Arvid Grundekjøn og Vidar Kleppe - Ordfører Arvid Grundekjøn (t.v.) i Kristiansand vil gi byen tilbake sitt gamle navn. Demokratene-leder Vidar Kleppe vil ha en utredning på blant annet kostnader før han bestemmer seg. (Arkivfoto) - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ordfører Arvid Grundekjøn (t.v.) i Kristiansand vil gi byen tilbake sitt gamle navn. Demokratene-leder Vidar Kleppe vil ha en utredning på blant annet kostnader før han bestemmer seg. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kristiansand eller Christianssand?

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) i Kristiansand vil skifte navn på byen tilbake til Christianssand. Demokratenes leder, Vidar Kleppe, vil ha saken opp i bystyret.

– Jeg synes at ordføreren, eller borgermesteren som han like å kalle seg, skal rådføre seg med folk. Jeg mener vi må avklare dette politisk, sier Kleppe til NRK.no.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken!

Vil bli borgermester i Christianssand

Det er i Fædrelandsvennen fredag den sittende ordføreren i Kristiansand tar til orde for at byen må hete Christianssand.

– Logikken så vel som historien og grammatikken tilsier Christianssand. Dessuten er vi opptatt av kunnskapsformidling i skolen. Da burde jo kommunen gå foran med et navn som ikke er bygd på feil, sier Grundekjøn, som også vil skifte tittel.

– Borgermester i Christianssand har en helt annen sus enn ordfører i Kristiansand, mener Grundekjøn.

Folkeavstemning i 2013?

Vidar Kleppe mener saken må på bystyrebordet.

– Den beste måten å gjøre det på er at Kristiansand bystyre tar en beslutning på om de synes dette er noe en skal utrede videre, sier Kleppe.

Selv har han ikke konkludert med hva han foretrekker av de to skrivemåtene.

– Men dette har jo med historiske ting å gjøre. Ser du på grunnleggeren av byen, så skrev han jo ikke navnet sitt med K. Det er mange gode grunner for å bytte navn.

– Men det er også en motside vi må se på, dette med kostnader, sier Kleppe, som lanserer tanken om at en folkeavstemning i forbindelse med stortingsvalget i 2013 skal bestemme bynavnet.

Interpellasjonen

Slik lyder interpellasjonen fra Vidar Kleppe til ordføreren:

Ærede ordfører,

Jeg har registrert gjennom Fædrelandsvennen sine spalter at ordføreren ønsker seg ny tittel og bynavn med mer historisk sus - ved at Kristiansand bør skifte navn til Christianssand.

Demokratene mener at et slik viktig spørsmål må legges frem til politisk behandling i Kristiansand bystyre - før en eventuelt gjennom en folkeavstemning i tilknytning til stortingsvalget i 2013 tar stilling til navnebytte fra Kristiansand til Christianssand.

Grunnet dette blir mitt spørsmål til ordføreren følgende: Vil ordføreren fremlegge en sak til Kristiansand bystyre om navneskifte på byen Kristiansand?

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Video og TV-reportasjer

Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.
Mydland Gard i Hægebostad er tildelt Vest-Agders bygdeutviklingspris. Tone Lien og Arne Mydland får prisen for å være pionerer innen hjorteoppdrett i fylket. Prisen er på 50 000 kroner.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.
Hus kan reises på en dag hvis grunnmuren er klar. Vegger,
gulv og taket er satt sammen av så lette elementer at heisekran er helt unødvendig. Huset er på 129 kvadrat-meter, og koster kr 44000.-. Bilder Dagsrevyen 1964