Hopp til innhold

Laget en spill-app for psykisk utviklingshemmede

Marius Mathisen laget et eget dataspill for psykisk utviklingshemmede da han oppdaget at stedatteren hadde problemer med vanlige dataspill. Les saken og se video.

Angelinas verden

For barn som Angelina kan mange spill oppleves som distraherende og masete på grunn av mye animasjon og lyd. Løsningen ble et dataspill med enklere animasjon og mindre bevegelser.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Åtte år gamle Angelina Heier fra Tjøme liker å spille dataspill, men selv spill beregnet for små barn skaper problemer for Angelina som er moderat psykisk utviklingshemmet.

Angelina mister fort konsentrasjonen når hun spiller vanlige dataspill der det skjer mye i bildet. Løsningen ble et dataspill med enklere animasjon og mindre bevegelser, laget av Angelinas stefar, Marius Mathisen.

– Jeg utviklet spillet etter å ha studert Angelina og så hva hun hadde glede av og hva som gjorde at hun mistet konsentrasjonen, forteller Marius Mathisen.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet

Angelinas verden

Marius Mathisen brukte mye tid på å studere Angelina når hun spilte for å klare å lage noe som var utfordrende, men samtidig ikke for vanskelig for henne.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Underholdende læring

Mathisen studerer informasjonssystemer og IT-ledelse på Høgskolen i Vestfold, og har alltid interessert seg for data. Dataspillet han laget til stedatteren har fått navnet "Angelinas verden".

– Tanken bak spillet er at det skal gi læring, men også være litt underholdende, sier Mathisen.

Gjennom spillet kan Angelina lære om tall, dyr og bokstaver, noe Angelinas mor Jeanine Jørgensen, setter pris på. Hun mener et slikt spill betyr mye for Angelinas utvikling.

– Hun viser mye glede over læringen spillet gir henne, sier Jørgensen og forteller at datteren ber om å få "jobbe" når hun kommer hjem fra skolen.

Gratis app

Angelinas verden

Angelina Heier er stolt over å ha fått sitt eget dataspill 'Angelinas verden'.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Marius Mathisen har laget en applikasjon som gjør at andre kan laste ned spillet på smarttelefoner eller nettbrett.

Spillet er gratis, men det er mulig å donere penger. De innsamlede pengene går til innkjøp av nettbrett for bruk i undervisningen på Angelias skole, en skole for psykisk utviklingshemmede barn.

– Folk kan betale det de synes spillet er verdt, sier Mathisen, som så langt har samlet inn 7.000 kroner.

Ergoterapeutspesialist Tone Mjøen som jobber med psykisk utviklingshemmede barn ved Habiliteringssenteret i Vestfold, synes det er bra med et spill på norsk.

– Hun ser ut til å ha mye glede av dette og det er fint at andre barn med samme behov kan få nytte av spillet, sier Mjøen.

Samtidig understreker hun at andre barn trenger den stimulien vanlige dataspill gir.

– Barn er forskjellige og har forskjellige behov. For andre barn kan det være nettopp musikken og bevegelsene som gjør spillet spennende.

Artikkelen fortsetter under bildet

Angelinas verden

Jeanine Jørgensen og Angelina er stolt av spillet Angelias stefar, Marius Mathisen, har utviklet. Her sammen med lillesøster Sina.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

Lanseres i utlandet

Mathisen ønsker å gi flest mulige barn i samme situasjon som Angelina og deres foreldre mulighet til å få glede av spillet.

Spillet utgis på engelsk neste år. Angelinas stefar har også fått kontakter i Canada som ønsker å oversette det til fransk og franskkanadisk.

– Min barnslige visjon er at dette blir et globalt spill. Jeg håper barn som Angelina kan få spillet på sitt eget språk uansett hvor i verden de bor, sier Mathisen.

Uansett utbredelse, spillet skal fortsatt være gratis.

– Jeg håper jeg kan få representanter i de største landene som kan samle inn penger for Angelias verden og kjøpe inn utstyr til skoler som har behov for hjelp, sier han.

Angelinas verden. PC-spill for psykisk utviklingshemmede barn.

Se video: Angelinas verden (Foto: Kathrine Krømke)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark