Hopp til innhold

Rakettforsker skal sikre norsk hopp-suksess

Etter sju lange år bak Østerrike, tror hoppledelsen at de endelig har funnet måten å kaste rivalene fra tronen.

Erland Øbrekk

Rakettforsker Erland Ørbrekk står sammen med flere bak hopplandslagets teknologiprosjekt.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråten deltok i presentasjonen av teknologiforskningen.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Gjennom avanserte verktøy får vi analysert hopperne og utførelsen på en helt annen måte enn tidligere. Der vi før baserte oss på antakelser, kan vi nå kvalitetssikre alt ved hoppingen, sier rakettforsker Erland Ørbrekk ved Nammo til NRK.no.

Sammen med sportssjef Clas Brede Bråthen og forsker Steinar Bråten leder han hopplandslagets teknologiprosjekt som skal løfte de norske hopperne til nye høyder.

Gjennom den nye teknologien kan de for eksempel gjenskape forskjellige hopp i forskjellige bakker, og teste ulike stiler under forskjellige forhold.

Alt handler om å finstille parameterne slik at man ser hvordan man kommer lengst ned i bakken.

– Vi bruker det samme verktøyet som brukes til å konstruere fly. Gjennom aerodynamiske tester ser vi hvilke detaljer som hjelper. Hvilken posisjon armene skal ha, hvilken sittestilling, vinkling av skiene, utgangen på hoppet og så videre, sier Ørbrekk.

– Vi har byttet ut skråsikker uvitenhet med sikker kompetanse, legger sportssjef Clas Brede Bråthen til.

– Skal bli verdens beste

I fjor stakk Anders Bardal og Norge av med sammenlagtseieren i verdenscupen.

Tom Hilde

Her er Tom Hilde på hopplandslagets pressetreff onsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Men i nasjonscupen har Østerrike sju strake seirer med Norge som nummer to i fem av sesongene.

– Med denne forskningen skal vi bli verdens beste hoppnasjon innen overskuelig fremtid, sier Bråthen, og legger til:

– Men det må ikke bli en hvilepute. Det er fortsatt kraften hopperen legger igjen på kanten som er det viktigste.

Satser på kraft

Sportssjefen sier at forskningen én gang for alle har slått fast at kraften ved hoppkanten kompenserer for den reduserte farten.

Derfor var det ifølge Bråthen et «lykketreff» at Norge ansatte østerrikeren Alexander Stöckl, som er langt mer opptatt av kraft enn sine finske kolleger.

I sommer har Stöckls trening resultert i rekordgode testresultater for flere av hopperne.

– Forskningen viser hvor viktig det er med kraft i hoppet, og derfor jobber vi veldig bevisst med den fysiske treningen. I fjor rakk jeg ikke å bidra så mye før sesongen, men nå har vi hatt langt bedre tid, sier Stöckl.

Men den tidligere juniortreneren tror han fortsatt trenger litt mer tid.

Bråten

Steinar Bråten er tidligere skihopper og nå forsker ved NTNU.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi er på god vei til å ta igjen Østerrike, men det vil fortsatt ta en stund å ta skalpen på dem.

Rendyrker én stil

Steinar Bråten, som er tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), påpeker at teknologiforskningen også skal hjelpe de norske hopperne å spesialisere seg på sin egen stil.

– Ulike stiler gir enorme forskjeller fra for eksempel skiflygning til stor bakke. Én hopper kan ikke bli best på begge teknikkene, derfor vil vi finne ut hvilken stil hver enkelt skal dyrke, sier Bråten.

– Det er fortsatt helt opp til utøverne som skal konkurrere, men det gir pedagogikken mer tyngde.

– Betryggende

Tom Hilde er én av dem som har merket effekten av forskningsprosjektet som ble påstartet i 2010.

– Vi vet mye mer om skihopping nå enn vi gjorde for to-tre år siden. Det er betryggende å vite at det du blir fortalt ikke er synsing, men konkret forskning, sier Hilde.

Han har merket stor forskjell på treningen etter at Stöckl og forskningen gjorde sitt inntog.

– Det handler rett og slett om hoppteknikk. Den største forskjellen er at jeg nå bruker mer kraft og hele kroppen når jeg tar sats, sier Tom Hilde.

Han og landslaget gjør nå sine siste finjusteringer før sesongen hoppes i gang med NM i Renabakken om halvannen uke. Helgen etter er det duket for verdenscupåpning i Lillehammer.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal