Hopp til innhold

Nå ligner Ødegaard mer på Iniesta enn Messi

ANALYSE: Martin Ødegaard spilte en god kamp for Castilla lørdag og er i ferd med å bli bedre integrert i laget. Det gjør det ekstra synd at mannskapet sannsynligvis ikke rykker opp til Segunda División denne sesongen.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard ble denne uken for første gang tatt ut i A-lagstroppen til Real Madrid. Her er han under oppvarmingen før kampen mot Almeria. Den norske unggutten ble ikke byttet inn.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

Det er få som kan si med sikkerhet hvor Martin Ødegaard vil spille neste sesong. Enkelte mener et utlån til en klubb i Segunda División vil gi spilleren den beste kamparenaen, mens andre hevder Real Madrid ikke har planer om å la unggutten forlate hovedstaden.

Den ideelle situasjonen hadde selvsagt vært om Castilla rykket opp. Men etter 1-0-tapet borte mot Real Sociedad B, virker dette særdeles usannsynlig.

Og det er synd. For etter å ha mottatt kritikk for ikke å blande seg med lagkameratene i Castilla, har Ødegaard respondert ved å bli en mer naturlig del av laget. I hvert fall på banen. Mot Tudelano for tre uker siden var han betydelig mer fokusert på å utføre små, korte kombinasjoner. Det sto i kontrast til hans tidligere prestasjoner, hvor han ofte prøvde det spektakulære, og hvor balltap og brutte pasninger ofte ble en naturlig konsekvens.

Dette skiftet fortsatte i lørdagens kamp. I stedet for å ligge høyt i banen og true mål direkte, falt Ødegaard dypere og involverte seg i større grad. De fleste kombinasjonene var raske og progressive. Han mottok ballen mer enn før. Pasningsspillet var raskere, enklere, tryggere.

For å gjøre en grov sammenligning, har han gått litt bort fra Lionel Messi, og nærmere en type som Andrés Iniesta. Det kan sies at han aldri har vært en mer naturlig del av laget enn nå.

Langt bak skjema

Oppgjøret i San Sebastián var en lite glamorøs retur til hverdagen for Ødegaard, som satt på benken da Real Madrid slo Almería 3-0 på Santiago Bernabéu onsdag. Du fikk det kanskje med deg. Norske øyne var rettet mot innbytterbenken, men for et lag som ligger bak Barcelona i kampen om La Liga-tittelen, lå debuten til en 16-åring langt nede på prioriteringslisten.

Det gjaldt spesielt for Carlo Ancelotti, som risikerer sparken om ikke laget vinner noe denne sesongen. At Ødegaard forble på benken var ingen overraskelse.

Real Madrids førstelag er ikke alene om å ligge bak skjema. Castilla har lenge stått i fare for å surre vekk sesongen. Før denne runden lå de 13 poeng bak serielederne Huesca, en vanvittig avstand når man husker at de ledet divisjonen og var opprykksfavoritter da Ødegaard skrev under i januar.

Med tre runder igjen før i dag var målet å ta igjen Toledo, som lå to poeng foran på den siste playoff-plassen. Da var kun seier godt nok mot et Real Sociedad B-lag som lå på 14. plass med tre strake 1-1-resultater.

Ikke det at Castillas form var stort bedre. Før i dag hadde de to seire på ni kamper. Begge hadde kommet mot lag under nedrykksstreken.

Uventet rolle

Selv om Ødegaard hadde ristet av seg ribbeinsskaden, var det grunn til å lure på om han i det hele tatt ville starte her.

Playmakeren ble som kjent benket da Castilla vant 2-0 borte mot Conquense for en måned siden, før Madrid-avisen Diario AS hevdet at benkingen skyldtes at han ikke hadde gjort nok for å bli en naturlig del av laget.

De siste to kampene har Ødegaard vært ute med skade, mens Castilla ikke har klart å forbedre resultatene. De tapte 3-2 borte mot topplaget Real Unión, og spilte så 1-1 hjemme mot middelhavsfarerne Sestao River.

Heldigvis startet han her. Og posisjonen var overraskende. Til nå har Zinédine Zidane brukt Ødegaard som sentral playmaker når laget spiller hjemme på Valdebebas. Borte har rollen vært høyre kant.

Her startet Ødegaard imidlertid som sentral midtbanespiller bak alenespissen Raúl de Tomás, mens høyrekanten Álvaro inntok plassen langs krittlinjen. Og med Burgui, lagets viktigste spiller, på venstre kant, stilte Castilla med et angrep som burde kunne låse opp baskernes forsvar.

Regissøren

Oppgaven ble aldri enkel. Castilla trakk det korteste strået i en jevnspilt kamp, hvor hjemmelaget scoret det eneste målet med et skudd fra Alain Oyarzun som snek seg inn fra rundt 30 meter.

Ødegaard startet svakt – et balltap på egen halvdel førte til en tidlig mulighet for Real Sociedad B – men hevet seg fort.

Det personlige høydepunktet før pause var et glimrende regissert angrep som viste akkurat hva han kan tilføre laget. Han kombinerte med Álvaro langs høyresiden, før han skar innover og spilte vegg med midtbanespilleren Javier Muñoz. Da Ødegaard fikk ballen tilbake, spilte han den direkte tilbake i bakrom til Muñoz, som smalt ballen i nota alene med keeper.

Målet ble imidlertid annullert for en tvilsom offside. Involveringen hadde vært Ødegaards høydepunkt i Castilla-karrieren, utenom scoringen mot Barakaldo i februar.

Utover første omgang fikk Ødegaard gradvis ballen oftere ettersom Castilla jaget utligningen, og gjorde kjappe kombinasjoner på midtbanen. Han gikk til pause etter 45 positive minutter.

Enkelt og kjapt

Starten på andre omgang kunne vært enda bedre. Ødegaard tok et frispark like utenfor sekstenmeteren to minutter etter hvilen, men skuddet gikk rett på keeper.

Selve utviklingen på omgangen var skuffende fra Castillas perspektiv. Vertene skapte flere farlige angrep og burde strengt tatt gått opp i 2-0. For Ødegaards del var denne perioden lik den første: Et par pasninger ble brutt, men flesteparten var positive leveranser til medspillere i gunstige posisjoner, eller trygge pasninger som simpelthen holdt angrepet i gang.

Og dette er den største forskjellen i Ødegaards spill de siste to kampene. Når han ikke ser en mulighet, spiller han enkelt og kjapt. Det finnes ingen desperasjon etter å alltid måtte utføre det umulige.

Dette ser ut til å ha blitt vel mottatt hos Zidane, som holdt Ødegaard på banen gjennom 90 minutter.

Dessverre var det ikke nok til å sanke poeng. Castilla tapte nok en gang og står nå med to seire på 10 kamper. To runder gjenstår, og laget vil sannsynligvis befinne seg i spansk tredjedivisjon etter sommeren.

Om det samme gjelder Ødegaard, får vi bare vente å se.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland