Hopp til innhold

MaiJazz har tapt nesten en million på oljekrisen

Nå merker også kulturlivet nedgangen i oljeindustrien. MaiJazz, som åpner tirsdag, har mistet minst 800.000 kroner i sponsorinntekter siden i fjor.

Mai Jazz

Fra Stavanger symfoniorkester sine prøver i Zetlitzsalen i Stavanger konserthus, der de spiller med Snarky Puppy fra USA på onsdag.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Vi merker at vi har et mye strammere budsjett i år, sier festivalsjef for MaiJazz, Per Hasse Andersen.

For nå merker også kulturlivet de dårlige tidene i oljebransjen. Når bedrifter må si opp ansatte, er sponsing noe av det første som kuttes, og MaiJazz har mistet fem sponsorer i år – alle direkte eller indirekte knyttet til oljebransjen, og ingen nye sponsorer har kommet til.

Underskudd

Festivalen, som åpner tirsdag kveld, har mistet 800.000 sponsorkroner siden i fjor, og kalkulerer med underskudd.

– 800.000 i sponsorinntekter er kolossalt for en organisasjon som MaiJazz, sier festivalsjefen.

Vi er på prøvene til det amerikanske Grammy-vinnende bandkollektivet Snarky Puppy i Stavanger konserthus. De heftige rytmene slår i veggene i Zetlitz-salen. Bandet, som teller 18 musikere, skal spille sammen med Stavanger symfoniorkester.

– Publikum skal ikke merke noe

Dette blir derfor en av de virkelig massive produksjonene på festivalen, med 64 musikere på scenen. Og alle skal ha honorar, så billig blir det ikke. Publikum skal ikke merke noe til innsparingene, fastslår Andersen.

– Vi barberer budsjettene uten å røre det kunstneriske, sier han.

– Vi har prøvd å bli mer effektive på markedsføringen. Vi har sett på utgifter, er dette kjekt å ha, eller er det nødvendig å ha? Absolutt alt har vi gått gjennom, og vi legger opp til et lite minusbudsjett, men det har vi råd til.

– Dere har penger på bok?

– Nettopp for sånne situasjoner som dette, sier Andersen.

Færre konserter

Han understreker at artistene også i år får skikkelig betalt. Festivalen skal heller spare ved å sette opp færre konserter.

– Vi har fått innspill fra publikum om at vi kanskje setter opp for mye. Så i år er det mer luft mellom programpostene. Det blir ikke heseblesende, men det blir fremdeles festival, sier Andersen.