Hopp til innhold

Chen sier han er i stor fare - får ikke møte diplomater

Mens den blinde dissidenten Chen Guangchen fredag sendte ut desperate appeller om hjelp, satt en forsiktig amerikansk utenriksminister i møte med Kinas president Hu Jintao.

Chen Guangchen

Chen Guangchen sier han ønsker å forlate Kina, men får ikke snakke med amerikanske diplomater. Her på et bilde fra den amerikanske ambassaden i Beijing.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Jeg er i stor fare, jeg håper myndighetene respekterer løftene de har gitt om å garantere rettighetene jeg har som Kina og USA avtalte, sa Chen i telefonintervju med nyhetsbyrået AFP.

Chen sier ogaå at han ikke har fått møte amerikanske diplomater de to siste dagene, mens han har vært til behandling ved et sykehus.

Torsdag ga Chen uttrykk for at han ønsket å forlate landet på flyet til USAs utenriksminister Hillary Clinton, som er på besøk sitt årlige i Kina.

Angret på at han forlot ambassaden

Han sa også at han angret på at han lot seg overtale til å forlate den amerikanske ambassaden der han hadde søkt tilflukt, og at han nå ville til USA. Chen sier at grunnen til at ønsker å dra til USA er for å hvile.

– Jeg har ikke fått hvilt på ti år, sa Chen torsdag, da han formidlet sitt ønske per telefon til den amerikanske Kongressen. Tidligere på dagen ble det kjent at Chen har søkt asyl i USA.

Chen forlot den amerikanske ambassaden etter at han ble forsikret av kinesiske myndigheter om at han og hans familie skulle få bedre behandling, men angret seg etter bare noen timer.

Clinton Hu Jintao

USAs utenriksminister Hillary Clinton møter Kinas president Hu Jintao i Folkets store hall, samtidig som krisen rundt dissidenten Chen utfolder seg og kaster skygger over møtene.

Foto: JASON LEE / Reuters

Kina: Chen kan be om å studere utenlands

Kinas utenriksdepartement sier fredag at Chen kan søke om å dra på utenlandsstudier, dersom han ønsker å forlate Kina.

– Chen får for tiden behandling på et sykehus, sier talsperson Liu Weimin i en uttalelse.

– Hvis han vil studere i utlandet, kan han søke gjennom de vanlige kanalene i henhold til loven, akkurat som andre kinesiske statsborgere, sier Liu Weimin ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Krise for USA og Obama

Krisen truer nå ikke bare forholdet mellom Kina og USA, den er også blitt et stadig sårere punkt for administrasjonen til president Barack Obama som blir utsatt for krass kritikk fra Republikanerne, skriver NTB.

Ingen detaljer er kommet ut fra de årlige dialogmøtene mellom Clinton og kinesiske ledere, som er blitt fullstendig overskygget av krisen.

Clinton kom til Beijing med det formål å bedre forholdet mellom de to landene, men landet i Beijing samme dag som Chen ble eskortert ut av ambassaden og krisen ble dramatisk trappet opp.

Hun har vært så forsiktig hun kunne og sa til Hu at forholdet mellom USA og Kina er sterkere enn noensinne.

– Vi har etablert et åpent og ærlig forhold der vi kan drøfte våre uenigheter, og vi er fast bestemt på å løse slike uenigheter når de måtte dukke opp, sa hun.

Kritisk kinesisk presse

Men samtidig som hun gjorde sitt beste for å hylle det gode forholdet, kom kinesisk presse med krass kritikk av hvordan ambassaden og ambassadør Gary Locke spesielt har håndtert Chen.

Chen Guangchen er en marionette for USA, og USAs ambassadør er en bråkmaker, skrev Beijing Daily i en krass kommentar fredag, skriver NTB.

Avisa, som er talerør for kommunistpartiet i Beijing, anklager den amerikanske ambassaden og ambassadør Gary Locke for å provosere fram episoder som har til hensikt å sverte den kinesiske regjeringens renommé og egge til sosial misnøye.

At ambassaden tok imot Chen er det nyeste og klareste eksempelet på dette, heter det i avisa og kaller Chen en marionette for amerikanske interesser.

Kritikk i USA

Amerikanske tjenestemenn og utenriksdepartementet forsvarer seg så godt de kan, men republikanske politikere og Chens støttespillere er svært kritiske. De sier at Det hvite hus har plikt til å beskytte Chen.

Den republikanske presidentkandidaten Mitt Romney beskylder ambassaden i Beijing for å ikke å ha tatt de nødvendige skritt for å sikre Chens og hans families sikkerhet.

– Hvis meldingene er sanne, er dette en mørk dag for friheten, og en skammens dag for Obama-administrasjonen, sa han mens han drev valgkamp i Virginia.

Bob Fu, som leder gruppa China Aid og er en av Chens støttespillere, sier at Chen fortalte ham at diplomatene ved ambassaden sa at hans familie ville bli sendt tilbake til landsbyen sin om han ikke forlot ambassaden.

– Jeg følte meg presset til å dra, sa Chen ifølge Fu.

Amerikanske diplomater sier at Chen forlot ambassaden frivillig etter at ambassadøren hadde fått garantier for hans sikkerhet.

Men Chen sier han frykter for sin familie etter at kinesiske myndigheter har trappet opp bevoktningen av flere av hans familiemedlemmer, og amerikanske diplomater får ikke tilgang til ham på sykehuset der han er innlagt.

SISTE NYTT

Siste nytt