Hopp til innhold

Bare én lege i verden kunne hjelpe Julie (26)

Med en sjelden lidelse fryktet Julie et liv som lam. Ingen norske leger turte å operere den 26 år gamle kvinnen.

Julie Stendal

KUNNE BLITT LAM: Julie Stendal fryktet å bli lam fra nakken og ned på grunn av en medfødt lidelse. Hun måtte til USA for å finne en kirurg som kunne operere henne.

Foto: Privat

– I januar i år stod jeg og måkte snø av bilen. Plutselig slo smertene til. I rundt 30 sekunder kjente jeg en brennende smerte i nakken. Smertene gikk også ned i armen, forteller Julie Stendal til NRK.

– Jeg begynte å hyle, og måtte sette meg ned på bakken. Etter kort tid før jeg var på Rikshospitalet.

26-åringen har den sjeldne sykdommen AVM. AVM er en medfødt defekt i oppbyggingen av blodårene, som hun først fant ut at hun hadde i 2008, som kan føre til lammelser.

– Tidligere hadde jeg hatt mindre grad av lammelser som forsvant, men aldri så alvorlig som det jeg opplevde den dagen, sier Stendal.

SE VIDEO: Julie forteller om den dramatiske opplevelsen

Julie Stendahl fryktet et liv som lam med en sjelden lidelse og ingen norske leger turde å operere henne. Bare én lege i verden kunne hjelpe.

SE VIDEO: Julie Stendal forteller om den januardagen tidligere i år hvor smertene plutselig hogg til. Da bar det rett på sykehuset.

En tikkende bombe

– Jeg ble fryktelig redd. Det var så smertefullt. Min største redsel har hele tiden vært å bli lam og jeg følte jeg gikk rundt med en tikkende bombe i kroppen.

26-åringen fra Oslo fryktet et liv bundet til sengen. En alvorlig blødning ville gjøre henne lam fra nakken og ned. Denne januardagen forsto hun alvoret.

Operasjon

PÅ STUDIETUR: Julie Stendal ble operert i USA mens Jarle Sundseth overlege ved Rikshospitalet var med for å lære.

Foto: Privat

Noe måtte gjøres, men så krevende var det, at ingen leger her til lands turte operere henne.

Karmisdannelse i ryggmargen

– Hun hadde en veldig komplisert karmisdannelse fordi den satt delvis inne i selve ryggmargen og delvis utenpå, sier Jarle Sundseth overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet.

Rikshospitalet har operert mange med AVM, men ikke så kompliserte tilfeller som dette.

– Det er en veldig sjelden tilstand når det sitter i selve ryggmargen. Det var et krevende tilfelle å operere, sier Sundseth.

Til USA for operasjon

Men redningen skulle finnes. Én kirurg i hele verden, i Phoenix i USA, kunne ta slike operasjoner. Og i april i år dro Julie og Sundseth fra Rikshospitalet til USA på statens regning. Hun for å opereres, han for å lære.

– Det er alltid lurt å observere hvordan sjeldne operasjoner gjøres av de med størst erfaring på området, sier Sundseth.

En feil under operasjonen kunne også ført til at Julie Stendal ble lam. Men den seks timer lange operasjonen ble vellykket, og etter opptrening ved sykehuset i Phoenix kunne hun reise hjem.

Artikkelen fortsetter under bildet

Julie Stendal

REDDET JULIES LIV: Dr Robert Spetzler ved St. Joseph's Hospital and Medical Center i Phoenix gjennomførte operasjonen som reddet Julie Stendal.

Foto: Privat

Operasjonen har også fått oppmerksomhet fra flere amerikanske medier.

«Bare to uker etter å ha gjennomgått en risikabel operasjon som forandret livet hennes, er norske Julie Stendal ute av sykesengen. – Jeg var veldig raskt på bedringens vei etter operasjonen», sier Stendal til nettstedet Fox10Phoenix.

Den amerikanske kirurgen som gjennomførte operasjonen var så imponert over resultatet, at han nylig holdt et innlegg om saken på en stor nasjonal helsekonferanse i håp om at andre kirurger kunne lære.

– Dette var så vanskelig fordi det absolutt ikke var noen rom for feil, sier kirurgen, Dr. Spetzler ved St. Joseph's Hospital and Medical Center i Phoenix.

– Reddet livet

– Jeg har vært så utrolig heldig. Den legen reddet livet mitt.

Fire måneder etter operasjonen er det klart at Julie Stendal har fått en ny og tryggere framtid.

– Det er deilig å slippe å være bekymret hver eneste dag.

Turen til USA har også kommet andre til gode. Overlege Jarle Sundseth ved Rikshospitalet i Oslo lærte mye under oppholdet hos amerikanerne. Tilbake i Norge har hans eget team klart å gjøre samme opersjon på to pasienter.

– Etter Julies operasjon i begynnelsen av april i år, har vi hatt to andre pasienter i nesten helt tilsvarende situasjon som vi selv har operert her i Norge.

Julie Stendal

FEIRER MED NORSKE FLAGG: Julie, mamma Kjærsti Løvland og søster Kaja Stendal sammen på Rikshospitalet før de reiste til USA.

Foto: Privat