Hopp til innhold

Derfor ble det folkeavstemning

At det ble folkeavstemning om OL er Carl I. Hagens fortjeneste eller skyld, avhengig av hvem du spør.

Femmila

Bildet er fra VM på ski i Oslo i 2011 som ble arrangert i Holmenkollen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Folkeavstemningen ble til gjennom en god, gammeldags politisk hestehandel.

Den skjedde under Oslo bystyres behandling av kommunebudsjettet for 2013 før jul i fjor, men historien går tilbake til kommunevalget i 2011.

Da brøt Fremskrittspartiet byrådssamarbeidet med Høyre på grunn av uenighet om Lambda, det planlagte Munchmuseet i Bjørvika.

I stedet ble Venstre og Kristelig Folkeparti invitert inn i byrådsvarmen, og Fremskrittspartiet gikk inn rollen som det partiets nye gruppeleder Carl I. Hagen karakteriserte som et «vennligsinnet opposisjonsparti».

Men den gamle Frp-nestoren og eksperten på politisk spill er ikke mer vennligsinnet enn at han benytter enhver mulighet for å få gjennomslag for sine krav, og særlig hvis det kan skape ekstra oppmerksomhet om Hagen og partiet han bygget opp fra grunnen av.

Byrådskrise og borgerlig kaos

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen var blant de største pådriverne for å be Oslos befolkning si sin mening om OL.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Og under budsjettforhandlingene mellom de fire borgerlige bystyrepartiene høsten 2012, så Hagen sitt snitt til å slenge folkeavstemningskortet på bordet.

Da hadde Oslos bestrebelser på å få vinter-OL i 2022 allerede ført til høyere smørbrød og mer kake ved byens sykehjem.

For et halvt år i forveien – under behandlingen av revidert Oslo-budsjett for 2012 – fikk Frp gjennomslag for mer penger til mat ved sykehjemmene mot å bevilge penger til å lage en OL-søknad.

Og under behandlingen av 2013-budsjettet, stilte Carl I. Hagen krav om folkeavstemning for i det hele tatt å inngå borgerlig budsjettforlik.

– Det er delte meninger om OL i alle partier, og temaet egner seg glimrende å overlate til folket å avgjøre, sa Hagen til NRK den gang.

De andre borgerlige partiene syntes i utgangspunktet at en folkeavstemning om OL var en usedvanlig dårlig idé, men fant likevel ut at det var en rimelig pris å betale for å unngå byrådskrise og borgerlig kaos.

Og dermed arrangerer Oslo den første lokale folkeavstemningen i byens historie, og det attpåtil en avstemning som kun fire av 59 bystyrerepresentanter egentlig vil ha.

Stortinget avgjør

Sent mandag kveld får vi vite hvor mange av Oslos borgere som ønsker at byen skal søke om vinter-OL i 2022. Det er imidlertid Stortinget som til syvende og sist avgjør OL-skjebnen.

I tillegg må bystyret anerkjenne resultatene fra den rådgivende folkeavstemningen.

Eksperter tror at OL-debatten kan komme til å fortsette med fornyet styrke etter folkeavstemningen dersom valgdeltakelsen blir for lav.

Carl I. Hagen på sin side, som altså var blant de største pådriverne for å be Oslos befolkning si sin mening om OL, sier han vil følge flertallet.

– Er det flertall mot, så legger vi ballen død, sier Hagen.