Hopp til innhold

Hver femte Statoil-ansatt skal vekk før 2017

Statoil startet nedbemanningen og kostnadskuttene før det enorme oljeprisfallet begynte i 2014. Innen utgangen av året regner de med å ha 20 prosent færre ansatte.

Statoil - Fornebu

Statoils lokaler på Fornebu.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Da vi satte i gang for snart tre år siden, var det få, både internt i Statoil og eksternt, som forsto hvorfor vi satte i gang med dette. To og et halvt år etter ser vi at så godt som hele bransjen er i gang med de samme prosessene, sier HR-direktør Magne Hovden i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Innen utgangen av 2016

Kostnadsnivået i selskapet lå så høyt at flere prosjekter ikke betalte seg en gang da oljeprisen lå på 100 dollar fatet. Ved utgangen av 2013 hadde Statoil omkring 23.400 ansatte, to år senere er tallet sunket til 21.600.

Ved utgangen av 2016 skal det ytterligere ned, til under 20.000. Målet er at innleide og fast ansatte skal gå frivillig, uten oppsigelser og tvungen avgang.

Oljeprisen har gått oppover den siste tiden, og nærmet seg 50 dollar fatet onsdag. Skogbrannene som rammer oljeproduksjonen i Canada er blant årsakene til oppgangen.

God kvartalsresultater

I april la Statoil fram overraskende gode kvartalstall. Driftsresultat før skatt på 857 millioner dollar var langt lavere enn i fjor på grunn av oljeprisens stup, men likevel mye bedre enn det som var spådd på forhånd.

Resultatet førte til festdag på børsen. På en dag økte selskapets markedsverdi med 28 milliarder kroner.

Statoil har kuttet kostnadene med 26 prosent ved å gjøre flere grep i selskapet. Detteomfatter blant annet færre ansatte, reforhandling av kontrakter, lagt prosjekter på is og kuttet i ulike investeringer.

Ifølge Hovden er de ansatte etter hvert blitt enige i grepene selskapet har tatt, selv om det utløser uro og frustrasjon innad at så mange kolleger slutter.

Flere nyheter fra Rogaland