Hopp til innhold

– En epoke er over

John Carew er blitt skuespiller, John Arne Riise oppfordres til å skifte klubb og Morten Gamst Pedersen sliter benken i Blackburn. Nærmer det seg slutten for «Drillo»s tidligere supertrio?

fotb

Morten Gamst Pedersen, John Carew og John Arne Riise hadde så å si klippekort på landslaget for bare noen få år siden. Nå tror ekspertene Riise er den eneste som har sjanse til å få en plass på laget.

Drillo

Landslagssjef Egil Olsen presenterte tirsdag sine 18 utvalgte til landskampen mot Ukraina 6. februar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I en årrekke utgjorde John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og John Carew den mest markante trioen i norsk fotball.

De er omtrent like gamle, fikk mest spilletid på landslaget og gjorde det relativt bra på hver sin kant som utenlandsproffer.

I det siste er det litt annet de tre har fått oppmerksomhet for.

Spiller i skrekkfilm

Nylig kunne man lese at Carew er blitt skuespiller i en skrekkfilm, og at film er hans nye, store lidenskap. Fotball er noe han «kanskje kan tenke seg» å begynne med igjen, dersom anledningen byr seg, sier han til VG.

Samtidig er Riise plutselig ute i kulda i Fulham, hvor manager Martin Jol har henvist nordmannen til benken og tribunen siden 2. juledag.

Ikke ulikt Morten Gamst Pedersens tilværelse i Blackburn, som ikke har vært i startelleveren siden 1-1-kampen mot Burnley 2. desember.

Da ble han erstattet av Joshua King etter 55 minutter.

– Opp til Riise selv

Tirsdag tok landslagssjef Egil «Drillo» Olsen ut troppen til privatlandskampen mot Ukraina 6. februar.

Her var John Arne Riise fortsatt inne i varmen, men sjefen påpeker at det er opp til Riise selv å bestemme sin egen landslagsfremtid.

– Når du har spilt over 100 landskamper, kan du si at det nærmer seg slutten. Men han er 32 år, og han kan være på toppnivå i flere år ennå. Det er opp til han, svarer «Drillo» på NRK.nos spørsmål om en landslagsepoke nærmer seg slutten.

Rise

Landslagsassistent Ola By Rise håper John Arne Riise raskt kommer tilbake på fotballbanen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Det som er viktig for Riise nå, er hva som skjer på klubbnivå. Det vil avgjøre hvor mange år han eventuelt får på landslaget, legger han til.

«Drillo» har tidligere stilt seg svært tvilende til at John Carew skal klare å komme tilbake på fotballbanen.

Morten Gamst Pedersen har fremdeles sjansen, men da er han nødt til å løfte seg betraktelig, ifølge landslagssjefen.

– Han er nødt til å prestere jevnt på et høyt nivå, og det kan naturligvis skje, men per i dag er ikke han vurdert som god nok, sier «Drillo».

Assistent Ola By Rise påpeker at landslaget i dag ikke lider noen nød selv om de profilerte spillerne sliter med spilletid.

– For landslaget sin del, er det en fordel at vi har god bredde på venstrebacken i Vegar Eggen Hedenstad og Jonathan Parr. Det gjør at vi ikke er så sårbare, sier Rise, og påpeker:

– Men for John Arne sin del, håper jeg selvfølgelig at han kommer i spill så fort som mulig. Helst i Fulham, men det kan jo også dukke opp andre klubber, sier Rise.

Ekspertene: – Ferdig for godt

Riise, Carew og Gamst Pedersen har til sammen 273 landskamper for Norge. Nå er det kun et spørsmål om tid før trioen har bokført sin siste landskamp, tror NRKs fotballekspert Arne Scheie.

– Det kan være slutten på en epoke vi ser, sier Scheie.

Carew har vært klubbløs en god stund, og var den første som røk ut av landslagsdiskusjonen.

I fjor bestemte Drillo seg for at han også ville satse på andre spillere enn Gamst Pedersen, og uttalte at kantspilleren hadde prestert under pari i lang tid.

– Carew er ferdig på landslaget for godt, det samme tror jeg Gamst er, mener Lars Tjærnås, fotballekspert i CMore.

Riise har derimot vært den som har holdt stand av de tre, både på landslaget og klubblaget - frem til nå.

Fulham har spilt sine fem siste kamper uten Riise. Han må dessuten stå over Norges neste kvalifiseringskamp, mot Albania i mars, på grunn av kort.

– Det spøker litt for Riise nå, dessverre. Det er dumt for ham at han ikke får spille den landskampen, det kan gi rom for andre til å vise seg frem. Hvis han fortsetter å få lite spilletid i Fulham kan det bli vanskelig å overbevise «Drillo» på nytt, sier Scheie.

fotball

Riise, Gamst og Carew spilte sin trolig siste landskamp sammen i 2011.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Fortjener respekt

Tjærnås synes ikke det er grunn til å deppe om hele trioen forsvinner fra landslaget for godt.

– Disse tre veteranene har oppnådd karrierer utenlands som dagens unge foreløpig bare kan drømme om, og det fortjener de respekt for. Men det landslaget fikk da de byttet veteranene med ungt blod var to ting: entuasiasme og nysgjerrighet, samt noen andre ferdigheter, sier han.

For et års tid siden begynte landslagssjef Egil Olsen å gjennomføre et merkbart generasjonsskifte. Tjærnås mener dette har vært et svært vellykket grep.

– Vår nye generasjon har bedre rene basisferdigheter, jevnt over, og har tilført en del spesielt en mot en i etablert angrep, sier han.

Har fortsatt tro på Riise

Både Scheie og Tjærnås tror likevel 32 år gamle Riise kan kjempe seg tilbake.

– Riise har prestert så jevnt over så mange år, at det fremstår på en måte større når han settes ut av laget en stund. De fleste opplever det med ujevne mellomrom.

Scheie anbefaler likevel sunnmøringen å finne seg en ny klubb snarest.

– I alle fall om han ønsker å være på landslaget, og det tror jeg nok han gjør. Samtidig er Riise av typen som med sin treningsiver og sitt engasjement kan kjempe seg inn i varmen i Fulham igjen, men det må han nok klare ganske så kjapt i så fall, sier han.

Fotball