Hopp til innhold

Her skal omskjæringene gjennomføres

Tilbudet om rituell omskjæring av gutter er på plass i hele helseregionen etter at Sykehuset Østfold ga oppdraget til Ringvoll Klinikken i Hobøl.

Tilbudet om rituell omskjæring av gutter er på plass i hele helseregionen etter at Sykehuset Østfold ga oppdraget til Ringvollklinikken i Hobøl.

Rituell omskjæring av gutter på plass også i Østfold. Ringvoll Klinikken får oppdraget.

Tre måneder etter at helsevesenet fikk oppgaven med rituell omskjæring av guttebarn i Norge, mangler det tilbud i to av fire helseregioner.

Fra april er Østlandet og Trøndelag dekket.

Administrerende direktør ved Ringvollklinikken, Heidi Ø. Solvang

Administrerende direktør ved Ringvoll Klinikken, Heidi Ø. Solvang.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I Østfold er det en privat klinikk som får oppdraget. Dermed er hele Helse Sør-Øst dekket med tilbud om omskjæring.

– Norge er et multikulturelt samfunn. Når Stortinget har bestemt at vi skal gjøre omskjæringer, er det en oppgave som må gjøres. Jeg er glad for at vi kan bistå med det, sier administrerende direktør ved Ringvoll Klinikken, Heidi Ø. Solvang.

– Medisinsk forsvarlig

Loven trådte i kraft 1. januar, men etter det NRK får opplyst er det bare Helse Sør-Øst og Helse Midt-Norge som har et tilbud om omskjæring på plass. I Helse Vest jobbes det med å utrede tilbudet, mens Helse Nord ikke har funnet noen som vil utføre rituell omskjæring og må få til et samarbeid med andre helseregioner.

– Det er viktig at det skal gjøres medisinsk forsvarlig, og hos oss gjøres det med urolog som har erfaring med å gjøre dette her. Da får barna den beste behandlingen, sier Solvang.

– Plikt som helsearbeider

Det antas at rundt 2000 guttebarn hvert år omskjæres i Norge, de aller fleste har muslimske foreldre, mens noen få av dem er jødiske.

Lege ved Rinvollklinikken, Trygve H. Kase

Lege ved Ringvoll Klinikken, Trygve H. Kase.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Hensikten med at helsevesenet får oppgaven er at inngrepet skal skje under betryggende forhold.

– Vi har faktisk hatt et dødsfall i Norge, det er ikke mer enn ett eller to år siden, sier lege ved klinikken, Trygve H. Kase.

– Jeg synes det er vår plikt som helsearbeider å gjøre de tingene som er nødvendig for å opprettholde en religiøst kultur. Jeg har ingen problemer med det.

Statssekretær i helsedepartementet, Anne Grethe Erlandsen (H), er glad for at Helse Sør-Øst har fått tilbudet på plass.

– Hensikten er å ha et tilbud til foreldre som ønsker å få utført dette på barna sine under forsvarlige former. Vi har hatt dialog med miljøene det dreier seg om, og vi håper og tror at de vil benytte seg av tilbudet så ingen får unødvendige skader, sier hun.