Hopp til innhold

Fotballens største psykologiske utfordring

– «Alle» på dette nivået kan score på alle straffespark, mener Christian Gytkjær. Hvorfor er det da så få som klarer det?

gytkjær

BEST PÅ STRAFFESPARK?: Haugesunds Christian Gytkjær har scoret på alle sine seks forsøk fra straffemerket etter at han kom til norsk fotball. Dansken mener å ta straffer handler mest om psykologi.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix/Grafikk: Sivert Moe Winther

I fotball finnes det et tidspunkt da nesten alt står stille. Et tidspunkt når alle venter på et eneste spark på ballen. Et spark som i seg selv ikke er stort eller vanskelig, men som har voldsom betydning for utfallet av fotballkamper.

Isolert fra fotballspillet finnes straffesparket.

– Det er mer et psykologisk spill enn et fotballspill. Det er en situasjon der det for en skytter handler om å ha kontroll på seg selv og på nervene. Presset i denne situasjonen er større enn i alle andre situasjoner i spillet.

Christian Gytkjær

MÅLSCORER: Christian Gytkjær skyter straffe mot Brann i fjorårets sesong. Resultat? Mål.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Slik beskriver Geir Jordet, professor og fotballforsker på Norges idrettshøgskole, et straffespark.

Det kreves en spesiell type mentalitet for å scorer på et straffespark hver eneste gang. De riktige forberedelsene, de riktige tankene, den riktige utførelsen. Naturlig nok. Derfor er også svaret på hvem som er beste ganske naturlig.

– Det kjedelige og egentlig opplagte svaret er at de beste målscorerne er best også her. Spisser scorer langt mer enn midtbanespillere, som igjen scorer langt mer enn forsvarsspillere, forklarer Jordet.

Det er en utfordring som eliteseriespillerne sålangt ikke har lyktes så godt med. Bare 5 av 10 straffespark så langt har blitt omsatt i mål.

– Hundre prosent mentalt

Da Haugesund fikk årets første straffe mot Stabæk, ti minutter etter at Christian Gytkjær hadde gått skadet av banen, var var sjansen for scoring allerede lavere, ifølge statistikken. Bare fordi midtbanespiller Eirik Mæland måtte ta den, istedenfor spissen Gytkjær.

Siden han kom til Norge i 2012 har dansken tatt seks straffer og scoret på samtlige. Det er den beste statistikken av dem som fortsatt spiller i eliteserien.

– Det er mentalt. Hundre prosent. «Alle» på dette nivået kan score fra elleve meter, sier Haugesunds storscorer, og forteller hva han tenker når han får sjansen fra straffemerket.

– Jeg overbeviser meg selv om at jeg ikke i den villeste fantasi kan forestille meg at jeg bommer. Uansett hva som skjer så skal nok den ballen gå i mål, sier han.

Se Grytkjærs straffescoringer.

SE VIDEO: Her har vi samlet et knippe av Gytkjærs straffescoringer de siste årene.

Elsker å score

Gytkjær forteller at han ikke har bommet på et straffespark siden han var u16-spiller i Lyngby. Heldigvis fikk laget hans en straffe til i samme kamp, og den satte han i mål. Dermed ble ikke smerten så langvarig.

Men smerte var det. Helt jævelig, forteller han. Så hvorfor utsette seg for den risikoen gang etter gang?

– Spisser er spisser fordi de elsker å score mål, og et straffespark er en fantastisk mulighet for å score mål. Så kanskje spisser er flinkere til å se muligheten for suksess mer enn faren for fiasko, spekulerer han, og forteller om en øvelse han gjorde med en mental trener han hadde da han var yngre.

– Vi tegnet målet på et papir, og plasserte keeperen helt inntil stolpen, for å illustrere hvor liten han er i forhold til målet. Man han noen ganger lett for å fokusere på keeperen, og så ser han større og større ut, forklarer han.

Umulig å trene på?

De som tror det ligger time på time med terping og mental trening bak Christian Gytkjærs straffespark, de tar feil.

– Jeg tror ikke man kan trene på det. Selv om du kan stå på trening og ta hundre straffespark og sette alle, så er det bare noe helt annet når du står der i kampens hete med tilskuere og alt. Det blir en helt annen situasjon, mener Gytkjær.

Her får han imidletid bare delvis støtte fra straffeforsker Jordet.

– Jeg tenker at det er feil måte å tenke på. Det er det samme der som med alt annet. Trening og repetisjon på så spesifikke situasjonsscenarier som mulig, vil gjøre deg bedre, sier han.

Jordet mener forteller videre at Gytkjær har rett i at problemet med å trene på straffespark er at man ikke klarer å simulere de stressbetingelsene som vil være der 100 prosent.

Mål

SCORING: Også for Sandnes Ulf scoret Christian Gytkjær på straffespark.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

– Derfor må du prøve å nærme deg de hundre prosentene på ulike måter. For logikken er ganske grei. Hvis du ikke kan trene stressituasjoner, hvorfor sitter da flygere i simulatorer i hundrevis av timer? De gjør det fordi det gir noe. Det gir dem noe å forholde seg til i gitte situasjoner så de i større grad kan bruke automatikk og gjøre det som er naturlig. Selvfølgelig gjelder det samme også her, sier han.

Likt, likt, likt

Jordet forteller at det mange av mest effektive straffeskytterne har til felles er stor grad automatikk i utførelsen. Ikke nødvendigvis at de skyter i samme hjørne hver gang, men at de legger ned ballen på den samme måten, rygger bakover på den samme måten, venter på at dommeren skal blåse på den samme måten, og løper mot ballen på den samme måten.

En knust John Terry etter straffebommen i Moskva.

SMERTE: Det er vondt å bomme på straffespark, og særlig når det er ekstra viktig. Her er John Terry etter missen i mesterligafinalen i Moskva i 2008.

Foto: Bernat Armangue / AP

Gytkjær på sin side synes det er vanskelig å skulle gå i detalj på hvordan han utfører et straffespark.

– Fra jeg tar tilløpet til den ligger i mål er det som om det er svart. Jeg kan ikke huske det når jeg ser tilbake på det, annet enn det jeg kan se på TV. Det jeg husker er presset og at pulsen stiger og sånne ting, sier han.

Skyt høyt, eller?

Et godt straffespark er et straffespark som går i mål, blir det sagt, og det stemmer nok. Men viser forskningen hvor i mål det lønner seg å skyte, dersom man ønsker å score?

«Nei», er det enkle svaret til Geir Jordet. Selv med all hans forskning på samtlige straffespark-konkurranser i store mesterskap fra 1976 og til i dag, så har han ikke noen konklusjon på det spørsmålet.

Han har riktignok sett annen forskning som konkluderer med at det lønner seg å skyte høyt, men stoler ikke helt på det. Han har i alle fall ikke funnet samme svar i sitt eget tallmateriale.

– Plasserer du ballen i krysset, så vil ikke keeperen kunne ta den, men når presset er stort så er det jo større sjanse for at du skyter over, poengterer han, men legger fram et faktum som kan være kjekt for keeperne der ute å vite.

Vil ikke avsløre favorittsiden

– Hvis du er keeper og står overfor en spiller som er høyrebeint, så er sjansen betydelig større for at ballen går til spillerns venstre side. En spiller med høyre fot skyter til venstre for seg, mens en spiller med venstre fot skyter til høyre for seg, sier Jordet.

– Det tar man så langt at man kaller det «skytterens naturlige side», sier han og forteller at forskjellen er så stor som ca 60-40.

Hvilken side Christian Gytkjær foretrekker å skyte til nekter han klokelig å avsløre i denne artikkelserien, men han forteller at han fortsatt synes det å ta straffe er en delt opplevelse. Han er glad for muligheten til å score, men trives ikke like godt med presset.

– Det er helt jævelig å stå der med ballen, uansett om man har gjort det hundre eller tusen ganger før. Du kan bare skuffe. Alle forventer mål, sier han.

Straffescoring

HELDIG: Ballen går inn, og da er straffen god nok. Her vinner Christian Gytkjær duellen mot Ørjan Håskjold Nyland.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal