Hopp til innhold

Slik har Stöckl revolusjonert hopp-Norge

SEEFELD/OSLO (NRK.no) Kuldekammer, nye hoppsko og sydenturer er kun noen av triksene som har hjulpet Norge tilbake på hopptronen.

Stockl

Landslagssjef Alexander Stöckl har satt sitt preg på landslaget med flere suksessfulle påfunn. Til venstre kommer Tom Hilde og Anders Jacobsen ut fra kuldekammeret, i midten får vi et glimt av Stöckls nye hoppsko, mens til høyre danser Anders Bardal under landslagets aller første treningsleir på Gran Canaria før sesongstart.

Foto: Terje Bendiksby / Matthias Schrader / Privat / NTB Scanpix / AP / Privat

Da Anders Jacobsen (27), Anders Bardal (30) og Tom Hilde (25) slo til med kanonhopping i Garmisch-Partenkirchen, var samtlige raske med å rose landslagssjef Alexander Stöckl (39).

Etter at han tok over landslaget for fullt sommeren 2011, har østerrikeren gradvis endret den norske hoppkulturen.

Ovenfor ser du hoppguttene vise frem ett av genistrekene Stöckl har tatt med seg: Kuldekammeret.

Stockl1

Alexander Stöckl er mildt sagt fornøyd med den norske starten i hoppuka.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi går igjennom tre kamre hvor det er -13, -63 og -105 grader. Det skal hjelpe for immunforsvaret og blodsirkulasjonen, men det er bare fælt å være der, sier Hilde til NRK.no rett før han går inn.

Stöckl har innført kuldekammeret for å optimalisere restitusjonen mellom krevende hoppdager.

– Jeg har prøvd den tidligere, og kroppen får kvittet seg med smårusk og skavanker. Forhåpentligvis får vi friske og raske kropper før rennet i Innsbruck, sier Anders Bardal.

NRK.no møtte hoppgutta i Seefeld hvor de har en velfortjent hviledag etter å ha kapret både første- og tredjeplassen sammenlagt i hoppuka.

Selv med variabel hopping tidligere i sesongen, var det ikke noe sjokk for landslaget at de slår til når det gjelder som mest.

Årsak: Landslagssjef Alexander Stöckl.

– Han har vært med å endre hoppteknikken for alle hopperne. Det som skjer i bakken er et resultat av hva Stöckl sier og hva jeg konkluderer med. Hver gang, sier Jacobsen.

Flere treningsleirer

Han forteller at det virkelig løsnet da Stöckl tok med landslaget på en treningsuke i Oberstdorf før juleferien.

Det var første gang det norske laget arrangerte en slik tur før hoppuka.

– Teknikken og samarbeidet med Stöckl klaffet ordentlig i løpet av den treningsuken, sier Jacobsen.

Og det var ikke den første treningsuken Stöckl innførte. Før sesongstarten tok han landslaget til Gran Canaria hvor de kjørte hard fysisk trening og terpet teknikk.

«Et steg for å ta igjen østerrikerne», kalte Stöckl treningsuken. Han tok også ideen fra hjemlandet.

Utviklet hoppsko

Denne sesongen har Anders Jacobsen og Tom Hilde også brukt nye, stive hoppsko som Stöckl og faren Paul har utviklet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hoppguttene slapper av på fridagen i en kuldebadstu med temperaturer helt ned til -105 grader!

VIDEO: Se hvordan hoppgutta opplevde 105 minusgrader. Foto: Anders Fannemel

Verken Jacobsen eller Hilde gir mye av æren til skoen, men østerrikerne har likevel pekt ut skoen som «syndebukk» for Norges suksess.

Nå har de klaget inn skoen for Det internasjonale skiforbundet (FIS) - til tross for at den allerede er blitt godkjent.

Samarbeider med rakettforsker

Men den største forandringen, som både Jacobsen og Tom Hilde trekker frem, er den grunnleggende forandringen av hoppteknikken.

Før sesongen viste sportssjef Clas Brede Bråten og samarbeidende forskere hvordan landslaget har endret fokus fra fart til kraft.

– Forskningen viser hvor viktig det er med kraft i hoppet, og derfor jobber vi veldig bevisst med den fysiske treningen. I fjor rakk jeg ikke å bidra så mye før sesongen, men nå har vi hatt langt bedre tid, sa Stöckl på presentasjonen.

I hoppuken har både Hilde og Jacobsen forklart suksessen med at de har kommet vanvittig høyt ut fra hoppkanten.

– Han har et litt annet syn på skihopping enn det vi hadde tidligere. Ikke minst har han en ro og en trygghet som smitter oss. Det spesielt viktig nå som det koker litt, sier Hilde til NRK.no.

Han får støtte av lagkamerat Anders Bardal som ikke tror østerrikerne får en hjemmebanefordel når hoppuka fortsetter i Innsbruck og Bischofshofen.

– Når vi har slike opplevelser, får vi selvtillit. Det skal ikke ha noe si at østerrikerne får hjemmebane. Kanskje det tvert imot trigger oss ekstra, sier Bardal.

Anders Jacobsen tok nok en seier i hoppuka. Han slo Gregor Schlierenzauer. Det ble en meget god norsk dag i Garmisch Partenkirchen!

VIDEO: Se Anders Jacobsens vanvittige andrehopp som sikret seieren i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Peter Bergsaune

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal