NRK Meny
Normal

Veteranene eldst

Den tradisjonsrike NH turneringen i Nederland er nå avsluttet. Veteranene var best i år.

Sjakktrekk
Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Turneringen samler ett lag med erfarne stormestere, og et lag med unge stjerner – i år var ”gamlegutta” best.

Nå vil vel både Peter Svidler, Loek van Wely og Peter Heine Nielsen reagere kraftig på å bli kalt gammel, men ok. Bortsett fra disse tre besto veteranlaget også av Ljubomir Ljubojevic, og Alexander Beliavsky. Ljubojevic var på veteranlaget også i fjor.

Les mer om turneringen på arrangørens hjemmeside!

Årets unge stjerner er Jan Smeeets, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Hou Yifan og Daniel Stellwagen. Også sistnevnte spilte turneringen i fjor.

Dansken på topp

Peter Heine Nielsen

Peter Heine Nielsen

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Siden de unge stjerne kjørte over veteranene grundig i fjor, så ble det hentet inn forsterkninger i år, med Peter Svidler og Peter Heine Nielsen på topp. De skuffet heller ikke, og danskenes store stjerne ble også toppscorer i turneringen med 6,5 poeng.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Av de unge var det Jan Smeets som gjorde det best, og 6 poeng holder til at han har sikret seg plass i showturneringen Amber i Nice.

Nakamura skuffet

Amerikaneren Hikaru Nakamura var nok den som ble spådd plassen på forhånd. Han har vist god form i det siste, og gjort det godt i flere turneringer.

Dessverre ble han rammet av magevirus under turneringen, og skal etter sigende ha hatt flere akutte avbrekk under partiene. Til slutt ble det bare 3,5 poeng på Nakamura, noe som førte til et stygt fall på ratinglisten.

Svidler-Nakamura, Gjøvik 2009

Svidler mot Nakamura på Gjøvik tidligere i år.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sammenlagt ble det 27,5 – 22,5 til veteranlaget.

Nielsen 6½
Svidler 6
Ljubojevic 5½
Beliavsky 5
Van Wely 4½

Smeets 6
Caruana 5
Stellwagen 4½
Hou Yifan 3½
Nakamura 3½

I fjorårets turnering var Simen Agdestein invitert, og han gjorde en grei innsats for veteranlaget, selv om det ble mye remis og lite helpoeng.

Agdestein uten seier i Amsterdam

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting