Hopp til innhold

– Han var en sur, grinete og dårlig taper

MOLDE (NRK): Han var kjent som en negativ og innesluttet spiller. Når Daniel Berg Hestad denne uken fyller 40, er det som eliteseriens mest selvskrevne kaptein.

Daniel Berg Hestad - best på kapteinsrollen

– Det er mange som er raskere og som skyter bedre. Men Daniel er en du kan stole på. Han er tro til Dovre faller, sier Arne Scheie engasjert.

– Om noen skal være kaptein, så er det Daniel, fortsetter NRK-legenden ivrig.

Det var ikke alltid så selvfølgelig.

På terskelen til noe stort

23. mai 1993: Start leder 4-0 mot Molde på Kristiansand stadion. En ung Daniel Berg Hestad står på sidelinja med høy puls. Han er sønn av klubblegenden Stein Olav «Laffen» Hestad og skal for første gang få spille for laget han har fulgt i hele sitt 17 år gamle liv. Ingen aner at han står på terskelen til å bli den største spilleren i Molde fotballklubbs historie.

– Det var første gang på tur med A-laget, og vi møtte et veldig bra lag - med «Myggen», Tommy Svindal Larsen, Pål Lydersen og Claus Eftevaag, minnes Molde-kapteinen.

– Men jeg fikk en god følelse med noen ok touch. Nivået var ikke avskrekkende.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Daniel Berg Hestad scoret for Molde i 1993.

I sin andre MFK-kamp scorer Daniel Berg Hestad når Molde taper 5-3 mot Lyn 16. juni 1993.

Sesongen endte med nedrykk for Åge Hareides menn. Men det gjorde samtidig at en sulten 18-åring fikk mer spilletid - sammen med blant andre Kjetil Rekdal og Petter Rudi på Moldes lag.

Det ble andreplass i nest øverste divisjon, men takket være utvidelse av antall lag i eliteserien endte sesongen med både opprykk og cupgull.

– Vi fikk bygd opp et ungt og sultent lag i ro og mak. Så slo vi Rosenborg over to kamper for å komme til cupfinalen. Det var en stor boost fram mot seriesølvet i 1995, forteller Berg Hestad engasjert.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Daniel Berg Hestads første store triumf som Molde-spiller.

Kaptein på «autopilot»

21 år senere er han spilleren med flest seriekamper i Norges fotballhistorie, og med unntak av halvannet år i nederlandske Heerenveen har han båret kapteinsbindet for de blåhvite fra Rosenes by siden år 2000 - i 13 hele sesonger.

– Jeg tenker ikke over at jeg har det på meg lenger. Jeg er meg selv, og håper det er bra, sier Daniel Berg Hestad med et skjevt smil.

Å være seg selv er nettopp det Moldes trenere har ønsket av kapteinen sin.

Erik Brakstad (fra 2000), Gunder Bengtsson, Bo Johansson, Arild Stavrum, Kjell Jonevret, Uwe Rösler, Ole Gunnar Solskjær og Tor Ole Skullerud har alle valgt Berg Hestad som sin lagfører.

– Det gir seg nesten selv i Molde at Daniel er kaptein. Han er en naturlig leder i garderoben, i form av personen han er og karrieren han har hatt, forklarer Tor Ole Skullerud.

– Daniel er en fyr som er lett å like, og som har respekt og autoritet ut ifra hvem han er, skryter treneren videre.

Berg Hestad hylla

Tornekrattet hedrer Daniel Berg Hestads kamp nummer 440 med egen tifo.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Kapteinen skal lede

Daniel Berg Hestad

1997: Mange husker Daniel Berg Hestad og flere andre MFK-spillere for langt hår med strikk.

Foto: arkiv / NTB scanpix

Kapteinen er ofte eldre og/eller mer erfaren enn de andre spillerne på laget - som Claus Lundekvam og Philipp Lahm - eller han er en spiller med ekstra påvirkning på spillet - som Zlatan, Ronaldo og Messi på sine landslag. I Molde er Daniel Berg Hestad begge deler.

– Vanligvis har det vært defensive spillere som har blitt valgt til kaptein. Personen må være forbilde, trenerens forlengende arm og spillernes representant mot ledergruppa. En kaptein skal ikke bare hilse på dommeren og velge kron/mynt, forklarer Arne Scheie.

Tradisjonelt er den eneste offisielle rollen til kapteinen å delta i nettopp myntkastet før avspark av kamp - samt i eventuelle ekstraomganger og straffesparkkonkurranse. I eliteserien må dessuten kapteinen foreta «handshake for peace» etter kampen.

Det er også vanlig at kapteinen går først, mottar første medalje og løfter trofeet om laget vinner en stor turnering.

Overtent i finalen

6. november 2005: Daniel Berg Hestad har høy puls igjen - som han forøvrig alltid har foran kamp - men nå er han så overtent at han må holde seg selv tilbake. Han skal for første gang lede lagkameratene sine inn på Ullevaal-gresset som kaptein under en cupfinale. Molde endte helt nede på 12. plass i serien, men har likevel kjempet seg fram til cupfinale mot Lillestrøm.

Fire minutter inn i første ekstraomgang viser imidlertid Molde-kapteinen ansvar. Etter å ha headet ballen klokkereint i tverrliggeren er Daniel Berg Hestad kjapt frampå og pirker inn sin egen retur - 3-2!

Det ender med 4-2 og NM-gull.

– For meg var dette større enn '94, for nå visste jeg mer om hva det koster å nå Ullevaal. Det var stas å hilse på kongen, løfte pokalen og høre så mange juble med meg, mimrer Berg Hestad.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Daniel Berg Hestad var allerede en veteran da Molde slo Lillestrøm i cupfinalen 2005. Kampen gikk til ekstraomganger og Mr. Molde var som vanlig sentral.

– Må vise vei

I motsetning til hva mange tror, har fotballkapteinen ikke noen ekstra autoritet til å utfordre dommeravgjørelser, men dommeren kan ta kapteinen til side for å snakke om lagets oppførsel om det er nødvendig.

Og er moralen lav, så må kapteinen gå foran resten av laget for å få den løftet opp igjen.

– Hvilke oppgaver er viktigst for deg som fotballkaptein, Daniel Berg Hestad?

– Å gi medspillerne mine trygghet og selvtillit - den gode følelsen. Jeg må støtte dem og bidra med å få gruppa til å dra i samme retning.

– Da må jeg være positiv, vise vei med holdningene mine og måten jeg er på utenfor treningsfeltet, forklarer han.

0409-10

PÅ LANDSLAGET: Daniel Berg Hestad har åtte a-landskamper for Norge

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– En dårlig taper

Daniel Berg Hestad

NY STADION: Daniel Berg Hestad tester ut «Røkkeløkka» i 1999.

Foto: Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Men ifølge Trond Hustad i Romsdals Budstikke har ikke Molde-kapteinen alltid vært like forbilledlig. Sportsredaktøren har fulgt Berg Hestad siden tida da han vant NM med Moldes juniorlag tilbake i 1992.

– Daniel var en sur og grinete, dårlig taper. Men han har løftet seg noe voldsomt gjennom karrieren, minnes Hustad med et smil.

Berg Hestad innrømmer at han var mer opptatt av seg selv tidligere i karrieren.

– I en periode var jeg ganske stille av meg på bana - det som kom ut var mest negativt. Det var først etter at jeg fikk bindet at jeg ble mer bevisst på hva jeg sa, hvordan jeg sa det og hvordan det ble oppfattet, forklarer han.

– Har lært av livet

Men etter et 40 år langt liv har Daniel Berg Hestad, som folk flest, opplevd både oppturer og nedtuter. I 2001 ble kapteinen dømt til 27 dager i fengsel etter at han året før hadde kjørt bil i beruset tilstand og krasjet i en gravemaskin, like ved Moldes stadion - noe han angret bittert på i ettertid.

– Jeg har hatt mange tilbakeslag i livet som jeg har vokst på. Jeg har gjort mitt og fått mine arr - erfaringer jeg kan bruke både som kaptein, trener og forhåpentligvis også som far, erkjenner han.

– Jeg var ikke født kaptein, og er fortsatt langt fra noen perfekt kaptein. Det har skjedd mye på 23 år, for å si det slik. Men jeg er nok en veldig annerledes person nå enn jeg for eksempel var på starten av 90-tallet.

– Må være menneskekjenner

I Brasil-VM ble vi vitne til Portugal-kaptein Cristiano Ronaldo som surmulte i kampen mot Ghana. Slik oppførsel mener Daniel Berg Hestad en kaptein ikke skal tillate seg.

– Mange får ansvaret på grunn av status, posisjon og inntekt, sier han og løfter på smilebåndet igjen.

