Hopp til innhold

Kommunen anmelder arrangør av muslimsk høytid i Sarpsborg

Den kraftige smitteøkningen i Fredrikstad og Sarpsborg startet under en religiøs markering. Nå anmelder kommunen arrangøren.

Al Ghadir Moské i Sarpsborg

FEIRING: Det var i dette bygget at over hundre mennesker samlet seg for å markere høytiden Asjura.

Foto: Tor René Stryger/NRK

Ifølge Sarpsborg kommune skal det ha vært 170 mennesker på markeringen av høytiden asjura.

– Vi mener smitten har oppstått under disse arrangementene og at det har ført til det store lokale utbruddet som vi opplever nå. Vi mener det er grunn til å mistenke brudd på de generelle smittevernsreglene, sier ordfører i Sarpsborg Sindre Martinsen-Evje.

Kriseledelsen i kommunen valgte i ettermiddag å anmelde arrangørene til politiet.

Minst en person som deltok på arrangementene skal ha vært smittet av koronaviruset. Den store smittebølgen i Sarpsborg og Fredrikstad skal ifølge kommunene ha startet her.

– Det er også et faktum at lokalene i Oldtidsveien i Skjeberg der høytidsfeiringen fant sted, ikke er lovlige forsamlingslokaler, sier Martinsen-Evje.

Trossamfunnethar nylig slått seg ned i Skjeberg og skal ha startet ombygging av forsamlingslokalet uten å søke kommunen om tillatelse. Dette ble kommunen først kjent med 30. juli i år.

– Kommunen ga da pålegg om å stanse det pågående byggearbeidet. 5. august mottok kommunen en søknad om bruksendring, men søknaden var mangelfull og er derfor fortsatt til behandling.

I slutten av august ble kommunen gjort oppmerksom på at bygningen likevel var i bruk.

2500 i karantene

Nå er nærmere 2500 mennesker i karantene i de to Østfold-byene. Over 200 personer har fått påvist smitte siden forrige tirsdag.

Utbruddet har rammet skoler, barnehager og helseinstitusjoner. Grålum ungdomsskole i Sarpsborg er stengt. Årsaken er at såpass mange lærere er i karantene at elevene må ha hjemmeskole.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sa lørdag at han er bekymret for smitteutbruddet.

Koronaviruset Sarpsborg kommune

Grålum ungdomsskole i Sarpsborg er stengt etter et stort smitteutbrudd. Nå mener Utdanningsforbundet i kommunen at også alle andre skoler bør stenge til utbruddet er slått ned.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arrangørene har ifølge kommunen forklart at arrangementet ble innledet 21. august, og holdt på hver dag frem til 30. august. Feiringen skulle ha fortsatt i ytterligere tre dager, men ble stanset da de første smittetilfellene ble oppdaget.

– Ifølge forstanderen var det vanligvis 60-70 menn og 50-60 kvinner som deltok hver dag. På den store høytidsdagen søndag 30. august skal det angivelig ha vært 170 personer tilstede, sier Martinsen-Evje.

Ifølge arrangørene skal kvinner og menn ha vært adskilt i hver sin bygning.

Stanset feiringen

Forstanderen i trossamfunnet Al-Ghadir, Sadiq Baker Alezairjawi sier til NRK at han føler seg trygg på at de ikke har gjort noe galt.

– Vi har ikke brutt smittereglene. Vi har hele tiden tatt hensyn til smittevernet. Vi plasserte ut antibac og vi ba alle deltakerne om å ta reglene seriøst. Vi ba folk om å ikke håndhilse og de som var syke fikk beskjed om å ikke komme, sier Alezairjawi.

Han sier han er svært lei seg og beklager situasjonen kommunen har havnet i.

– Vi har påført samfunnet stor skade og vi jobber hardt for å stoppe smittesprednigen, sier Alezairjawi.

En av deltakerne på feiringen har tidligere fortalt til NRK at det virket som folk ikke tok smittevern på alvor.

– Det var kyssing, klapping og klemming, og det var mange som var tett i tett. Det var ikke mange som brydde seg om smittevern akkurat. Selv om jeg så litt antibac noen få steder, så var det ikke mange, sa han.

Til tross for at kommunen nå anmelder trossamfunnet, sier ordføreren at de har et godt samarbeid om smittesporingen etter utbruddet.

Martinsen-Evje reagerer på en stadig økende hets mot det muslimske miljøet de siste dagene.

– Det er helt uakseptabelt. Vi er alle innbyggere av Sarpsborg, og det er nå vi må stå sammen.