Hopp til innhold

Heftig møtevirksomhet før Italia-samling

Langrennslandslaget jobber på spreng med å tilrettelegge for nye metoder for å unngå flere tilfeller av positive dopingtester. Men de vil ikke uttale seg om hva slags tiltak som diskuteres.

Det planlagte kick-off arrangementet med Norges Skiforbund er avlyst p kort varsel torsdag.

TØFF UKE: Flere av langrennstoppene, deriblant landslagssjef Vidar Løfshus (bildet), har startet denne uka med en rekke møter for å drøfte hvilke tiltak de skal sette i gang for å forhindre flere doping-saker. Her fra forrige uke, da Johaug-saken ble kjent.

Foto: Larsen, HÂkon Mosvold, Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere representanter fra skiforbundet har sittet i møter hele mandagen. Målet er blant annet å bli enige om hvilke strakstiltak som må iverksettes for å skjerpe rutinene.

– Det er mange ulike ting som diskuteres. Slik situasjonen er nå kreves det grundighet, sier medieansvarlig for langrennslandslaget, Gro Eide, til NRK.

Hun vil ikke si noe om spesifikt om hva som har stått på møteagendaen, eller hva slags tiltak som diskuteres.

Fortsetter tirsdag

Therese Johaug

FORTVILER: Therese Johaug føler seg uskyldig etter å ha testet positivt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Møtevirksomheten fortsetter også tirsdag. Slik skal de få nye metoder på plass allerede før kvinnelandslaget reiser på høydesamling til Val Senales i Italia onsdag.

En samling Therese Johaug har valgt å droppe for å få ro, og trene hjemme. Det var i nettopp Italia hun skal ha fått sårkremen Trofodermin, som inneholdt clostebol, og førte til en positiv dopingprøve.

Etter det NRK erfarer, har både landslagssjef Vidar Løfshus, kvinnelandslagstrener Roar Hjelmeset, landslagets nyansatte lege, Dag Lunder, og leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad vært blant de som har vært samlet til diskusjon.

– Det har vært mange på plass, er det eneste Eide vil bekrefte.

– Jeg har deltatt på møter, men har ikke mer å meddele enn det, skriver Skogstad i en SMS.

Etterlyser åpenhet

NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland mener skiforbundet har lite å tjene på hemmelighold.

– Uansett hva de gjør, så må det være full åpenhet nå. Bare slik kan de gjenoppbygge tilliten, sier Aukland til NRK, men understreker at han ikke vet hva som har foregått på dagens møter og derfor uttaler seg mer generelt om hvordan prosessen håndteres.

– Skiforbundet velger sin strategi for å behandle saken. Sundby-saken har gitt svekket tillit. Da forsvarte de seg med at Martin ikke ville si noe, men det dukket stadig opp ny informasjon. Nå tenker man kanskje at det vil komme mer informasjon rundt dette også, uttaler han.

– Føler du skiforbundet har vært mer åpne nå enn i Sundby-saken?

– Det vil tiden vise. Jeg har vært tydelig på at saken må få konsekvenser. Det er en systemfeil når dette hender. Menneskelig svikt kan selvfølgelig skje, men da vil bedre rutiner plukke det opp, svarer Aukland.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland er også blant de som har etterlyst flere tiltak og bedre rutiner.

– Dette avdekker noen alvorlige brister. Det trodde jeg at man hadde tatt konsekvensen av etter Sundby-saken, sa hun i Debatten da Johaug-saken ble kjent.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal