Hopp til innhold

Bjørndalens mangeårige trener: – Vi prater ikke om OL-medalje

Fredag reiser skiskytterherrene til Sveits på pre-camp før OL. Alle bortsett fra Ole Einar Bjørndalen. Han kjører sitt helt eget opplegg.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen går sine egne veier for å forberede seg maksimalt til det som blir hans siste OL

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / NTB scanpix

– Et av hans suksesskriterier før mesterskap har vært å ha perioder for seg selv. Han føler han blir ekstra skjerpet når han ikke får hjelp til alt, sier Roger Grubben til NRK.

Landslagstreneren har trent Bjørndalen i en årrekke og kjenner den snart 40 år gamle veteranen godt.

Roger Grubben

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra, sier landslagstrener Roger Grubben

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Selv om han selv følger resten av laget til sveitsiske Lenzerheide er ikke Grubben i tvil om at det beste for Bjørndalen er å kjøre sitt eget opplegg – akkurat slik han har gjort store deler av sesongen.

– Det er hans siste mesterskapsoppladning og da er det viktig at han gjør det på en plass han har gode opplevelser, sier Grubben.

Bjørndalen er i italienske Anterselva hvor han tok to individuelle VM-gull for sju år siden.

Reiser 1. februar

Allerede i oktober reiste Bjørndalen på egen høydesamling, da var han borte fra laget i omtrent en måned frem til sesongstarten.

Før jul reiste han så sammen med Tarjei Bø til høyden, mens de andre var i lavlandet. Etter jul imponerte han i Oberhof, med to andreplasser. På sprinten bare 0,4 sekund unna seieren.

Det var etter suksessen i Tyskland Bjørndalen og Grubben endelig bestemte at tiden frem mot OL skulle være et sololøp i høyden.

– Du må være i god nok form for å reise på et langt høydeopphold, og det viste Ole Einar at han var etter Oberhof, sier Grubben.

Dermed droppet Bjørndalen verdenscupen i Ruhpolding og reiste i stedet som den eneste av de OL-uttatte løperne til verdenscupen i Anterselva uka etter. Der er han fortsatt og der kommer han til å være frem til han setter seg på flyet til Sotsji 1. februar.

Planlagt i september

Men du må ikke tro at noe av dette er tilfeldig. Løpet ble planlagt ned til minste detalj allerede i september, men gjennomføringen har hele tiden vært avhengig av formutviklingen til veteranen som fyller 40 år til mandag (27. januar).

Den har vært meget bra.

– Han er helt i nærheten av da han var på topp, sier Grubben.

Han vant fellesstarten under sesongåpningen på Sjusjøen. I Hochfilzen kom sesongens første pallplass i verdenscupen (3.-plass sprint), før han altså tok to andre plasser i Oberhof.

Prestasjonene viser at han er god for gull, mener Grubben, men det snakker de ikke om.

– Vi går ikke rundt og prater om sjansen for medalje. Vi tenker mer at dersom ting går som planlagt, så går det bra. Hva det direkte betyr for resultater i OL får vi svar på 8. februar (OL-sprinten). Det er vanskelig å spå, sier Grubben.

Han har omtrent daglig kontakt med Bjørndalen. Fra høyden i Nord-Italia kommer det stadig vekk tekstmeldinger og telefoner med oppdateringer om hvordan dagen har vært.

– Hva må til for at Bjørndalen tar OL-gull?

– Han må holde seg frisk og gjøre de riktige tingene frem til første distanse. Hvis det skjer har han forutsetninger for å være med å kjempe.

– Jeg ser det ikke som umulig at han tar de andre (konkurrentene) med en god dag, sier Grubben.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Dahl blir trener for rekruttlandslagene

    Tinus Dahl er ansatt som trener for rekruttlandslagene i langrenn. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. Han skal ha ansvar for både menn og kvinner.

    – Jeg er veldig spent og gleder meg til å snakke med alle løperne og møte gjengen for første gang. Det er en gruppe med dyktige og kompetente løpere. Sammen skal vi forme kulturen, finne felles filosofi og løfte hverandre, sier Dahl.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

    Dahl har tidligere trent Team Elon Oslofjord og Lyn Ski.

    Tinus Dahl
    Foto: Norges Skiforbund
  • Daley klar for sitt femte OL

    Stuper Tom Daley får delta i sitt femte OL, det ble klart da han tirsdag ble presentert som en del av det britiske laget. 29-åringen tok en pause fra sporten etter at han vant gull i forrige OL, men kommer til å delta igjen i Paris-lekene.

    FINA Diving World Cup 2021 and Tokyo 2020 Olympics Aquatics Test Event
    Foto: NAOKI OGURA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal