Hopp til innhold

Ivanchuk til topps

Den ukrainske veteranen Vassily Ivanchuk var ustoppelig i Armenia, han gikk ubeseiret gjennom turneringen

Ivanchuk
Foto: ALESSANDRO DELLA VALLE / AP

Dette var altså den femte turneringen i Grand-Prix systemet til det internasjonale sjakkforbundet. Nummer 1 og 2 sammenlagt går videre i VM kvalifisering.

Ivanchuk tok 8,5 poeng på 13 runder, noe som gir en ratingprestasjon på godt over 2800. Ikke et eneste tap ble det heller, og den gamle kjempen vartet opp med tidvis småpen sjakk.

Det var spenning helt frem til siste slutt, og flere spillere knivet om seieren gjennom hele turneringen. Peter Leko lå godt an, men skled på tilløpet i siste runde, og tapte for Gelfand som dermed kapret tredjeplassen.

Aronian sammenlagtvinner

Levon Aronian

Levon Aronian

Foto: Association Max Euwe

Levon Aronian ledet etter halvgått løp, men gikk på et par tap. Han klarte likevel å spille seg opp til en pen andreplass, noe som betyr at han også gikk opp i ledelsen i sammendraget.

Les mer om FIDEs Grand Prix-turneringer!

Det er fortsatt en turnering igjen å spille, men alt nå er det klart at Aronian sitter trygt på tronen, med VM-billetten i lomma!

Ned og opp

Ivanchuk har hatt et merkelig år ved brettet, med meget varierende prestasjoner. I løpet av noen få turneringer spilte han seg fra å være verdens tredje beste spiller, til å falle ut av topp 30 listen. På like kort tid har han nå spilt seg opp, og er uoffisielt inne på topp 10 igjen!

Den uoffisielle verdensrankingen(ekstern lenke)

Han vant også den forrige store turneringen han deltok i, og er tydeligvis i slag. Vi får håpe Ivanchuk klarer å kvalifisere seg til VM – det har han fortjent etter å ha holdt seg stabilt i verdenstoppen i over 20 år. Han har vunnet alt som er av store turneringer, bortsett fra VM.

I siste runde av den nylig avsluttede Grand Prixturneringen spilte Ivanchuk svart mot Vladimir Akopian. Han fikk tidlig opp en god stilling, og etter hvert var det ingen tvil om hvor det ville bære. Akopian nektet å gi opp, og vi kunne derfor se Ivanchuk kose seg gjennom følgende sluttspill:

Svart i trekket

Ivanchuk spiller svart og er i trekket: 51.- e3 52.h4 exf2+ 53.Lxf2 Lxh4 54.Tb6? Kg5 55.Le3+ f4 56.Se4+ Kf5 57.Lf2 Tg7+ 58.Kh2 Lxf2 59.Sxf2 Ta2 60.Kh1 Ld5+ 61.Se4 Tc7 62.Tf6+ Ke5 og hvit innser endelig at det er på tide å gi seg.

Siste nytt

  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra advokatfirmaet Elden.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i advokatfirmaet Elden bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Nytt blodig fall for Karlsson

    Den svenske langrennsstjernen har gjort det igjen. Akkurat som i fjor har hun gått på trynet med et blodig fall som resultat.

    I fjor på denne tiden la hun ut et bilde fra et fall i Östersund. Denne gangen er Bruksvallarna åstedet, skriver Aftonbladet.

    – Det begynner å bli en tradisjon, skriver hun selv på Instagram.

    «Rivstartar det nye treningsåret», har hun meldt på sin egen historie med et blodig bilde, men med et blidt fjes.

    Karlsson er for tiden på plass på det kjente svenske skistedet Bruksvallarna i forbindelse at årets treningssesong er i gang igjen. Karlsson er på det svenske landslaget i langrenn også denne sesongen. (NTB)

    Verdenscup i langrenn sprint
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal