Hopp til innhold

Bjørndalen: – Betyr vanvittig mye

ÖSTERSUND (NRK): Ole Einar Bjørndalen (41) gikk inn til sin verdenscupseier nummer 95 i karrieren. Men bak alle gullmedaljene rangerer han dette blant hans tre største seire i karrieren.

Bjørndalen

PÅ TOPP: For første gang på over tre år var Ole Einar Bjørndalen tilbake på toppen i et verdenscuprenn.

Foto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix

– Rennet betyr vanvittig mye for meg. jeg hadde aldri trodd jeg skulle være på start her i dag, etter det jeg var gjennom i sommer. Jeg hadde aldri i mitt liv vært i så dårlig form. Det var fortvilende og VM var kjørt. Nå sitter jeg her i dag og det er enormt, sier Bjørndalen på pressekonferansen og sikter til sykdommen som ødela sommeren hans.

Ingen kunne gjøre noe med kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, som i tillegg til å skyte feilfritt på standplass holdt høy fart i sporet. Da betydde til slutt at Bjørndalen gikk inn til verdenscupseier i Östersund.

– Gull i mesterskap er størst, men etter det rangerer jeg dette som topp tre, sier Bjørndalen som har litt av et sammenligningsgrunnlag med sine 95 verdenscupseire.

Han smilte godt da han igjen var i sentrum av rampelyset og delte ut klemmer til støttespillere. Han fortalte at han var overlykkelig allerede etter den siste skytingen der han fylte alle blinkene.

– Det har gått rett vei etter at jeg begynte å trene. Jeg er overrasket over at jeg gjør et så bra totalt renn i dag. Jeg trodde jeg skulle ta lenger tid, sier Bjørndalen.

Første seier på over tre år

Det er over tre år siden sist Bjørndalen vant et verdenscuprenn. Nærmere bestemt 12. februar i 2012 i Kontiolahti. Da ble han også tidenes eldste vinner av et verdenscuprenn i skiskyting.

Siden den gang har ikke Bjørndalen stått øverst på pallen i et verdenscuprenn, før i dag. Men han tok et OL-gull i mellomtiden under mesterskapet i Sochi i 2014.

– Det var triggende å skyte 20 treff. Jeg hadde ikke forventet at jeg skulle gjøre det så bra, men jeg vet jeg er i god form, sa Bjørndalen til NRK.

Jeg har ikke mange hemmeligheter. Jeg har sterk motivasjon. Kanskje det er hemmeligheten, fortsetter Bjørndalen.

Komm.: Andreas Stabrun Smith, Liv Grete Skjelbreid og Ola Lunde.

SE VIDEO: Her går Ole Einar Bjørndalen inn til sin første seier på over tre år

Var forberedt på VM-vraking

Før dagens renn innrømmet Bjørndalen at han er forberedt på å bli vraket foran VM på hjemmebane om formen ikke ville melde sin anmarsj utover i sesongen.

Store deler av sommeren ble ødelagt på grunn av sykdom. Han har nærmest hatt en kamp mot klokken for å rekke sesongen.

– Jeg kunne ikke tro at jeg hadde sjanse til å vinne etter det i sommer. Alt er mulig. Siden jeg startet å trene så har det gått veldig bra, sier Bjørndalen.

Nå er det derimot liten tvil om at Bjørndalen allerede er i VM-modus.

Tre norske blant topp ti

Bjørndalen vant med 27 sekunder ned til tyske Simon Schempp. Tyskeren hadde en bom.

Emil Hegle Svendsen som har slitt med formen den siste tiden viste at han i dag er på veg tilbake med sin fjerdeplass. Lars Helge Birkeland imponerte med sin niendeplass. Henrik L'Abée-Lund endte på 11.-plass Johannes Thingnes Bø på 19.-plass og Tarjei Bø på 22. plass med fire bom.

– Det er helt nydelig at han kan dekke over mitt helt elendige løp, sier Tarjei Bø.

– Jeg unner ham det virkelig. Han har kjempet mot litt motgang, fortsetter han.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille treningskamp borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Brandsegg
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal