Hopp til innhold

Hun er ikke ønsket som verge for sin utviklingshemmede datter

Lise Eskeland kjemper en hard kamp mot kommunen for å beholde vergemålet for sin autistiske datter. Norsk forbund for utviklingshemmede mener kommuner i større grad ønsker å kvitte seg med brysomme verger.

Lise Eskeland

Lise Eskeland fikk ved en tilfeldighet vite at kommunen ønsker å fjerne henne som verge for sin utviklingshemmede datter.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg har kjempet etter beste evne for at hun skal få det tilbudet hun må ha. Datteren min har store utfordringer i hverdagen, sier Lise Eskeland.

Datteren, i 20-årene, har autisme og bipolar lidelse. Hun bor i et bofellesskap i Sandnes kommune. Moren har over lengre tid vært i konflikt med kommunen om tilbudet datteren får. Eskeland mener opplegget er langt i fra godt nok.

– Kommunen oppgir at det kun er fire i personalet som tar seg av henne, men i realiteten er det 20 forskjellige innom henne. Det er ikke bra for henne og de behovene hun har, sier Eskeland.

Moren nevner også eksempler om at datteren ikke får låne bofellesskapets bil og at hun ikke blir fulgt på fritidstilbud som hun har behov for.

For å sikre at datternes tjenestetilbud er godt nok, er moren ofte i kontakt med kommunen.

– De syns det er vanskelig å samarbeide med meg

Nå har Sandnes kommune kontaktet Fylkesmannen i Rogaland for å fjerne henne som verge for datteren.

– Det er tøft. Spesielt når jeg blir møtt ned arroganse og fullstendig likegyldighet av kommunen, sier Eskeland.

Hun fikk vite at hun var uønsket ved en tilfeldighet, da hun var i kontakt med Fylkesmannen.

Lise Eskeland

Lise Eskeland frykter for konsekvensene dersom hun mister vergemålet for datteren.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg fikk sjokk. Dette kan jo ikke være riktig framgangsmåte fra kommunens side. De burde spilt med åpne kort og informert meg først, sier Eskeland.

En rapport fra en utredning av datteren i Bergen har også vært gjenstand til konflikt mellom partene. Moren mener rapporten fra spesialister peker på hvilke behov datteren har, men opplever ikke at Sandnes kommune har vektlagt denne rapporten.

– Jeg opplever at kommunen syns det er vanskelig å samarbeide med meg, og at de derfor vil fjerne meg som verge. Jeg ønsker jo bare å stå på for datteren min, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Lise Eskeland kjemper en hard kamp mot kommunen for å beholde vergemålet for sin autistiske datter. Norsk forbund for utviklingshemmede mener kommuner i større grad ønsker å kvitte seg med brysomme verger.

Stadig flere henvendelser

Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) jobber for de psykisk utviklingshemmede og opplever et ras av henvendelser angående vergemål.

Jens Petter Gitlesen

Jens Petter Gitlesen er leder for Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU).

Foto: Privat

– Da jeg begynte som forbundsleder tror jeg knapt vi hadde denne type saker, og nå får vi omtrent tjue henvendelser i måneden, sier Jens Petter Gitlesen, leder i NFU.

Han mener kommunene kaster vergene bevisst for å vri seg unna oppgaver som er lovpålagte.

– Dette er antagelig en mulighet som har spredt seg i kommunene. Det kan være lettere for dem å drive gjennom sine interesser og sin politikk i feltet ved å kaste verger de oppfatter som problematiske, sier Gitlesen.

Kommunen: – Handler ut ifra brukerens beste

Sandnes kommune mener kritikken er beklagelig, men ønsker ikke å uttale seg om denne konkrete saken.

– På generelt grunnlag melder vi fra til Fylkesmannen når vi mener det er behov for å oppnevne ny verge. Det er utifra en vurdering om hva som er brukerens beste, sier Elin Selvikvåg, levekårsleder i Sandnes kommune.

Moren nekter å tape kampen mot kommunen, og frykter for konsekvensene dersom datteren får en ny verge.

– Det er helt usannsynlig. Det vil aldri i verden fungere, og jeg hadde aldri i verden akseptert det. For meg er det ikke tema en gang, sier Eskeland.

Flere nyheter fra Rogaland