Hopp til innhold

- Må følge landets lover og regler

Det var ikke mange svar å bli klok av da det kinesiske utenriksdepartementet i dag ble spurt om hva som nå skjer med dissidenten Chen Guangchen.

Chen Guangcheng

Chen Guangcheng hadde følge med den amerikanske ambassadøren Gary Locke og statssekretær Kurt Campbell da han i går møtte sin kone og to barn på sykehuset.

Foto: HANDOUT / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

På den sedvanlige pressekonferansen til det kinesiske utenriksdepartementet i Beijing, var det ett tema som spesielt dominerte i dag.

Nemlig skjebnen til dissidenten Chen Guangchen.

Chen befinner seg nå sammen med sin kone og to barn på Chaoyang-sykehuset i den kinesiske hovedstaden, hvor han får behandling for en fot som ble skadet i flukten fra sitt eget hjem 21. april.

I forrige uke søkte tilflukt han i den amerikanske ambassaden, noe som har forårsaket diplomatiske bølger mellom Kina og USA.

Chen, som er en av Kinas mest internasjonalt kjente dissidenter, ble i 2005 dømt til fengsel i fire år.

Etter at han ble sluppet fri i 2010 har han sittet i såkalt husarrest, hvor han har rapportert om gjentatte tilfeller av fysisk og psykisk mishandling fra dem som har fått oppgaven å passe på ham.

På pressekonferansen i dag spurte NRK kinesisk UD på hvilket lovlig grunnlag Chen Guangchen ble holdt i husarrest, etter at han ble sluppet fri fra fengselet.

– Han er en fri mann, svarte talsmann Liu Weimin.

Husarrest som virkemiddel

Husarrest er fra myndighetenes side er en mye benyttet metode for å holde samfunnskritikere og andre borgere som opponerer mot Kommunistpartiet unna offentligheten.

Chen er bare en av mange.

Da Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris høsten 2010, ble kona Liu Xia ilagt husarrest – en husarrest som varer fortsatt.

Kinesisk politimann ved Chaoyang-sykehuset

En politimann filmer pressekorpset som venter utenfor Chaoyang-sykehuset.

Foto: Ed Jones / Afp

Hun er fratatt telefon- eller Internett-forbindelse, kun hennes mor får lov til å se henne og det er rapportert at hun ikke lenger slipper ut for å handle men får nødvendige varer levert på døren. Utenfor huset står alltid en rekke politimenn.

Venner og kjente er bekymret for hennes tilstand, etter to og et halvt år i isolasjon.

Liu Xia er ikke tiltalt eller dømt for noe ulovlig, og menneskerettighetsaktivister har gjentatte ganger bedt myndighetene oppheve restriksjonene mot Liu Xia.

I lys av begivenhetene de siste dagene, stilte NRK på nytt spørsmålet om på hvilket lovlig grunnlag myndighetene holder Liu Xia i husarrest.

– I Kina følger man lover og regler og alle borgere er beskyttet av Kinas konstitusjon og lover, svarte Liu Weimin og ønsket ikke å diskutere emnet nærmere.

Det er som kjent fortsatt isfront mellom Norge og Kina, siden den norske regjeringen nekter å etterkomme ønsket om en offisiell unnskyldning fra Norge om at Nobelkomiteen tildelte den prestisjetunge fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo, som Kina anser som lovbryter.

– Han må følge lover og regler

Nå er det USA som til dels har fått samme problem i fanget.

Chen har uttrykt ønske om å få reise til USA for å få beskyttelse der.

Han ønsket opprinnelig å bli i Kina, men sa til i et intervju med CNN i går at han ombestemte seg da han fikk vite hvilken behandling hans kone fikk etter hans flukt og nye trusler mot familien. I to dager skal hun ha blitt bundet fast til en stol og forhørt. Væpnede vakter skal ha ventet på ham i hans eget hjem.

Chen har bedt president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton, som befinner seg i Beijing og som han i går snakket med på telefonen, om hjelp.

Han fremstår nå som svært redd.

På dagens pressekonferansen avviste talsmannen Liu Weimin at de kjenner til Chens ønske om å forlate landet.

– Det har jeg ingen informasjon om, svarte Liu.

Han ble videre spurt om de ville tillate Chen Guangchen å dra utenlands.

– Han må følge landets lover og regler, var det kontante svaret.

På spørsmål om hvilke konkrete lover og regler han siktet til, ønsket han ikke å svare noe ytterligere.

Men han gjentok den kinesiske kritikken av den amerikanske ambassadens handlemåte, ved at de hjalp en skadet Chen inn i ambassaden og lot han være der. Kina krever en unnskyldning fra USA for diplomatenes handlemåte.

Chen rettet i går kveld gjennom CNN sterk kritikk mot amerikanerne for at de forlot ham på sykehuset, alene med sin kone og to barn. Han mente å ha fått et løfte om at amerikanske tjenestemenn skulle være der for å beskytte ham.

Amerikansk ambassadebil på vei inn til Chaoyang-sykehuset

En amerikansk ambassadebil på vei inn til Chaoyang-sykehuset

Foto: Ed Jones / Afp

Overskygger samtalene

USAs utenriksminister Hillary Clinton, som starter sine offisielle samtaler med sitt vertskap i dag, sa i går at de hadde kommet til en forståelse med Kina om behandlingen av Chen. Men i går kveld ble det altså ny dramatikk rundt saken og saken overskygger temaene på den oppsatte dagsordenen, Syria og valutakrangelen mellom de to landene.

Chen skal i dag både ha snakket med representanter for den amerikanske ambassaden. Det er uklart om ambassadeansatte fikk slippe inn til ham på sykehuset.

Talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet Victoria Nuland, som har stått i direkte kontakt med ambassadepersonellet på sykehuset, sier de er informert om Chens ønske om å forlate Kina og at de er i samtale med ham, hvor ulike muligheter drøftes.

Men om det er mer amerikanerne kan gjøre for ham utenom politisk press, gitt at de har kjørt ham til et offentlig sykehus og han dermed ikke lenger er under deres beskyttelse, er uvisst.

SISTE NYTT

Siste nytt