Hopp til innhold

Feilbehandlet og overmedisinert i åtte år

I åtte år har en kvinne blitt feilbehandlet og overmedisinert ved Sykehuset Østfold. Nå får sykehuset kraftig kritikk både fra Fylkesmannen og Norsk pasientforening.

Veum

Sykehuset har manglet systematisk utredning og planmessig langsiktig behandlingsopplegg med regelmessig evaluering, skriver Fylkesmannen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Kvinnen som slet på grunn av traumatiske opplevelser i barndommen, var innlagt en rekke ganger på psykiatriske avdelinger ved Sykehuset Østfold.

Der fikk hun stadig nye diagnoser og medisiner hun ikke skulle hatt, forteller generalsekretær i Norsk pasientforening, Knut Fredrik Thorne.

– I denne saken har pasienten fått uvanlig dårlig behandling av Sykehuset Østfold. Det er ifølge saksbehandler noe av det mer graverende som vi har sett her på kontoret når det gjelder behandling av psykiatriske pasienter.

År har gått tapt på grunn av feilbehandling

Generalsekretær i Norsk pasientforening, Knut Fredrik Thorne, forteller om alvorlige feil ved behandlingen av kvinnen.

Knut Fredrik Thorne

Knut Fredrik Thorne, generalsekretær i Norsk pasientforening.

Foto: NRK

– Når man ser journalen ser man stadig nye diagnoser uten at man på noen måte kan se hvordan det er begrunnet i journalen, hvorfor man stiller den ene eller den andre diagnosen. Det gjør jo at pasienten da har fått stadige forskjellige behandlingsopplegg på et helt tilfeldig grunnlag, og dermed fått en svært dårlig behandling i årevis.

– Har man risikert at det går på livet løs her?

– Ja, helt klart. Dette er en pasient som i perioder, kanskje på grunn av overmedisineringen, har hatt helt klare planer og tanker om å ta sitt eget liv.

Sykehuset brøt loven

Behandlingen kvinnen har fått ved psykiatriske avdelinger på Sykehuset Østfold er et lovbrudd, konkluderer da også Fylkesmannen.

Irene Dahl Andersen

Irene Dahl Andersen er viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold.

Foto: NRK

De skriver i sin tilsynssak at avviket fra god praksis er så markant, og har så stor risiko for alvorlige konsekvenser, at det er i strid med spesialisthelsetjenestelovens krav om forsvarlige tjenester.

Irene Dahl Andersen er viseadministrerende direktør ved Sykehuset Østfold, hun beklager sterkt behandlingen kvinnen fikk på sykehuset.

– Ja, det gjør vi absolutt. Det er sterkt beklagelig og jeg skulle ønske at det ikke hadde skjedd. Vi gjør alt vi kan for at det ikke skal skje igjen.

Sykehuset har nå gjort flere nødvendige endringer for å sikre behandlingen av traumepasienter. Blant annet har sykehuset gjennomført et omfattende kompetanseutviklingsprogram som skal gi tryggere traumeterapeuter.

Fikk ny behandler og et nytt liv

Etter åtte år med feilbehandling fikk kvinnen en ny behandler ved sykehuset, og tilnærmingsmåten til pasientens problemer ble endret. Ifølge Fylkesmannen i Østfold førte det til en vesentlig forbedring.

Knut Fredrik Thorne hos Pasientforeningen forteller at kvinnen nå har et godt liv.

– Nå har saken fått sin løsning. Kvinnen fikk fra 2010 riktig behandling, og pasienten har det veldig bra i dag.

Ifølge Thorne har pasienten fått medhold i at hun har krav på erstatning.