Hopp til innhold

Skogbrann og uro gjør at oljeprisen stiger

Oljeprisen danset opp mot 50 dollar fatet onsdag. Skogbrannene som rammer oljeproduksjonen i Canada er blant årsakene til oppgangen.

Hva har utviklingen å si for norsk oljenæring?

Oljearbeidere og utstyr blir i all hast evakuert fra oljesandanleggene i Fort McMurray i Canada. Grafen i videon viser utviklingen i oljeprisen det siste året. Pilene har pekt nedover en stund, men de siste månedene og spesielt de siste dagene ser vi et kraftig byks.

Skogbrannene som har herjet i Canada de siste ukene har blusset opp igjen og ført til stans ved de lokale oljesandanleggene. Der blir en produksjon på én million fat olje daglig stanset av brannene.

Dette har bidratt til et byks i oljeprisen som for første gang på lenge har steget til nesten 50 dollar fatet.

Et væpnet angrep på et oljeanlegg utenfor kysten av Nigeria har også bidratt til å skape usikkerhet rundt tilbudet av olje på verdensmarkedet.

– I Canada er en stor del av oljesandsproduksjonen nå borte. Det er i tillegg store produksjonsproblemer på grunn av politisk uro i Niger Delta i Nigeria som er en viktig oljeprodusent, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oljefelt

Et skilt ved en oljerørledning utenfor den brannherjede byen Fort McMurray i Canada.

Foto: MARK BLINCH / Reuters

Ikke nok til lønnsom produksjon

– 50 dollar er fortsatt ikke nok til å gjøre all produksjon lønnsomt her på norsk sokkel. Men oppgangen i oljeprisen skaper en viss optimisme og entusiasme.

​For å få en stor aktivitet tilbake på norsk sokkel må oljeprisen opp mot 60 dollar fatet, sier Saltvedt.

– Det er ti dollar høyere enn prisene vi ser i dag. Det vil ta litt tid. Så skal vi huske på at oljeselskapene må kutte kostnader fordi oljeproduksjonen her har vært alt for dyr til å være konkurransedyktig. Og man kan ikke være så avhengig av at oljeprisen, som svinger veldig mye, skal ligge på høye nivåer, sier Saltvedt.

Saltvedt sier at oljesektoren ikke kan føle seg trygge på at det kommer nye arbeidsplasser eller at det ikke vil forsvinne flere arbeidsplasser.

Tror ikke på kraftig fall

I januar falt oljeprisen ned til rekordlave 27 dollar fatet. Saltvedt tror ikke vi kommer til å se en lignende nedgang i nær framtid.

– Jeg tror ikke vi kommer til å se et kraftig fall igjen, hvis ikke det skjer noe helt spesielt, for eksempel en kraftig nedtur i Kina. Eller at Saudi-Arabia pumper ut masse olje, noe de ikke er tjent med selv heller, sier Saltvedt.

Hun tror oljeprisen kommer til å stige opp mot 60 dollar fatet.

– Når vi begynner å komme over det nivået vil vi se at skiferproduksjonen i USA vil starte opp igjen fordi den trenger en pris rundt disse nivåene. Og når det da kommer mer olje inn fra de amerikanske markedet igjen vil det gjøre at det tar lenger tid før prisene stiger ytterligere. Det vil legge en demper på oljeprisveksten.

AKTUELT NÅ