Hopp til innhold

Kreftpasienter i livsfarlig kø

Rundt 100 kreftpasienter ved Radiumhospitalet har fått beskjed om at de må vente inntil sju uker for å ta røntgenbilder. Pasientene risikerer å bli sykere mens de venter.

Radiumhospitalet klarer ikke å ta unna køene av kreftpasienter som skal ta CT-scanning, som er en type røntgenfotografering. Sykehuset har for få radiologer.

ENORM PÅKJENNING: Kathrine Dahle Wavold (34) er uhelbredelig kreftsyk. Hun gruer seg hver gang hun skal inn til CT-undersøkelse fordi hun frykter at sykdommen har blitt verre.

– Hvis jeg hadde måtte vente så lenge, kunne det i verste fall ha ført til at jeg ikke hadde vært her i dag.

Kathrine Dahle Wavold (34) sitter sammen med ektemannen sin i stua hjemme på Hønefoss. Kathrine har metastatisk brystkreft og er uhelbredelig kreftsyk. Da hun fikk diagnosen fikk hun tilbud om behandling ved Radiumhospitalet, men det tok ikke mange timene før hun takket nei.

– Den lange ventetiden ved Radiumhospitalet er dessverre ikke noe nytt, og jeg har ikke angret et sekund på at jeg valgte Ringerike sykehus i stedet. Jeg har blitt strålebehandlet ved Radiumhospitalet tidligere.

– På Radiumhospitalet er alt så stort, man blir fort anonym og får følelsen av å være et nummer i rekken, sier Wavold.

Lange køer

Radiumhospitalet klarer ikke å ta unna køen av kreftpasienter som skal ta CT-undersøkelse. En slik undersøkelse brukes blant annet til å finne ut av hvor kreftsvulsten sitter og om den har spredt seg.

– Nå har vi kommet i en situasjon hvor det er lengre ventetid enn det har vært på flere år, sier Kjetil Knutstad, stedfortredende seksjonsleder for radiologene ved Oslo universitetssykehus.

Før påske fikk rundt 100 pasienter beskjed om at deres kontroller må utsettes i inntil sju uker. Dette gjelder både kreftpasienter som er under behandling, og de som har blitt erklært «friske» og skal inn til etterkontroll.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CT-scanner

MANGLER RADIOLOGER: Vi har nok med utstyr og radiografer til å gjennomføre undersøkelsene, men vi har hatt for få radiologer til å tolke bildene, sier Kjetil Knutstad fungerende seksjonsleder for radiologene ved Radiumhospitalet

Foto: Nadir Alam / NRK

– Jeg mener at pasientenes sikkerhet er ivaretatt. Hvis det er spesielle forhold som tilsier at pasienten må inn raskere, så ordner vi det på et vis, sier Knutstad.

Men er det en fare for at pasientene kan bli dårligere i løpet av en slik ventetid?

– Det er alltid en risiko for at det kan komme tilbakefall av kreften, og det kan skje i en periode hvor det er ventetid. På den måten kan du si at det er en viss risiko. Det er det.

Maskinene står tomme

Den dagen NRK var å snakket med de ansatte på Radiumhospitalet, hadde damen som setter opp timer fått 10 henvendelser fra pasienter som ville fremskyve avtalene sine.

Anne Bjørnstad

KREVENDE SITIUASJON: Det er vanskelig å gi pasientene beskjed om at de ikke kan få time tidligere, sier Anne Bjørnstad.

Foto: Nadir Alam / NRK

– De er frustrerte og oppgitte. Det er veldig vanskelig for oss å gi dem beskjed om at de ikke kan få time tidligere, sier Anne Bjørnstad, seksjonsleder for radiografene ved Radiumhospitalet.

Mens pasientene venter i kø, står maskinene som radiografene bruker til å ta CT-undersøkelsene tomme i enkelte perioder.

– Grunnen til det er at vi over mange år har hatt mangel på radiologer til å tolke bildene. Selv om det er nok radiografer, er det lite hensiktsmessig å gjennomføre undersøkelsene når det ikke finnes radiologer til å tolke bildene. Da vil det bare hope seg opp, sier Bjørnstad.

– Enorm påkjennig

Kreftpasient Kathrine Dahle Wavold forteller at hun gruer seg i forkant av en CT-undersøkelse i frykt for at sykdommen har blitt verre.

– For oss som er under behandling og vet vi er syke, blir det viktig å få vite hvordan sykdommen har utviklet seg, om behandlingen har hatt effekt, om man trenger annen type behandling eller om det har dukket opp kreft nye steder.

Hun er også bekymret for at køen vil kunne ta menneskeliv.

– Jeg har selv hatt to blodpropper i lungene, og jeg vet hvor avgjørende en CT-undersøkelse kan være. Jeg ville ikke blitt satt på en høy dose av blodfortynnende hvis det ikke hadde vært for de undersøkelsene, sier Dahle Wavold.

For de pasientene som er under behandling kan dessuten den lange køen føre til at de må få en såkalt «ventekur».

– De får da en ekstra cellegiftkur som det kanskje ikke var behov for fordi man ikke har greid å evaluerer behandlingen tidsnok, sier Kjetil Knutstad ved Oslo universitetssykehus.

De ansatte fortviler

– Vi som jobber tett på kreftpasienter synes det er leit og urovekkende at folk må vente lenger på undersøkelse enn de strengt tatt burde. Det er noe vi ikke ønsker oss i det hele tatt, og vi jobber for å få bukt med problemet, sier Knutstad.

Ifølge han har sykehusledelsen tatt utfordringen innover seg, og det siste halvannet året har det blitt tilført 21 nye radiologstillinger, men det er i hele Oslo universitetssykehus.

– Av de 21 har Radiumhospitalet fått 5,5 stillinger, og de andre har blitt fordelt på Rikshospitalet og Ullevål.

Vil det være nok?

– Det er litt vanskelig å si. Det vil ta litt tid før vi får full effekt av disse nyansettelsene fordi rekrutteringsprosessen og opplæringen tar tid. Vi skal gjøre en evaluering om ett års tid, men slik som den medisinske og teknologiske utviklingen er, er det all grunn til å tro at behovet kommer til å øke fremover.

Setter i verk strakstiltak

Radiumhospitalet pleier alltid å ha en økende mengde henvisninger inn mot sommerferien og sykehuset omdisponerer derfor en del av personalet inn mot CT-tolkning, slik at de får tatt unna en god del flere pasienter.

– Tidligere har vi leid inn en svensk radiolog som har god kompetanse på onkologisk radiologi, som er det vi holder på med her, og det kan vi spørre sykehusledelsen om vi får lov til å gjøre, sier Knutstad.

– I siste instans finnes det en mulighet for å lønne radiologene på kveldstid for å ta unna køen. Det er en litt større byråkratisk prosess som må helt opp til sykehusdirektøren før vi får lov til å sette i gang med. Det kan hende det blir behov for det, sier seksjonslederen.

– Svært beklagelig

 Lars Eikvar

NYE TILTAK: Lars Eiker, konstituert klinikkleder ved klinikk for diagnostikk og intervensjon ved Oslo universitetssykehus, sier sykehuset har satt i gang tiltak for å kutte ned ventetiden.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Det er viktig for pasienter med alvorlig kreftsykdom at sykehuset opptrer forutsigbart og at pasientene får gjennomført undersøkelsene slik det er planlagt. Det er derfor svært beklagelig at en del pasienter har opplevd lange ventetider, sier Lars Eiker, konstituert klinikkleder ved klinikk for diagnostikk og intervensjon ved Oslo universitetssykehus.

– Vi har stor forståelse for den belastningen som dette medfører for pasientene, sier han til NRK.

Eiker sier sykehuset har satt i gang tiltak for å øke bemanningen, og hevder de allerede har tatt i bruk ordningen hvor radiologene kan jobbe ekstratimer på kveldstid.

– Vi har en ordningen med legene, gjennom avtalene med legeforeningen, hvor vi kan avtale merarbeid med de enkelte legene. Den ordningen er der for at pasientene skal få mer innsats fra legene når det er nødvending. Den ordningen utnytter vi i størst mulig grad på radiumhospitalet i dag, sier Eiker.

Ifølge Eiker har sykehuset også tatt initiativ til at pasienter kan overflyttes til behandling hos andre sykehus for å fordele kapasiteten.