Hopp til innhold

Heiberg: – Jeg er sjokkert

IOC-medlem Gerhard Heiberg er rystet over de nye påstandene om russisk doping under OL i Sotsji. – Et slag i trynet, sier han.

Gerhard Heiberg under OL i London

DOPING: Gerhard Heiberg mener dopingbeskyldningene må få konsekvenser, om de stemmer.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Torsdag fortalte den russiske antidopinglegen Grigorij Rodtsjenkov til New York Times at minst 15 av landets medaljevinnere dopet seg under OL på hjemmebane i 2014.

– Jeg er sjokkert, men dessverre er jeg ikke overrasket. Hvis det har denne størrelsen er det helt uhørt og det må få konsekvenser, sier han.

Alexander Legkov

Alexander Legkov er en av utøverne som navngis i intervjuet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Heiberg har i dag vært i kontakt med sentrale personer i IOC. Der er reaksjonene svært sterke.

– Sjokk, hoderysting. Man føler at man er blitt ført bak lyset. De mente at alt hadde foregått ordentlig, så kommer disse beskyldingene. Vi må gå gjennom alt som skjedde nok en gang.

En av utøverne som blir navngitt av Rodtsjenkov er den russiske langrennsstjernen Alexander Legkov, som slår tilbake mot beskyldningene fredag.

– Beskyldningene er oppspinn og ærekrenkelser, sier han.

– Lyder troverdig

Kilden til New York Times, Gregorij Rodtsjenkov, er den tidligere lederen av det beryktede dopinglaboratoriet i Moskva. Han ble i 2015 beskyldt for å være involvert i systematisk doping i Russland av WADA.

Heiberg velger likevel å feste lit til den nye informasjonen, der Rodtsjenkov kommer med detaljerte beskrivelser av hvordan russiske utøvere kunne lure dopingjegerne under vinterlekene for to år siden.

– Det som er kommet frem lyder såpass troverdig. Vi vil vente med å trekke noen konklusjoner, selvfølgelig. For oss er dette selvfølgelig veldig alvorlig. Vi har i vårt program at det er nulltoleranse for doping. Hvis dette har foregått så systematisk som det synes, er det å gi oss et slag i trynet, forteller Heiberg.

Craig Reedie

WADA-sjef Craig Reedie vil granske opplysningene.

Foto: STRINGER / Reuters

– Vi har sett at det har vært drevet med doping i forskjellige idretter i Russland og har vært redde for at det kan ha skjedd under Sotsji-lekene. Rett etter lekene følte vi oss på litt tryggere grunn, inntil det nå sprekker.

Har varslet undersøkelser

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever nå umiddelbare undersøkelser av informasjonen. WADA har allerede sagt at de skal granske saken.

– Dette er virkelig alvorlig. Russerne har håndtert dette dårlig så langt, synes vi.

Heiberg utelukker ikke at det kan bli aktuelt med en boikott av Russland også innen vinteridrett.

– Nå skal det først avgjøres om russerne skal få delta innen friidrett i Rio-OL. En utestenging av Russland innen andre idretter kan også komme opp, men det er for tidlig å si noe slikt, påpeker han.

– Konsekvensen er det for tidlig å si noe om, men at det nå vil foregå kraftig møtevirksomhet mellom IOC, WADA og russerne er det ingen tvil om.

Les også: Landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus sier han opplever dopingpåstandene fra Sotsji som smått surrealistiske.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal