Hopp til innhold

Rakett avfyrt mot den norske leiren i Maimana

Fredag kveld ble det avfyrt en rakett mot den norskledede leiren i Maimana, der en norsk soldat ble skadd av en håndgranat torsdag. Samtidig gikk flere menneskeliv tapt etter fredagsbønnen andre steder i landet.

Meymaneh

Den norskledede leiren i Maimana ble beskutt av en rakett fredag. Torsdag ble en norsk soldag skadd da det ble kastet en håndgranat inn i leiren.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Oberstløytnant John Espen Lien

Oberstløytnant John Espen Lien.

Foto: Torbjørn Kjosvold

Det har vær urolig rundt den norskledede leiren i Maimana i Afghanistan de siste dagene, og torsdag ble leiren angrepet av mellom 150 og 200 demonstranter, rasende etter at koranen ble brent ved den amerikanske leiren i Bagram tidligere denne uken.

En norsk soldat ble skadd, etter at det ble kastet en håndgranat inn i leiren. Vedkommende skal ikke ha blitt alvorlig skadd.

Fredag var det ventet nye demonstrasjoner, men dagen har i utgangspunktet vært «svært rolig», ifølge John Espen Lien, kommunikasjonssjef for Forsvarets operative hovedkvarter.

Roen varte til etter mørkets frembrudd, da det ble avfyrt en rakettdrevet granat mot den norske leiren.

Den rakettdrevne granaten skal ha blitt skutt fra høydedragene nord for leiren, like før klokken 19 lokal tid, skriver Forsvarets operative hovedkvarter i en pressemelding.

– Det skal ha vært en eksplosjon, etter det jeg forstår på utsiden av leiren. Vi har ikke nøyaktig informasjon hva slags type rakett som ble brukt. Det ble registrert at det var en beskytning mot leiren, og man gikk i dekningsrommene, sier Lien til NRK.no.

Ukjente angripere

Lien forteller at det ble sendt ut en patrulje for å finne ut hvem som stod bak angrepet, men at det ikke lyktes patruljen å finne angriperne.

– Dette var etter mørkets frembrudd, og man fant ikke noen, forklarer Lien.

Verken personell etter bygningsmasse skal ha blitt skadd eller ødelagt som følge av beskytningen.

På direkte spørsmål svarer Lien bekreftende på om angrepet viser at det fortsatt er et høyt aggresjonsnivå mot utenlandske styrker i området.

Flere drept etter fredagsbønnen

Fredagsbønnen i Afghanistan ble fulgt av protester over hele landet, og flere menneskeliv gikk tapt. Minst 13 personer ble drept fredag under demonstrasjoner mot USA.

Sju mennesker ble drept og minst 50 såret da demonstranter forsøkte å storme det amerikanske konsulatet i Herat vest i landet.

Dessuten er to mennesker drept i uro i Khost øst i Afghanistan, mens to demonstranter skal ha blitt drept i hovedstaden Kabul, ifølge politikilder Reuters har snakket med.

En person ble også drept da rundt tusen sinte demonstranter forsøkte å storme en ungarsk base i Pul-e-Khumri nord i landet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Skjerpet oppmerksomhet

Den norske ledelsen i Maimana har gjennomgått sikkerhetsrutinene og øvd ekstra på rutinene med hver enkelt soldat i leiren etter granatangrepet torsdag.

Vaktstyrken i leiren er forsterket blant annet med mannskaper fra afghansk militære og politi. Lien sier det er naturlig at oppmerksomheten i leiren vil være skjerpet i lys av den siste tidens uroligheter.

President Barack Obama har beklaget at flere eksemplarer av Koranen tidligere i uka ble kastet og brent som søppel ved en amerikansk militærbase i Afghanistan.

SISTE NYTT

Siste nytt