemmelagets tilhengere stormet banen etter kampen mellom Arema og Persebaya Surabaya, som endte 2–3.

  Politiet svarte med tåregass, noe som fikk mange tilhengere til å besvime og få pusteproblemer, melder CNN Indonesia. To av de døde skal være politimenn.

  Fotballtilhengere stormer banen i Malang 1. okt 2022
  Foto: Yudha Prabowo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste