Hopp til innhold

Ingen utmeldingsstorm i Østfold

Medlemmer av Den norske kirke i fylket har stort sett forholdt seg i ro etter kirkemøtets vedtak om ikke å vie homofile.

Kirke

Kun én person har meldt seg ut av Den norske kirke i Sarpsborg etter at kirkemøtet sa nei til å vie homofile.

Foto: Rainer Prang / NRK

I Askim har to personer meldt seg ut i etterkant av kirkemøtet, i Sarpsborg bare én. Og i Fredrikstad, som har 57 000 medlemmer har 20 meldt seg ut. De færreste av dem har spesifisert årsaken.

– Stort sett sender de bare inn et skjema med utmelding, og med 57 000 medlemmer så er 20 stykker et tall som ikke er så veldig stort, sier domprostens sekretær i Fredrikstad, Eigil Wesnes til NRK.

– Lite oppstuss og turbulens

Domprost i Fredrikstad, Knut Erling Johansen

Domprost Knut Erling Johansen i Fredrikstad tror få utmeldinger kommer av at den lokale kirken har ført en inkluderende linje.

Foto: NRK

Domprost i Fredrikstad, Knut Erling Johansen, tror få utmeldinger kommer av at kirken lokalt har ført en inkluderende linje.

– Prestene her har forrettet en rekke forbønnshandlinger for samkjønnede par som har giftet seg borgerlig og så kommet til kirken, sier han.

– Det har vært lite oppstuss og turbulens rundt sånne handlinger her hos oss. Mange menighetsråd har også gjort vedtak om at kirkene skal være åpne for slike handlinger.

Mener kirkens budskap har nådd frem

Prost

– Alle som vil påvirke kirken i dette spørsmålet må være medlemmer, sier prost i Sarpsborg, Kari Mangrud Alvsvåg.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Det at bare én person har meldt seg ut av kirken i Sarpsborg etter kirkemøtet tolker den lokale prosten som at folk i fylket forblir for å kunne påvirke ved neste korsvei.

– Jeg tror det kan tolkes slik at budskapet som har blitt sendt ut fra mange kirker nå, om at man må bli stående som medlem, har nådd frem, sier prost i Sarpsborg Kari Mangrud Alvsvåg.

Hun mener det er et fornuftig valg å bli stående i kirken frem mot kirkevalget neste høst.

– Alle som vil være med og påvirke kirken i dette spørsmålet, eller andre ting, må jo være medlemmer. Da har man stemmerett og får anledning til å stemme ved nytt menighetsråds- og bispedømmerådsvalg i 2015.