Hopp til innhold

Støre: – Ikke kriminelt å gi folk en kopp kakao

Regjeringens forslag om å gjøre både tiggere og de som hjelper tiggere til kriminelle er uetisk, mener Kirkens Bymisjon, og får støtte fra både Arbeiderpartiet og Venstre.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre

– STÅR SEG DÅRLIG: Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre mener et forbud mot å hjelpe mennesker i nød står seg dårlig i Norge i 2015.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kirkens Bymisjon mener forslaget er direkte rettet mot fattige tilreisende rom fra Romania, og at målet er å få bukt med annen kriminalitet ved å gjøre tigging ulovlig.

Også Arbeiderpartiet er imot forslaget, og mener andre lover er på plass for å bekjempe menneskehandel og organisert kriminalitet.

– Dette finnes det klare hjemler for. Det er ikke organisert kriminalitet å tilby noen en kopp kakao eller et måltid, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

– Det er ingen dokumentert sammenheng mellom tigging og annen kriminalitet. Om folk har den ene eller den andre bakgrunnen, så er mennesker mennesker og nød er nød, sier konstituert generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Johannes Heggland.

Vil straffe «medhjelpere»

Kirkens Bymisjon påpeker at de har jobbet med folk i nød i snart 160 år, og mener forslaget om nasjonalt tiggeforbud er feilslått.

– Kriminalisering er brukt for å bli kvitt uønskede ting i bybildet i lange tider, og vi er bestemt imot å bruke dette for å bli kvitt et uttrykk for nød og fattigdom, sier konstituert generalsekretær Johannes Heggland.

Regjeringens forslag åpner for å straffe folk som legger til rette for tigging ved å hjelpe tiggere.

Dette gjelder ikke sosialtiltak i regi av offentlige myndigheter eller veldedige organisasjoner, men Bymisjonen mener det er vanskelig å trenge gjennom retorikken i forslaget og forstå hva det vil si å være en «medhjelper».

– Er det å gi mat eller en seng til noen i nød, eller på andre måter bistå noen man kjenner som har det vanskelig, kriminelt, spør Heggland.

- Dypt umoralsk

SE VIDEO: Her kan du se hele intervjuet med Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon.

Har ikke sett på forslaget

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande, leder for Venstre.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Jenny Klinge

Jenny Klinge (SP).

Foto: Bernt Sønvisen

Heller ikke fra Venstre kan regjeringen vente seg støtte til forslaget.

– Dette er ikke en del av vår samarbeidsavtale og Venstre vil kjempe imot. Vi håper også Senterpartiet snur i dette, sier leder Trine Skei Grande.

Senterpartiet har varslet støtte til forslaget, og kan sikre flertall på Stortinget. Men ifølge Jenny Klinge (Sp) har partiet ikke sett på detaljene i forslaget ennå.

– Et forbud mot tigging må gå hånd i hånd med sosiale tiltak både for utenlandske og norske tiggere, sier Klinge.