NRK Meny
Normal

Ingen ønsker å utføre omskjæring ved Sykehuset Østfold

Sykehuset Østfold kan ikke tilby omskjæring av guttebarn som pålagt. Alle urologene ved sykehuset har ønsket å reservere seg mot å utføre slike inngrep. Departementet hevder at det ikke finnes reservasjonsrett.

Medisinsk utstyr til omskjæring

Det er ikke urologer ved Sykehuset Østfold som ikke har reservert seg mot å omskjære guttebarn. Dette er medisinsk utstyr til å gjennomføre inngrepet.

Etter årsskiftet er helseforetakene pålagt å tilby rituell omskjæring av guttebarn, men når det vil bli tilbudt i Østfold er ennå uvisst. Det bekrefter direktør for fag- og pasientsikkerhet Stein Bruland i Sykehuset Østfold.

Arbeider med løsning

– Vi håper å få det på plass så fort som mulig, men det er veldig vanskelig å si, i og med at vi står i en situasjon der vi ikke har personell til å utføre det, sier Bruland.

Stein Bruland

Stein Bruland ved Sykehuset Østfold sier det har vært stor motstand mot å utføre inngrep på friske barn.

Foto: Sykehuset Østfold

Påbudet om å tilby rituell omskjæring av guttebarn er nå en vanskelig sak for sykehuset:

– Det er en sak som har veldig mange dimensjoner. På mange måter er det en litt utradisjonell sak også, for dette er jo et inngrep på friske barn. Alle andre typer inngrep vi gjør er jo på syke mennesker, sier Bruland.

– Det er riktig at det ikke finnes reservasjonsrett i denne saken, men man har mulighet til å si at man ønsker å reservere seg, uten at det gir en rett. Sykehuset Østfold vil forsøke å etterkomme slike ønsker så langt det er mulig, sier Bruland.

Klar tale fra legene

Foretaks-tillitsvalgt for legeforeningen ved Sykehuset Østfold Jon Lunde forteller at hans medlemmer er klare på hva de mener.

– Signalene er nokså entydige at dette er oppgaver som man føler at man ikke kan gå inn i på nåværende tidspunkt, sier Lunde.

– Har myndighetene vært for raske med å pålegge sykehusene å utføre dette inngrepet?

– For meg virker det i hvert fall som om myndighetene ikke har fått i gang den prosessen som sykehusene trenger for å kunne håndtere dette på en god måte, slår Lunde fast.

– Ingen reservasjonsmulighet

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse og omsorgsdepartementet sier til VG at legene ikke har mulighet til å reservere seg på dette feltet.

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus mener tjenesten er en ugrei måte å tjene penger på.

Petter Schou mener det er best at omskjæringene foregår på sykehusene.

Foto: NRK

Styreleder ved Helsehuset i Indre Østfold og fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou bekrefter overfor NRK Østfold at det ikke finnes mulighet til å reservere seg.

– Det eneste man kan reservere seg mot etter norsk lov er gjennomføring av provoserte aborter, opplyser Schou.

Han er tilhenger av at omskjæring foregår i ordnede former på sykehusene. Mange av disse omskjæringene vil uansett bli utført, og alternativet er at de blir utført under mindre hygieniske forhold.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kun 1 av 3 russebiler besto test

    Kun en av tre russebiler bestod den tekniske kontrollen Statens vegvesen har gjennomført de siste ukene. Russen er flinke til å rette opp mangler, men fortsatt er det mange russebiler på norske veier som ikke er godkjent, sier Linda Botten i Statens vegvesen.

  • Fylkesvei 109 åpnet igjen

    Fylkesvei 109 ved Glemmen i Fredrikstad er ryddet og åpent i begge retninger etter trafikkulykken.