Hopp til innhold

Denne krabaten bryr seg ikke om årstiden

Atle Leidalen fikk seg en sommerlig overraskelse da han skulle hugge årets juletre. – Dette måtte vi filme!

Atle Leidalen fra Råde kom over en sprell levende marihøne da han var på juletrehogst 20. desember.

Her holder åtte år gamle Sander «bevismaterialet», en sjuprikket marihøne som kravlet på trestammene rett før jul. Foto: Atle Leidalen.

I helgen var Atle Leidalen fra Råde ute på juletrejakt sammen med stesønnen Sander (8) og hunden Maja. Men det var raskt noe annet som fanget oppmerksomheten deres, for på en av trestammene oppdaget de en marihøne i full vigør.

– I dag er det 20. desember, og så er marihøna ute nå. Det er litt uvanlig, tror jeg, sier Leidalen i videoen han har sendt inn til NRK.

Sikret beviset

Sjuprikket marihøne

Den sjuprikkete marihøna er blant de vanligste av de 54 marihøneartene som er hjemmehørende i Norge. Men de ses oftere om sommeren enn i desember.

Foto: Trond Hynne

Mobiltelefonen ble nemlig raskt fisket frem slik at han fikk foreviget synet han ikke hadde trodd å få oppleve på denne tiden av året.

– Det første jeg tenkte var «dette må vi filme, hvis ikke er det ingen som tror oss!», sier Leidalen.

Han tror det er det milde været som har lokket marihøna til å kravle rundt i skogen litt lenger enn hva vi er vant til.

– Det må jo ha noe å gjøre med disse vintrene vi har hatt de siste årene, sier han.

– Lurt frem

Ifølge insektforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning er det ikke unormalt at voksne marihøner overvintrer. Men vanligvis skjer dette i lune sprekker, under steiner eller innendørs.

Frode Ødegaard

Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturvitenskap forteller at voksne marihøner gjerne overvintrer i lune sprekker og under steiner. – Dersom det er mildt i lufta kan de bli lurt frem, sier han.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Dersom det er mildt i lufta, er det derfor ikke helt uvanlig at de kan bli lurt frem dersom de forstyrres på overvintringsplassen, sier Ødegaard til NRK.

Eksperten fastslår at krabaten på videoen er en sjuprikket marihøne, en av de vanligste blant de 54 marihøneartene som hører hjemme i Norge.

– Noen ganger kan marihønene overvintre i tette grupper av flere hunder individer. Dette kan være en strategi for å bli fortere varme og bli i stand til å bevege seg raskt, selv om omgivelsestemperaturene skulle tilsi at de – som vekselvarme dyr – er ubevegelige og i dvaletilstand.