Hopp til innhold

Madeleine hadde 40 ansatte under seg før hun fylte 20 år

Restaurantsjef Madeleine Nordström hadde tidlig ambisjoner om å nå langt i karrieren. Men i motsetning til henne drømmer ikke de fleste kvinner om en lederjobb.

Madelen Nordström

Madeleine Nordström er ikke redd for å ha lederansvar. Hun er restaurantsjef på McDonalds i Råde og har ansvar for 40 medarbeidere. Men en ny undersøkelse viser at få kvinner drømmer om å bli sjef.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

– Vi er 40 ansatte her. Jeg jobber blant annet med å ansette personale, planlegge vaktlister og utvikler andre ledere, forteller 20 år gamle Madeleine Nordström.

Hun begynte sin karriere på McDonalds i Sverige for fire år siden. Så valgte hun å satse i Norge, og allerede som 19-åring var hun blitt restaurantsjef i Råde i Østfold.

Få norske kvinner vil være sjef

Madelen Nordström på jobb

I tillegg til personalansvaret hjelper Madeleine til i kassa.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Madelen er nå ansvarlig for sine 40 medarbeidere, flere av dem over dobbelt så gamle som hun selv.

– Jeg synes det er veldig kult å være leder. Jeg tenker ikke så mye over at jeg er ung eller kvinne, sier hun.

Men det er ikke alle kvinner i Norge har samme ambisjoner som Madelen. En ny undersøkelse fra Nordstat viser at nesten halvpartene av norske menn ønsker seg en lederstilling. Samtidig er det kun 29 prosent av kvinnene som drømmer om en sjefsjobb.

– Jeg synes det er veldig trist å høre det, for det trengs ulike typer mennesker i lederstillinger, både kvinner, menn, yngre og eldre. Man trenger litt mer miks, sier Madeleine.

– Jeg tror kvinnene trenger å stole litt mer på seg selv og våge å satse. Det er jo veldig gøy, sier hun videre.

  • Se Madelen fortelle om lederjobben:
Madelen Nordström hadde tidlig ambisjoner om å nå langt i karrieren. Men i motsetning til henne drømmer ikke de fleste kvinner om en lederjobb.

– Et godt stykke igjen

Undersøkelsen som er undersøkelsen er laget av Norstat på oppdrag fra Helt sjef-prisen, viser at tallet for kvinner under 30 år som vil ha lederansvar er noe høyere, men det er fortsatt kun 38 prosent som ønsker å være sjef.

Lars Wiggen, Lederne

Lars Wiggen i fagorganisasjonen Lederne mener det er flere som må bidra for at flere kvinner skal ønske seg en lederjobb.

Foto: Lederne

– Det er kanskje et uttrykk for litt av strukturen vi har i samfunnet vårt, kulturen vår og måten vi har oppdratt våre barn på, sier Lars Wiggen fra fagorganisasjonen Lederne.

De organiserer 17.000 ledere og mellomledere i Norge, og 30 prosent av medlemmene er kvinner.

– Hos oss ser vi at den kvinnelige andelen av medlemmer har økt betraktelig siden 90-tallet.Vi tror vi er på riktig vei, men at det er et stykke igjen å gå. Det er kanskje flere som må bidra så vi kommer videre i utviklingen, sier Wiggen.

– Det begynner tidlig i livet, hvordan vi snakker til våre barn og hva jenter blir oppdratt til. Jenter blir kanskje litt hysjet på, de skal ses, men ikke høres. Gutter er tradisjonelt sett mer bråkete så man lar dem bare ture. Jeg tror at jenter må lære seg at de skal ta sin plass og de skal høres.

Klatrer på stigen

Samtidig mener Wiggen at et fremtidig arbeidsliv ikke skal handle om kjønn.

– Kvinner skal tenke at de er en person og ikke et kjønn. De skal tenke at jeg har akkurat de samme forutsetningene som alle andre til å få en ansvarsfull posisjon eller en lederposisjon. Kjønn har ikke noe betydning for hva du skal bli. Jenter skal kanskje også bli litt tøffere og hvis de ønsker å få et ansvar må man si det, sier han.

Madelen Nordström

Madeleine har blitt håndplukket til å lede en ny restaurant på Stord.

Foto: Hilde Erlingsen / NRK

Madeleine Nordström kommer i hvert fall til å satse videre. Hun har allerede tatt det neste steget på karrierestigen.

– Jeg skal ta over en restaurant på Stord. Det er en ny restaurant så jeg skal utvikle en ny sjef der. Det er gått så fort så jeg har ikke rukket å tenke så mye over det. Jeg har nådd mitt mål for nå, og det er utrolig heftig.