– Det er ikke alltid like bra. Jeg vil tro det for mange er skummelt å spille ved siden av Ronaldo, Messi og slike spillere. Likevel kan det gi inspirasjon.

For ifølge Berg Hestad må en leder på banen behandle medspillerne sine ulikt.

– Noen spillere kan du kjefte på, så blir de bedre. Andre får høye skuldre av kjeft. Man må være menneskekjenner, forklarer han.

Moldescoring

FØRSTE TRIUMF: Daniel Berg Hestad jubler for scoringen som sørget for 3-2-seier over Lyn i cupfinalen i 1994.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Gjemte seg hjemme

30. oktober 2011: Molde fotballklubb feirer 100 årsjubileum og har foran sesongen hentet Ole Gunnar Solskjær til byen for å vinne edelt metall. I dag kan Daniel Berg Hestad og Molde bli seriemestre for aller første gang, men da må «eliteseriens evige toer» (7 seriesølv) slå Strømsgodset hjemme på «Røkke-løkka». Det er klart spillerne er nervøse.

I andre omgang sender stjerneskuddet Magnus Wolff Eikrem Molde oppskriftsmessig opp i 2-1. Men på overtid dreper Anders Konradsen all glede i Romsdal med 2-2-scoringen - skal gullet glippe igjen? Nå er Molde plutselig avhengige av at erkefienden Rosenborg snubler hjemme mot Brann i kveldskampen.

– Det var en voldsom nedtur. Jeg husker jeg sto sammen med pressen og pratet irritert da Brann scoret første gang. Det svingte i følelser og humør, og da Rosenborg før pause reduserte til 1-3 var jeg sikker på at de skulle komme tilbake.

Mens resten av lagkompisene drar for å se andreomgang av Rosenborg-Brann sammen, drar kapteinen hjem til seg selv. Der slår han av både telefon og fjernsyn.

– Jeg turte ikke se. Først etter kampen skrudde jeg på telefonen for å sjekke resultatet - 3-6! Turen gikk rett til Alexandra (hotell), hvor det var fullt av folk. Det ble en spontan fest, forteller Berg Hestad ivrig.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Daniel Berg Hestad tok i 2011 endelig sitt første seriegull. Som kaptein på Molde, selvfølgelig.

– Daniel er størst

Siste kapittelet om Norges mest opplagte fotballkaptein er fortsatt ikke skrevet. Men allerede har han skrevet seg inn i historien som den største spilleren og forbilde i Molde fotballklubbs historie.

– Det er udiskutabelt. Det har vært mange store spillere i klubben - fra heltene på 1974-laget til Åge Hareide, Ulrich Møller og Ole Gunnar Solskjær - men Daniel står igjen som den største. Han er det nå, og kommer alltid til å være det, sier sportsjournalist Trond Hustad.

– Han er en levende legende med en aura rundt seg som påvirker de andre i garderoben. Å være 16 år og få trene med A-laget og Daniel på Aker stadion gjør noe med enhver gutt.

Daniel Berg Hestad

TETT PÅ SUPPORTERNE: Daniel Berg Hestad drar ofte igang allsang på Aker stadion.

Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix

Teller på knappene

Berg Hestad mesterliga

I MESTERLIGAEN: I 1999 møtte Daniel Berg Hestad Roberto Carlos og Real Madrid.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

30. juli 2015: Daniel Berg Hestad fyller 40 år. Han har flest kamper i toppdivisjonen, deltatt i mesterligaen, vunnet fire cupgull og tre seriegull med laget i sitt hjerte - i tillegg til å ha tatt heisen nedom 1. divisjon to ganger.

Nå teller han på knappene, og legger trolig opp etter sesongen.

– Det er sannsynlig at jeg gir meg nå. Ikke at det bare er opp til meg - jeg vet jo ikke om klubben vil tilby meg kontrakt engang, sier han og smiler.

– Ser du for deg å bli hovedtrener i MFK en dag?

– Jeg vet ikke ennå om jeg har det som skal til. Det er stor forskjell på å være kaptein og trener - man må formidle og si fornuftige ting. Du må få spillerne til å lytte - en utfordring jeg ikke har som spiller.

– Men jeg har ambisjoner om å bidra for å holde klubben på det nivået den er - som trener eller i en annen rolle, innrømmer «superkapteinen».

PS: 18. september bekreftet Daniel Berg Hestad at han legger opp etter denne sesongen.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal