Hopp til innhold

– Vi vant en flere år gammel kamp

I går vedtok kommunalstyret for levekår i Stavanger å legge til rette for private utbygginger av boliger for utviklingshemmede.

Kommunalstyret for levekår i Stavanger

Et enstemmig styret vedtok bedre tilrettelegging for private boliger til utviklingshemmede.

Foto: Marthe Kindervaag / NRK

Det var et enstemmig levekårsstyre som stemte for private botiltak for utviklingshemmede, og det var en fornøyd foreldregruppe som satt på tilhørerbenken.

– Dette er en seier for alle som har kjempa for private botiltak, sier Mette Aske i Handicappede Barns foreldreforening.

I flere år har dette vært en kamp for foreldreforeningen, i går vant de frem hos levekårspolitikerne. Aske har tidligere kritisert rådmannens utredning i saken for å være uklar og vag, hun har savna konkrete tiltak og handling i saken.

– Nå blitt det bedre. Endelig et vedtak som veldig tydelig sier: «Nå går vi i gang», sier Aske.

– Private skal ikke begrenses

I januar stod 73 personer i kø for å få plass i døgnbemannet boligfellesskap, kartlegging viser også et behov for andre løsninger.

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen fra Venstre fremmet flertallsforslaget.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Det var Venstres Per A. Thorbjørnsen (V) som fremma det vedtatte forslaget på vegne av Høyre, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet:

"Stavanger kommune skal bidra til at det tilrettelegges for private utbygginger så raskt som mulig. Dersom det søkes om slike løsninger enten det er som pilotprosjekter eller ordinære prosjekter, skal ikke begrensninger i det kommunale tjenestetilbudet hindre utbygging. Kommunen skal så langt som mulig i forhold til lovverk og forskrifter bidra med service og konkret hjelp for å få realisert slike boprosjekter. Skal vi ytterligere redusere boligkøen for denne gruppen, bør vi gi støtte og honnør til private som ønsker å bidra. Samtlige modeller skissert i saken er aktuelle."

– Dørene er nå åpna for private initiativ og forslag når det gjelder boliger til denne målgruppen, forteller Thorbjørnsen.

Flertallspartiene mente det opprinnelige saksfremlegget fra rådmannen la for store begrensninger på hvem som kunne søke og ikke. Derfor foreslo de et nytt vedtak slik at private aktører som vil bygge bolig for utviklingshemmede kan få anledning til det. Aske er svært fornøyd med politikerne.

– Denne kampen strekker seg flere år tilbake i tid. Anbefalinger fra rådmannen har politikerne kverna og gjort tydeligere. Politikerne har vært på vår side i denne saken, forteller hun.

– Vi er tydeligere

Rådmannen har vært positiv til et samarbeid med private for å få til boløsninger. Men lederen for levekårsstyret Kåre Reiten (H), forstår likevel at foreldregruppen har vært frustrert over rådmannens utredning.

Kåre Reiten

Kåre Reiten fra Høyre mener foreldregruppen har god grunn til å være fornøyde.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Vi er mer offensive, vi ønsker ikke bare å være positive til private, men faktisk veldig positive. Vi vil sette i gang pilotprosjekt, og det er en betydelig skjerping av rådmannens vedtak slik at vi kan få ned køen blant utviklingshemmede som venter på bolig, sier Reiten.

Aske og de andre foreldrene tror endelig på fortgang i saken, og kaller det hele en ny frisk. Også Reiten er ivrig etter å få gang på det hele.

– Det skal bli fortgang i saken nå, men det er mye opp til foreldrene som ønsker private boligløsninger for barna sine. De må ta kontakt med kommunen som nå skal stille seg mest mulig positiv til å hjelpe, sier Reiten.