Hopp til innhold

– Fantastisk morsomt at broderen skal spille cupfinale

I 1996 slo storebror Georg Aursnes gjennom i Hødd. Seksten år senere gjør lillebror Fredrik det samme. Talentforedlingen i Ulsteinvik er ikke til å kimse av.

Fredrik og Georg Aursnes

Brødrene Fredrik (16) og Georg Aursnes (35) har begge slått gjennom på Hødd-laget i hver sin epoke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Datoen er torsdag 27. september, klokken nærmer seg 16.40, og tusenvis av blåkledde høddere heier frem laget sitt mot de røde fra Bergen.

Den første omgangen i cupsemifinalen mellom Hødd og Brann nærmer seg slutten, og spillerne fra Ulsteinvik forbereder seg på å gå til pause med negativt resultat etter at Zsolt Korcsmar stanget inn 1–0 til de røde fra Bergen da kampuret viste 17 minutter spilt.

Men så – på hjørnet av Brann sin 16-meter kommer en 16 åring som skal bringe balanse i regnskapet. Etter en kombinasjon med en av sine medspillere, knaller Fredrik Aursnes til med venstreslegga og setter ballen i mål. 1–1 Hødd-Brann.

Talentet fra Hareid hadde slått til, og startet en snuoperasjon som ikke tok slutt før måltavla viste 3–1 til Hødd. Nå skal laget fra Ulsteinvik møte Tromsø i cupfinalen på Ullevaal. Delvis takket være ett av utallige Hødd-talent som har markert seg opp gjennom historien.

Saken fortsetter under bildet

Hødd Brann Aursnes

Her setter Fredrik Aursnes inn 1-1-målet, og utligner mot Brann i cupens semifinale.

Foto: NRK

Brødre i blodet

Åge Hareide, Arild Sundgot, Jan Åge Fjortøft, Morten Moldskred og Magnus Myklebust er bare noen av de mest kjente talentene som har tatt steget til den nasjonale og internasjonale arenaen, etter å ha gått gradene i Ulsteinvik-klubben.

Dersom vi skrur tiden 16 år tilbake, finner vi enda en Aursnes i Hødd-stallen. I 1996 ble storebroren Georg også tatt opp i det samme systemet i ung alder, etter å ha tråkket de første stegene i moderklubben Hareid IL.

Frem til 2005 rakk han å få med seg 316 kamper, og nøt stor tillit på sin midtstopperplass sammen med sin makker Sindre Eid.

Nå spiller han 5. divisjonsfotball for Hasundgot IL, men gleder seg stort over at lillebror Fredrik har tatt opp hansken og slått gjennom i samme klubb.

– Det er utrolig at han skal spille cupfinale. Hødd er fantastisk flinke til å skape et trygt miljø og legge til rette for å kunne prestere. De gir deg tillit allerede fra ung alder, noe som gjør at man vokser som spiller hvis man lykkes, sier Georg.

Saken fortsetter under bildet

Georg Aursnes Fredrik Aursnes

Teknikken sitter som den skal hos begge brødrene Aursnes på Høddvoll-gresset.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Selvtillit

Fredrik kjenner godt til brorens meritter i Hødd-trøya, men et stort alderssprik på 19 år gjorde at de aldri fikk oppleve å spille på lag. Kulturen for talentutvikling er like fullt den samme.

– Jeg meldte overgang fra Hareid til Hødd sin rekruttstall rett etter at jeg fylte 16 år, og ble raskt tatt opp i A-stallen. Deretter fikk jeg sjansen til å spille kamper, og jeg fikk signaler om at de hadde tro på meg. Slik fikk jeg også troen på meg selv, sier Fredrik.

Dette munnet også ut i høydepunktet – 1-1-målet mot Brann den torsdagskvelden i september.

– Det er umulig å forklare hva jeg følte da jeg scoret. Jeg tror ikke det gikk opp for meg i det hele tatt, sier han.

Ambisjoner

Nå står cupfinalen for tur, og mens Georg nyter "pensjonisttilværelsen" i Hasundgot IL, er veien videre vid åpen for Fredrik.

– Hvilke ambisjoner har du for fremtiden?

– Jeg har det kjekt her i Hødd jeg, sier Fredrik, og avslører at han er sulten på å kapre en fast plass på laget.

– Fått noen signal på om du skal starte på søndag da?

– Hehe, nei, jeg får legge inn noen gode treninger, og så får vi se, sier han, med broren ved sin side, som sikkert ikke hadde hatt noe imot å være i lillebror sine sko når han entrer Ullevaal i blå drakt kommende helg.

Fredrik (topp) og Georg Aursnes

Georg hadde 10 gode år i Hødd. Nå er det på tide å løfte opp lillebror.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.