Hopp til innhold

Døra åpen for flere verger

Moinger, hallingdøler og numedøler svikter de som trenger verger. Fylkesmannen i Buskerud sliter med rekrutteringen i nord- og midtfylket

Trenger flere verger

Anne-Cathrine Dahl (t.v.) og Elin Skoglund hos Fylkesmannen i Buskerud trenger flere personer som ønsker å ta jobben som verge.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Noen trenger hjep til å styre både livet sitt og økonomien sin. Da er det kjekt å ha en offentlig oppnevnt verge. Men Fylkesmannen i Buskerud sliter med å rekruttere nye verger. Selv etter en vervekampanje nå i høst, er det underskudd på folk som tar ansvar for folk som sliter litt i livet. Og det er ingen tvil om at det er enkelte områder i Buskerud er dårlige på å bidra med verger.

– Vi mangler fortsatt en god del verger i Kongsberg, Modum, Ringerike og hele nordfylket, sier avdelingsdirektør Anne-Cathrine Dahl hos Fylkesmannen i Buskerud.

Hun har ansvaret for 2500 personer som trenger verger. Og det er ikke småpenger det er snakk om å forvalte for dem som er under såkalt vergemål.

– Det er snakk om cirka sekshundreogførtito-millioner kroner,

- Men hva er det med folk i midt- og nordfylket siden de ikke melder seg?

– Ja, det lurer vi også på. Så vi prøver å rekruttere blant annet via kommunesidene og via annonser i avisene.

Betaler for jobben

Dersom du blir oppnevnt som verge er det ikke en jobb du må gjøre gratis. Dette er lønnsbetingelsene.

– De får en kompensasjon på 10 000 kroner per oppdrag per år hvis de ivaretar både personens økonomiske og personlige interesser, sier Elin Skoglund, som er seniorrådgiver hos Fylkesmannen.

Hun karakteriserer oppgavene for en verge slik.

– Det er vanlig daglig husholdnings økonomi. i de mer kompliserte tilfellene er det å rydde opp i gjeld, og forhandle med kreditorer og litt tyngre oppgaver.

Vil gjøre det til stillinger

Nå ønsker Fylkesmannen en større profesjonalisering av vergerollen. Kort sagt handler det om å få færre verger til å ta flere klienter. I flere tilfeller handler det om folk som lever åv å være verge. Og den i Buskerud som har flest personer på lista si, er verge for ganske mange.

– Ja, den personen har oppdrag for 40 til 50 personer, sier Skoglund hos Fylkesmannen.

Heidi Fleksen Chapman fra Åros i Røyken er hjelpeverge for 14 personer.

Jobber som verge

Heidi Fleksem Chapman er verge på heltid.

Foto: Privat

– Jeg begynte med ett oppdrag, så syntes jeg det var veldig greit så har det bare blitt flere. Men jeg jobber med det 50 prosent av tiden min da.

Hun slår fast at selv om er en såkalt proff hjelpeverge, så er det umulig å ikke bli berørt av enkeltskjebner.

– Så proff tror jeg kanskje at man aldri blir, det er jo menneskeskjebner dette her så det er vanskelig å ikke bli berørt av det. Man klarer ikke å skru av selv om det er jobb.

Hvis du kunne tenke det å bli verge, finner du mer informasjon om dette her.