Kart: Gjerstad og Åmli - Fire grensekommuner vest i Aust-Agder har allerede søkt seg til Vest-Agder. Nå fristes grensekommuner i øst også til å søke fylkesbytte. - Foto: Kart: Kari Løberg Skaar / NRK

Fire grensekommuner vest i Aust-Agder har allerede søkt seg til Vest-Agder. Nå fristes grensekommuner i øst også til å søke fylkesbytte.

Foto: Kart: Kari Løberg Skaar / NRK

Flere kan søke om fylkesbytte

Gjerstad bør nå begynne å jobbe for overflytting fra Aust-Agder til Telemark. Det sier påtroppende ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll.

Kjell Trygve Grunnsvoll - Påtroppende Gjerstad-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll fra Senterpartiet tror at Aust-Agder er i ferd med å bli splittet opp. - Foto: Halvard Iversen / NRK

Påtroppende Gjerstad-ordfører Kjell Trygve Grunnsvoll fra Senterpartiet tror at Aust-Agder er i ferd med å bli splittet opp.

Foto: Halvard Iversen / NRK

Fire kommuner i Aust-Agder har allerede søkt om overflytting til Vest-Agder. Dette vil splitte fylket hevder Kjell Trygve Grunnsvoll som nå ser østover.

– Søknadene fra kommunene som søker seg mot Vest-Agder, gjør at vi ser mer rmot øst. Det er det ingen tvil om, sier han.

Flere av kommunene øst i Aust-Agder vil kunne følge Gjerstad.

Telemark har manglet interesse

Hvis Kommunal og regiondepartementet skulle si ja til søknadene fra Lillesand, Iveland, Birkenes og Evje og Hornnes kommune, er det også naturlig for oss å se mot Telemark igjen.

Reidar Saga - Åmli har testet Telemarks interesse før uten hell, men ordfører Reidar Saga (Ap) ser ikke bort fra at de vil prøve igjen. - Foto: Svein Sundsdal / NRK

Åmli har testet Telemarks interesse før uten hell, men ordfører Reidar Saga (Ap) ser ikke bort fra at de vil prøve igjen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det sier ordfører i Åmli, Reidar Saga.

– Vi har jo prøvd å knytte oss mot lenger østover før uten at Telemark har vært så veldig interessert i å ha oss med, men det kan hende at det som nå skjer vil endre ting, sier Saga.

Ingen enkel sak

Anja Hjelseth som er politisk rådgiver i Kommunal- og regiondepartementet, legger ikke skjul på det som nå skjer i Aust-Agder er en vanskelig sak for departementet.

– Det er klart at dette ikke er noen enkel sak. Det viktigste for oss er at vi får se helheten og at vi har en ordentlig utredning av hva dette betyr for Aust-Agder som fylke, sier hun.

– Folk blir frustrert

Nei til ett Agder-bevegelsen forstår at randkommuner øst i Aust-Agder blir frustrerte og nå kikker mot Telemark.

Men leder Jan Rudy Kristensen tror ikke at Aust-Agder vil miste kommuner, og mener folkeavstemningen ga et tydelig signal om at fylket bør bestå.

– Folk blir frustrert fordi dette er en overkjøring av demokratiet. Det har vært en folkeavstemning og folk ønsker ett Aust-Agder. Når det stadig treneres blir folk frustrerte, sier han.

– Tror du konsekvensen blir at Aust-Agder sprekker i begge ender slik vi nå ser tendenser til?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror folkeavstemningen blir respektert. Den blir respektert i fylkeskommunene her – og jeg tror den blir respektert av regjeringa, sier Kristensen.

Video og TV-reportasjer

Vi skal ut i skjærgården. I dag var det storkontroll av hummerteiner for å ta ulovlig fiskere. Og resultatet var oppløftende.
Politiet skal prioritere beslag av eiendeler som er skaffet til veie gjennon kriminalitet. Men politiet vegrer seg.
Flere leger slår alarm på grunn av det de kaller en fastlege-krise.
Stadig færre søker fastlegejobber, og kommuneleger frykter rekrutteringen skal gå fra vondt til verre.

Dokumentarer og reportasjer

Norsk dokumentar. Den vakre sørlandskysten slik den aller helst skal oppleves: Fra dekket på ei gammel seilskute. Trange sund, sol og regn og blankskurte svaberg. Ombord på den gamle hardangerjakta Mathilde møter vi et fast mannskap på fem, og sytten førstereis-seilere.

Mathilde - 2013

Norsk dokumentar. 
I juni var det to år siden norgeshistoriens største skogbrann herjet i Froland i Aust-Agder. Den vesle bygda Mykland med 350 mennesker ble aller hardest rammet. Brannen la under seg enorme skogområder, truet bygdesamfunnet og tok levebrød og livsmot fra mange. Men nå vil folk ha fart på bygda igjen. Med småbarnsmora Mari i spissen legger de store planer for framtida.

Mykland - 2009

Bilder fra Dagsrevyen som viser løpsøvelse for blinde, løper etter lyden av en megafon. Bueskyttere på rekke og rad. Kulestøt for blinde, vinnes av Hans Bredesen med 8.17 m. Høyde uten tilløp for blinde og svaksynte, vinnes av Idar Hundstad med 1.43 m. Bilder fra fra bordtenniskonkurranse og Volleyball. Konkurransen vinnes av 1. laget til Oslo. Vektløfterkonkurransen vinnes av
Odd Johnsen med 117.5 kg.