For en drøy måned siden ble det bestemt at regjeringen skulle innlede sluttforhandlinger med AgustaWestland om kjøp av nye redningshelikoptre til erstatning for dagens Sea King-helikoptre.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) - Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal torsdag signere kontrakt om helikopterkjøp til 6,25 milliarder kroner. - Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skal torsdag signere kontrakt om helikopterkjøp til 6,25 milliarder kroner.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

AgustaWestlands modell AW 101 skal brukes i norske redningsoppdrag, og nå er kontrakten ferdigforhandlet.

Det er justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) som møter Agusta Westland-direktør Daniele Romiti for å signere kontrakten og dermed bestille 16 nye helikoptre.

– Jeg er svært fornøyd med at vi nå kommer videre i arbeidet med å få på plass nye redningshelikoptre, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NRK da avgjørelsen falt.

Norge har i tillegg opsjon på ytterligere seks helikoptre. Det sikrer at Sea King-helikoptrene vil være faset ut over hele landet innen utgangen av 2020. Innfasingen av de nye redningshelikoptrene vil starte i 2017.

En lang prosess

I 2011 besluttet regjeringen at Luftforsvarets 330-skvadron trengte en arvtager til Sea King-helikopteret. De fire selskapene som meldte seg på i kampen om kontrakten var italiensk-britiske AgustaWestland Ltd, europeiske Eurocopter, europeiske NH Industries og amerikanske Sikorsky International Operations Inc.

Til slutt stod det mellom AgustaWestlands AW 101 og Eurocopters Super Puma 2. Anbudsrunden ble avsluttet i desember i fjor.

Begge har vært omdiskutert i prosessen med å komme frem til et av dem. Det italienske selskapet som står bak AgustaWestland er tiltalt for korrupsjon, og Super Puma har en lang ulykkeshistorikk.

Det har tatt lang tid å komme frem til et nytt redningshelikopter. Saken ble første gang behandlet i Stortinget i 2002.

I dag blei siste anbod for nye redningshelikopter levert.
Dei tradisjonsrike Sea King-redningshelikoptra har gjort sitt og skal pensjonerast. Nå står to helikopterprodusentar att i kampen om å overta som levarandør til redningstenesta i Norge.

ARKIVVIDEO: Steve Powell, direktør for Nord-Europa i Agusta Westland er spent før avgjørelsen. (08.10.13)