Hopp til innhold

Berger liv med surfing

Det er internasjonal interesse for det nye verktøyet for redningsdykkere, som firmaet Subwing fra Kristiansand har utviklet i samarbeid med brannvesenet lokalt. Brettet gjør det lettere å finne folk som drukner.

Det nye Search and Recover (SAR) verktøyet for redningsdykkere, vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Kristiansandsregionen brann- og redning (KBR) brukte tidligere en hjemmelaget redningsplanke, og har bistått i utviklingen av det nye brettet.

Leder for redningsdykkerne i Kristiansand, Sigbjørn Justnæs, er ikke i tvil om at den nye Subwingen kommer til å bli tatt i bruk av flere enn KBR.

Han har demonstrert den på en nordisk konferanse, samt for norske redningsdykkere som viser stor interesse.

Effektivt mot drukning

NRK ble med brannvesenet på sjøen sammen med Subwing, for å teste den siste utgaven av Search and Recover.

Det handler om å finne folk raskt, for å unngå drukningsdød.

– Den er mest effektiv i søk ved kaianlegg. Silokaia i Kristiansand er 250 meter lang, og det er langt å svømme. Nå trekkes dykkerne halvveis sittende etter en båt, sier Justnæs.

Han forklarer at når folk har ramlet i vannet og gått under, vet man som oftest hvor, og at det da er best å sende dykkere direkte ned.

Brettet kommer best til nytte når det er usikkert hvor en person befinner seg.

Det er internasjonal interesse for det nye verktøyet for redningsdykkere, som firmaet Subwing fra Kristiansand har utviklet i samarbeid med brannvesenet lokalt. Brettet gjør det lettere å finne folk som drukner.

Hadde hjemmesnekret brett

Undervannssøk er krevende for redningsdykkere. De bruker mye krefter og luft, og ikke minst tar det mye tid. KBR har de siste 15 årene brukt et hjemmesnekret brett, som dykkerne henger på mens de blir slept etter en båt.

– Subwingen kan manøvreres. Det kunne vi ikke med planken vår, som er laget av kryssfiner og en gardinstang, men den har fungert godt for oss. Subwingen vi bruker nå har vært en lang prosess. Den hesten vi sitter på er den fjerde eller femte i rekka, sier Justnæs.

Kristiansandsregionen brann- og redning

Redningsdykker Glenn Lunden på vei i sjøen med Sub Vingen han skal sitte på under vann, mens han slepes etter en båt.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Den nye Subwingen Search and Recover (SAR) letter arbeidet betraktelig. Dykkerne sitter på en Sub Wing montert på et stativ, mens de blir dratt etter en båt. Hvis det er klart i vannet, kan de se et område på fem meter til hver side, mens de med den gamle planken stort sett kunne se rett frem.

Justnæs presiserer at dette er ikke et verktøy for en hvilken som helst dykker.

– Du skal vite hva du gjør. Det er lett å komme for fort opp, og da blåser du lungene, forklarer Sigbjørn Justnæs.

– Vi har brukt den hjemmesnekrede redningsplanken vår til å finne omkomne. Når vi søker i elver er det nesten nødvendig med et slikt verktøy. I en elv med sterk strøm, må vi kjøre dykkeren opp i elva, og la dem svømme ned for så å hente dem opp igjen med båt. Det er veldig tungvint, sier Øyvind Erland som er skipper på redningsbåten og underbrannmester.

Fra leketøy til redningsutstyr

Den opprinnelige lekevarianten av Subwing ble laget litt etter samme mal som KBRs hjemmesnekrede brett, av den da 18-årige Simon Sivertsen, som kjedet seg på seiltur i Middelhavet. I løpet av turen ble det snekret og limt, fra den første planken funnet i fjæra, til to brødfjøler ble satt sammen med hageslangekoblinger.

Vel hjemme i Norge utviklet far Kjetil Sivertsen og sønnen det som etter hvert har blitt et populært leketøy for å trekkes etter båt. På båtmessa i Kristiansand våren 2012 traff Subwing og KBR hverandre, og har det siste året utviklet en Subwing til redningsbruk sammen.

Simon Sivertsen fra Sub Wing

Simon Sivertsen er den yngste noensinne som har fått Merket for godt design av Norsk Designråd.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

– Vi har hatt småmøter i løpet av vinteren, hvor KBR har fortalt om sine for sittestilling og sikkerhetsløsninger, og så har vi prøvd å løse dem. Det er veldig gøy at vi dekker et hull i markedet der, og at vi har laget noe de trenger, sier den unge gründeren Simon Sivertsen.

– Vi har vist frem rednings-Subwingen til politiet i Dubai, som er interessert i å ha dem på sine båter, forteller Simon Sivertsen.

Ønsker å vise den frem

Justnæs synes SARen er genial, og har hatt den med til Norsk Redningsdykkerforum og til et nordisk seminar for redningsdykkere på Island.

– Vi ønsker at flere skal oppleve effektiviteten og hvor bra den er. KBR har ingen økonomiske interesser i dette, vi vil bare gi andre gleden av å bruke den, sier Justnæs, og legger til at han også tror dette er et godt verktøy for minedykkerne.

– Sub Wingen har veldig mye bedre styreegenskaper enn den gamle. Vi kan holde på lenger, for vi bruker lite energi og lite luft når vi blir slept på denne måten, forklarer redningsdykker ved KBR Glenn Lunden.

Under øvelsen ble det sluppet en dukke i sjøen. Den la seg pent på bunnen. Det tok ikke lang tid før Lunden signaliserte til Justnæs at han hadde funn.

– Hvis vi skulle ha svømt for å finne dukka, hadde vi brukt veldig lang tid. I dag hadde vi god sikt, og da kan jeg vippe litt på brettet og kan følge med fem meter til hver side. På den måten dekker vi et stort område på kort tid, forklarer Lunden.

Satser videre

For et år siden fikk Sivertsen Merket for god design i klassen industridesign fra Norsk Designråd, som den yngste noensinne.

I dag er han 21 år og studerer mekatronikk ved Universitet i Agder, samtidig som han jobber med å utvikle Subwing videre sammen med faren Kjetil Sivertsen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %