Hopp til innhold

Bøkko om Kulizjnikov: – Vil ikke se deg igjen

Pavel Kulizjnikov får trolig beholde verdensrekorden på 500-meter, selv om han skulle bli dopingdømt. Nå får russeren fingeren av en samlet skøyteverden.

Pavel Kulizhnikov

VERDENSREKORD: Pavel Kulizjnikov jubler etter sin verdensrekord i november. Nå skal han ha testet positivt.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Even Wetten

TRIST: NRKs ekspertkommentator Even Wetten.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«Dette er det største som har skjedd på en 500-meter noen gang. Hvilken prestasjon!» utbrøt NRKs ekspertkommentator Even Wetten da Pavel Kulizjnikov (21) brøt den magiske 34-sekundersbarrieren og satte verdensrekord på 500-meter i november i fjor.

I dag ble Wetten overrumplet av nyheten om at russeren skal være tatt for å bruke dopingmiddelet meldonium, ifølge russiske medier.

– Er han tatt for det han også? Nå kødder du med meg. Hjelpes! De gir seg ikke, nei. Det er jo vanvittig trist. Samtidig er det gledelig at systemet fungerer, sier Wetten når NRK forteller om nyheten.

– Dette raserer bildet av det som tilsynelatende var det største skøytetalentet på isen, sier han.

Russeren Pavel Kulizhnikov klarte å bryte den magiske grensen, og kom seg under 34 sekunder på 500 meter. 33.98 er den nye verdensrekorden.

REKORD: Her er russerens rekordløp.

Kan beholde verdensrekord

Kulizjnikov, en av skøytesportens aller største stjerner, er en av fire russere som skal være tatt for stoffet meldonium de siste to døgnene. Han risikerer livstidsutestengelse. Årsaken er at han er tatt i doping én gang før, da han var junior i 2012.

Wetten frykter at verdensrekordene hans likevel blir stående, fordi meldonium ikke stod på dopinglisten til WADA før 1. januar 2016.

– Verdensrekorden ble satt før det havnet på dopinglista. Rent juridisk bør den nok få stå, men jeg har ikke en kjempegod smak i munnen når jeg sier dette, sier Wetten.

Kulizjnikov har også lavlands-verdensrekorden på 1000 meter. Den ble satt 30. januar i år, altså en hel måned etter stoffet ble forbudt. Den rekorden står dermed i fare for å ryke.

– Man måper over tidene hans

Russeren fortalte NRK tidligere i år at han «har lagt dopingen bak seg». Nå får han langfingeren av Håvard Bøkko på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Man bli skuffet og sint når folk jukser. Da vil man ikke se de igjen. Nå har han blitt tatt to ganger, og da kan han holde seg borte fra sporten vår, sier Bøkko til NRK.

Skøytesprinteren Håvard Lorentzen, ble nummer to bak Kulizjnikov i junior-VM i 2012. Han fikk medaljen i posten da russeren ble tatt for å bruke metylheksanamin.

– Man står jo og måper over mange av tidene hans. Det er liksom ikke bare det å slå de andre i verdenstoppen, men han har knust alle. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sier Lorentzen.

Frykter flere saker

Hjertemedisinen meldonium er det samme stoffet som Maria Sjarapova ble tatt for. Den russiske tennisstjernen fortalte i går at hun har brukt medisinen i hele ti år. Russlands sportsminister fortalte på tirsdag at «mange utøvere» har brukt stoffet.

Meldonium har vært lite kjent i Vesten, men kan kjøpes fritt på nettet. Medisinen bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Les alt om middelet her.

Kulizjnikovs trener hevder overfor Itar-Tass at utøveren har tatt meldonium mens det var lovlig, men ikke det siste året.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP
  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal