Normal

– Situasjonen er veldig spent

Det er ventet nye demonstrasjoner i Meymaneh etter fredagsbønnen. Den første timen har det vært rolig i byen.

Camp Meymaneh

Den norske leiren i Meymaneh, nord i Afghanistan.

Foto: Lars Kroken / Hærens Kommunikasjonsavdeling

– Fredagsbønnen vil være over klokka ti norsk tid, så situasjonen er veldig spent, både i leiren og her i Norge, sier presse- og informasjonsoffiser major Ivar Moen, til NRK.

De norske troppene forbereder seg nå på at de varslede demonstrasjonene i dag kan bli større og kraftigere enn i går.

Ifølge VGNett har svært mange møtt fram til fredagsbønnen i Meymaneh, men alt har så langt gått rolig for seg.

– Fredagsbønnen er et sted hvor religiøse ledere kan nå veldig mange, og erfaringsmessig ser vi at det kan bli uro. Vi fikk beskjed om at dagens demonstrasjoner vil bli større, men vi vet ikke om det er hold i de påstandene, sier Moen.

Norsk soldat skadd

I går ble en norsk soldat skadd i en legg da demonstranter kastet en håndgranat inn i den norske leiren i byen Meymaneh, nord i Afghanistan.

Flere hundre demonstranter damlet seg utenfor leiren for å demonstrere mot brenningen av Koranen ved den amerikanske Bagram-basen.


Det ble kastet stein inn i leiren, og demonstrantene satte kjøretøy i brann. Troppene inne i leiren brukte tåregass og sjokkgranater og skjøt skremmeskudd for å spre demonstrantene.

14 drept

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal til sammen 14 mennesker ha mistet livet i Afghanistan i løpet av opptøyene i landet de siste tre dagene. Blant de omkomne er to amerikanske soldater.

Demonstrasjonene som begynte i forbindelse med Bagram-basen utenfor Kabul tirsdag, har siden spredt seg til hele landet.

Taliban har i en uttalelse oppfordret til drap på utenlandske tropper i landet.

Kabuldemonstrasjon

Det har vært demonstrasjoner over hele Afghanistan etter koranbrenningen. Her fra Kabul torsdag.

Foto: SHAH MARAI / Afp

Kristian Berg Harpviken ved Norsk institutt for fredsforskning (Prio), sier til NRK at han ikke tror opptøyene bare har religiøse årsaker.

– Jeg tror det først å fremst har å gjøre med en sterk frustrasjon som har bygget seg opp over flere år. Man har ventet andre ting av det internasjonale samfunnet enn det man har fått. Nå har de sagt de trekker seg ut i 2014 uansett hvordan det går med landet, sier Berg Harpviken.

Ekstra vakter

Den norske ledelsen i Meymaneh har gjennomgått sikkerhetsrutinene og øvd ekstra på rutinene med hver enkelt soldat i leiren.

– Aktivitet utendørs er begrenset til et minimum. Soldatene holder seg mest mulig inne, og flere av bygningene i leiren er såkalte shelters, som er forsterket i vegger og tak, sier Moen.

Vaktstyrken i leiren er forsterket blant annet med mannskaper fra afghansk militære og politi.

– Vi vil presisere at de afghanske soldatene gjorde en veldig god jobb i går, sier Moen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt