NRK Meny
Normal

Kaller Kjærgaards smutthull «urimelig»

Selv om han dopet seg i mange år, slipper Steffen Kjærgaard helt fri for straff. Cykleforbundet vil nå endre loven - men Idrettsforbundet vil ikke love noe som helst.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard nektet for dopingbruk i et helt tiår. Etter heksejakten mot Lance Armstrong måtte til slutt også han legge frem den mørke sannheten til slutt. Men straff får han ikke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Tirsdag måtte sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen erkjenne at Steffen Kjærgaard slipper all straff selv om han har holdt hele sykkel-Norge for løgn.

– Vi må nå jobbe for å endre regelverket. Det inneholder noen hull som tydeligvis ikke er godt nok gjennomtenkt, sier Tiedemann Hansen til NRK.no.

Kjærgaard slipper straff fordi han - som administrativt ansatt sportssjef - ikke var underlagt straffebestemmelsene i Norges Idrettsforbunds lovverk.

Steffen Kjærgaard i 2001

Steffen Kjærgaard avbildet i 2001, like før han deltok i Tour de France for US Postal det samme året. Kjærgaard har innrømmet at han bedrev systematisk doping på denne tiden.

Foto: Eriksen, Per- Espen / NTB scanpix

Hadde han i kraft av den stillingen vært medlem av Norges Idrettsforbund ville han imidlertid blitt straffet.

– Det kan ikke være slik at de som jobber i idretten ikke kan rammes av idrettens egne regler, sier sykkelpresidenten.

– Frivillige ville blitt straffet

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener dagens lovverk er urimelig og trekker frem følgende eksempel for å vise det:

– Hadde dette vært en frivillig som hadde gjort dette på fritiden, for eksempel ved at han var valgt som sportssjef, ville han blitt straffet, men fordi Kjærgaard får lønn for arbeidet går han fri.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, vil ikke love at idrettsledelsen kommer til å jobbe for en lovendring.

– I dag er vel ikke akkurat dagen for å gjøre den typen vurderinger, sier Andersen til NRK.no og legger til:

– Vi får eventuelt bruke tiden frem til sommeren 2015 til å se på om regelverket kan gjøres bedre.

Sommeren 2015 er da neste Idrettsting skal avholdes, og det er bare et slikt ting som kan endre loven. Ifølge Gunnar Martin Kjenner er det imidlertid ikke vanskelig å endre loven.

– Det kan Idrettstinget gjøre med et pennestrøk, sier han.

Et lovforslag må fremmes av styret i Norges idrettsforbund.

Harald Tiedemann Hansen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener Kjærgaard slipper unna på grunn av 'hull' i lovverket.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Lovforslagene som NIF-styret kommer med går i all hovedsak gjennom på Idrettstinget, sier Kjenner.

Støtter sykkelpresidenten

Tiedemann Hansen får støtte av flere i sykkelmiljøet som nå ønsker at idretten ser nærmere på loven.

– Jeg mener at alle som har en rolle i idretten må bli fanget opp av lovverket, ikke minst den type sentrale roller som det er snakk om i dette tilfellet, sier Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll.

Steffen Kjærgaard var sportssjef i Norges Cykleforbund da han for ett år siden innrømmet å ha dopet seg gjennom seks år som proffsyklist.

– Denne saken er en god mulighet til å gjøre noe med loven, sier tidligere proffsyklist Mads Kaggesad.

Strengere kontrakter

Inge Andersen mener idrettsforbundets skjerpede arbeidskontrakter gjør det vanskeligere å slippe unna med lovbrudd - selv om loven ikke endres.

– Norges idrettsforbund har på bakgrunn av flere saker de siste årene gjort en rekke tiltak jeg tro det norske folk husker at vi gjorde i november og desember 2012, sier Andersen.

Etter at Tysse-saken, Vukicevic-saken og til slutt Kjærgaard-sak i fjor høst skadet norsk idrett valgte Norges Idrettsforbund å skjerpe sine arbeidskontrakter. Nå må blant annet de ansatte signere på at de ikke har brutt dopingbestemmelsene.

Andersen mener denne «julerengjøringen», som arbeidet ble kalt, viser at idretten har tatt situasjonen på alvor.

Kan ta nye verv

Steffen Kjærgaard har i denne saken risikert straff på to områder. Først for å ha brutt dopingbestemmelsene. Den saken ble i våres henlagt på grunn av foreldelsesfristen.

Derfor anmeldte Norges Cykleforbund Kjærgaard til Norges Idrettsforbunds doms- og sanksjonsutvalg for å ha «skadet idrettsarbeidet og idrettens anseelse».De ønsket å få ham utestengt fra sykkelsporten i ti år. Tirsdag ble imidlertid anmeldelsen avvist.

Det betyr at Steffen Kjærgaard slipper all straff og at han igjen kan ta verv i idretten.

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal