Hopp til innhold

Vi fisker for mye makrell

Dersom dagens fiske av makrell fortsetter, vil bestanden være truet om ett til to år, ifølge havforsker.

Makrellfiske

Island og Færøyene har de siste årene satt sine egne kvoter for makrell, mens Norge og EU fortsetter å fiske like mye som før, etter en gammel avtale. Landene klarer ikke å bli enige om nye samordnede kvoter.

Foto: Johan Moen / NRK

Marine Conservation Society (MCS) mener man ikke lenger bør spise makrell. Den engelske miljøorganisasjonen mener at det nå fiskes så mye makrell at fisket ikke lenger er bærekraftig.

Makrellen er blitt mer populær de siste årene, delvis på grunn av større bevissthet om helsemessige fordeler med å spise feit fisk. Makrellen er også tatt inn i varmen av flere kjendiskokker, skriver BBC.

Marine Conservation Society anbefaler folk å heller spise mer sild og sardiner, og bare makrell en gang iblant.

Har fisket for mye siden 2009

Havforsker Svein Iversen i Havforskningsinstituttet har forsket mye på makrell og sier han og hans forskerkollegaer er enige med den engelske miljøorganisasjonen i at makrellfisket er for stort.

Stein Iversen

Havforsker Svein Iversen i Havforskningsinstituttet.

Foto: NRK

– I forhold til beregningene og den vitenskapelige rådgivningen er makrellen blitt overbeskattet siden 2009, fordi det ikke har vært noen internasjonal enighet om hvor mye de forskjellige landene skal fiske.

– Det er i dag ingen avtale på makrell og bestanden forvaltes på en ufornuftig måte, sier Iversen.

Han sier forskerne er overrasket over hvor lite fokus dette overfisket har fått i media, ettersom problematikken er blitt mye omtalt, blant annet fra Havforskningsinstituttet.

– Det har forbauset oss litt at det har vært så stille i aviser, radio og TV om dette, sier Iversen.

Fisker etter gamle avtaler

På grunn av oppvarming i havet har makrellen de siste årene vandret inn i islandsk sone og i fjor også inn i grønlandsk sone.

Det har ført til at Island satte i gang et stort fiske i egen sone, mens det tidligere var Norge, Færøyene og EU som hadde avtale om hvor store kvoter det skal fiskes.

– På grunn av endring i vandringsmønster fikk islendingene makrell og har hatt høye krav på hvor mye de skal fiske. Dette er krav som Norge, EU og Færøyene er uenige i.

– Færøyene mente de hadde en altfor liten kvote allerede og at de må fiske like mye som Island, dermed var krigen i gang. I dag setter derfor Færøyene og Island sine egne kvoter, mens Norge og EU fisker som om den gamle avtalen fortsatt gjelder, sier Iversen.

Makrellfiske er igang

Å fiske makrell er en populær aktivitet i store deler av Norge om sommeren. Det kan man fortsette med, med god samvittighet, ifølge havforskeren.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

– Bestanden desimeres

I dag fiskes det mellom 900 000 tonn og 1 million tonn makrell årlig, mot 5–600 000 tonn de siste årene. Det fiskes dermed 50 prosent for mye, ifølge Iversen.

– 2011 er det siste året vi har gode tall for. Da var det kvote på inntil 672 000 tonn som var anbefalt, men det ble fisket 940 000 tonn.

– Fiskeridepartementet er opptatt av dette og det har vært flere runder med Færøyene, Island og EU siden 2009, men det har ikke blitt enighet. Det er synd, for vi har en god makrellbestand, men med den fangsten som er nå, så desimerer vi bestanden og i det lange løp vil alle tape på det.

Forskerne beregner hvor stor bestanden må være for å gi god reproduksjon. Det er stor dødelighet fra eggene gytes og fram til makrellen som treåring er gyteklar.

– Har vi en stor nok bestand er sjansen for å produsere gode årsklasser større. Fortsetter vi med det fisket vi gjør nå, vil vi passere den grensa en gang i løpet av 2014 eller 2015, så det haster å få kontroll på forvaltningen, sier Iversen.

Store verdier

Det meste av det Norge fisker går til eksport. Russland og Japan er de største mottakerlandene, men også Polen, Kina og noen land i Afrika importerer makrell av Norge.

Iversen sier det er snakk om mange penger, noe som gjør det vanskelig å få til en avtale mellom landene.

– Det er en enorm verdi i dette. Det er jo i realiteten penger som forflytter seg. Tusen tonn er en million kilo. De beste prisene fiskerne fikk i fjor var 10–15 kroner kiloen, så da ser vi hvor mye dette er verdt.

– Førstehåndsverdien på de norske fangstene er på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner. Og det er tilsvarende for andre land som fisker like mye. Derfor er det vanskelig å bli enige. Men dessverre er det bare 100 prosent å fordele og alle synes at de fikk for lite fra før, og den som lider av dette er bestanden, sier Iversen.

Du kan fortsatt fiske makrell

– Hva bør man som forbruker gjøre?

– Det er et vanskelig spørsmål. Forbrukermakt er viktig, men vi spiser en veldig liten andel makrell i Norge. Det meste av det vi fisker går til eksport, så det vil hjelpe lite om nordmenn spiser bare halvparten så mange makrellmiddager som protest.

– Mange fisker makrell fra egen båt om sommeren. Er det noe vi bør slutte med?

– Nei, det synes jeg ikke. Det betyr så lite at det betyr ingenting, selv om dette fisket kommer på toppen av den totale beskatningen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %