Hopp til innhold

Flyplass åpner bunadssluse til 17. mai

Norges største flyplass åpner en egen sluse i sikkerhetskontrollen for dem som reiser i festdrakt på nasjonaldagen.

Bunad er et problem i sikkerketskontrollen på flyplassene

BUNADSSLUSE PÅ FLYPLASS: Du kan fint kunne passere gjennom den vanlige sikkerhetskontrollen i bunad, så lenge du tar noen forholdsregler. Disse gjelder fortsatt, men i tillegg kan du altså se etter familieslusen.

Foto: Linn Løkken / NRK

Ideen om en egen sluse kom via et forslag fra en passasjer på Oslo Lufthavn sin Facebook-side.

–Dette syns vi var en strålende idé! Vi kastet oss rundt så fort vi hørte om tipset for å muliggjøre dette, forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo lufthavn til NRK.

16. og 17. mai åpner flyplassen for å la alle som reiser i bunad benytte seg av den såkalte familieslusen.

– Det gjelder kun for dem som har på bunaden, og det er overasskende mange. På den måten fjerner man en flaskehals og opprettholder en god flyt gjennom sikkerhetskontrollen for alle reisende, sier Westher Andersen.

Bunadskniv må sjekkes inn

Du kan fint kunne passere gjennom den vanlige sikkerhetskontrollen i bunad, så lenge du tar noen forholdsregler. Disse gjelder fortsatt, men i tillegg kan du altså se etter familieslusen.

Mange lurer også på om det er greit å ta med bunad og smykker i håndbagasjen.

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen.

Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Bunadskniv må sendes som innsjekket bagasje eller spesialbagasje.

Bunad gjennom sikkerhetskontrollen

LURT Å SAMLE SMYKKENE: Flyplassen anbefaler de reisende samler bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vise det til sikkerhetskontrolløren.

Foto: Ingrid Sakariassen / NRK

Westher Andersen anbefaler derfor de reisende samler bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen.

– Har du muligheten, så bør du sende bunadssmykkene som innsjekket bagasje. På den måten går reisen enklest mulig for alle, sier Westher Andersen.

Vil du være helt sikker på at bunaden ikke skal bli et problem bør du sende bunaden og alt tilbehør som vanlig innsjekket bagasje. Ifølge Weesther Andersen er det sjeldent at innsjekket bagasje blir feilsendt, slik at den må ettersendes eller i verste fall forsvinner eller blir stjålet.

– Sjekk forsikringen

Likevel er det ikke sikkert at du får igjen på reiseforsikringen dersom bunadssølvet ditt skulle forsvinne med den innsjekkede bagasjen.

– Alle har muligheten til å pakke smykkene i håndbagasjen. Hvis man er usikker reglene rundt smykker når man skal reise så bør man ringe forsikringsselskapet sitt, presiserer han.

Men har du en bunadskniv må denne sendes som innsjekket bagasje. For det er ikke tillatt med kniver gjennom sikkerhetskontrollen.

Ingen kake heller

Når det gjelder bløtkaker kan ikke reisende ta med seg disse gjennom sikkerhetskontrollen.

– Krem er klassifisert som flytende dessverre.

– Dessuten egner heller ikke kaker seg så godt i innpakket bagasje. Vårt beste råd er å la vertskapet på ankomststedet stå for bakingen. Eller dele den med dem som jobber i sikkerhetskontrollen, avslutter Andersen.