Hopp til innhold

– Dette dreper ugress på to dager

Sliter du med ugress? Da bør du prøve kokende vann.

Fjerner ugress med kokende vann

EFFEKTIVT: Med vann som kokes til cirka 100 grader, fjernes ugress. I Sarpsborg har dette blitt den mest effektive metoden for å fjerne ugress fra kommunens grøntarealer.

Foto: Victoria Ose / NRK

– Her spylte vi hellene med vann for to dager siden, og nå er alt dødt og gult, smiler Stefan Tarlowski, i kommunalteknikk i Sarpsborg kommune.

Han sverger til vann når han skal fjerne ugress fra kommunens grøntarealer.

Var skeptisk

– Det er så enkelt, her bruker vi bare varmt vann. Vi var jo litt skeptiske til å begynne med, men nå har det vist seg å være veldig effektivt, sier han.

Kommunen valgte å kjøpe seg en maskin til en halv million som spyler ut kokende vann på ugresset i kommunen. Men det er også et triks du kan prøve hjemme i din egen hage.

– Har du mye ugress, kan det være litt mye å rå over med en vannkoker, men på mindre partier går det bra, sier Tarlowski.

Stefan Tarlowski

RESULTAT: Stefan Tarlowski sier man raskt ser resultater med kokende vann.

Foto: Victoria Ose / NRK

Tok lang tid med sprøytemidler

Tarlowski forteller at man i gamledager brukte potetvannet til å ta drepen på ugress.

– Men det kan bli litt vel mange kokende kjelers, sier han lattermildt.

Siden kommunen skal håndtere store områder, har en maskin vist seg å være lønnsom. Der varmes vannet opp og spyles ut.

– Vi fikk en demonstrasjon, og i løpet av et par dager kunne vi se resultatet. Mens det har tatt lang tid med sprøytemidler, ser vi resultatet i løpet av et par dager, sier han og peker på et område han var på for få dager siden. Der er gresset helt gult.

Gult gress

GULT: Her har Sarpsborg kommune helt kokende vann på gresset og resultatet er tydelig etter et par dager.

Foto: Victoria Ose / NRK

Han forteller at de bruker kokende vann fra våren og frem til frosten kommer.

– Det er viktig å helle kokende vann minimum to centimeter unna det gresset du skal fjerne. For alt gresset dør når det kommer i kontakt med kokende vann.